"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2011-05-16

Umeås elever hjälper forskare att utforska våra kylskåp

NYHET Vilken temperatur har Umeåbornas kylskåp? Det behöver forskare skolbarns hjälp att ta reda på i höst. Mätdata från tusentals kylskåp ska analyseras som en del i vetenskapsfesten ForskarFredag.

Hypotesen är att vi svenskar har kallare i våra kylskåp än de 8° C som rekommenderas. Doktoranden Mattias Eriksson vid institutionen för energi och teknik på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och forskaren Ingela Marklinder vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet vill också ha hjälp med en inventering av matvarorna för att se hur människor förhåller sig till bästföredatum.
– Vi tror att den mat som förvaras i kylskåp inte behöver kastas i den omfattning som sker i dag. Om kylskåpstemperaturen är lägre än rekommenderat blir hållbarhetstiden längre än det angivna bästföredatumet, berättar Mattias Eriksson.

Massexperiement

Alla skolor är välkomna att medverka i bästföre-försöket som anordnas i samarbete med Vetenskap & Allmänhet och deltagande är kostnadsfritt. Mätningarna ska genomföras den 12 september – 2 oktober. Resultaten och slutsatserna kommer att publiceras i slutet av året.
– Resultaten kan leda till att konsumenter inte kasserar bra och ofarliga livsmedel i onödan, bland annat genom påverkan att förändra förvaringsrekommendationer och bästföredatum, förklarar Mattias Eriksson.

Massexperimentet är en del i ForskarFredag som äger rum den 23 september. I Umeå är barn och vuxna välkomna att prova på forskning, experimentera, undersöka och komma forskare nära på flera platser under dagen och kvällen. Aktiviteterna är öppna för alla, och barn och unga är en särskilt viktig målgrupp.

Firas i hela Europa

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas över hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag och har anordnats sedan 2006. Arrangör av ForskarFredag Umeå är Umeå universitet i samarbete med Kulturverket, Hamnmagasinet, DUÅ och Athena fritidsgård. Forskarfredag annordnas även i Skellefteå,

ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Läs mer om ForskarFredag UmeåLäs mer om ForskarFredag Skellefteå

Gunvor Larsson, projektledare ForskarFredag Umeå
E-post: gunvor.larsson@adm.umu.se
Tel: 090-786 77 76

Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige
E-post: lotta@v-a.se
Mobil: 070-255 38 91

ForskarFredag är en del av EU-kommissionens initiativ Researchers' Night. Dagen firas samtidigt i hela Europa. Föreningen Vetenskap & Allmänhet samordnar evenemang på 25 orter i Sverige. Syftet är att öka intresset för forskning och förmedla att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.
ForskarFredag

Redaktör: Carina Dahlberg