Umeåstudenter deltar i studentidrottens motsvarighet till OS
NYHET
Den 28 januari till den 8 februari arrangeras Vinteruniversiaden, även kallad Student-OS, i Almaty, Kazakstan. Universiaden är en av världens största idrottsevenemang och tävlingarna håller högsta internationell klass. Elitidrottsstudenterna Jakob Eriksson och Eva Lagrange vid Umeå universitet finns representerad i den svenska truppen som deltar i mästerskapet. Även Magnus Ferry, forskare inom Idrottshögskolans nätverk, kommer finna på plats som Tekniskt delegat.
Universiaden är en av världens största tävlingar och har arrangerats vartannat år sedan starten 1959 uppdelad i en Sommaruniversiad och en Vinteruniversiad. Tävlingarna håller högsta internationella klass och brukar fungera som förberedelse inför kommande landslagsuppdrag och andra stora internationella mästerskap.
2017 års Vinteruniversiad arrangeras under dagarna 28 januari till 8 februari i Almaty, Kazakstan. Omkring 2 500 aktiva från över 50 länder tävlar i grenar som bland annat alpin skidåkning, längdskidor, backhoppning, skridskor, ishockey, konståkning och skidskytte. Det svenska deltagandet arrangeras av Sveriges Akademiska Idrottsförbund i samverkan med de aktuella specialförbunden. I den svenska delegationen finns 40 anmälda deltagare samt ett antal ledare. Umeåstudenterna Jakob Eriksson och Eva Lagrange ingår i den svenska tävlande truppen och tävlar i grenarena alpin skidåkning respektive skridskor. De båda satsar på dubbla karriärer vid Umeå universitet genom att kombinera studier med en elitidrottssatsning.
Fysioterapeutstuderande alpinist
Jakob Eriksson, som ursprungligen kommer från Göteborg, läser sin tredje termin på Fysioterapeutprogrammet. Efter skidgymnasiet i Malung flyttade Jakob till Tärnaby för att läsa vid Tärnaby Skidakademi. Efter att under sex skidsäsonger läst olika fristående kurser bestämde Jakob sig för att utbilda sig till Fysioterapeut.
- Det kändes självklart att söka till Umeå universitet. Jag trivs enormt bra i Norrland och visste att det fanns bra förutsättningar här för att kombinera studier med en elitidrottssatsning. Dessutom hade jag ett socialt nätverk i Umeå redan innan jag började studera till fysioterapeut, viket kändes tryggt. Redan 2005 i samband med att jag besökte Umeå då jag var med på Ungdomslandslagsläger kände jag att jag ville till Umeå och studera någon gång i mitt liv. Jag hade kontakt med Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare för Idrottshögskolan, samt med Carin From, Programvägledare för Fysioterapeutprogrammet, och fick ett väldigt positivt bemötande av dem båda i samband med min ansökan till Umeå universitet.
Jakob är mycket nöjd med sitt val av utbildningsprogram. - Fysioterapeutprogrammet är ett väldigt roligt program att studera vid. Första terminen var väldigt teoretisk med mycket fakta, under termin två fick vi börja praktisera våra kunskaper allt mer. Jag ser nu framemot att få göra min första praktik på min tredje termin på utbildningen, berättar han.
Jakob började med sitt idrottade i alpin skidåkning redan vid 11 års ålder. Efter gymnasiet började han satsa på slalom och storslalom som sina paradgrenar. Under sina år som skidåkare har Jakob bland annat vunnit 6 FIS-segrar i storslalom. Under sitt år i Australien vann han det australienska mästerskapet och har dessutom ett tiotal pallplatser internationellt.
Jakob som deltar i Universiaden för tredje gången är förväntansfull på mästerskapet och på att få möjlighet uppleva Kazakstan, ett land som han förmodligen inte skulle rest till annars. - Jag ska försöka ha så kul som möjligt och göra mitt bästa utifrån mina förutsättningar, säger Jakob. Tidigare år har jag haft en relativt allvarlig inställning gällande mitt tävlande, i år känner jag att jag ändrat inställning och ska försöka njuta mer av mästerskapet och mitt tävlande. Den 4 februari tävlar jag i storslalom och den 7 februari i slalom.
Jakob berättar att han tänker försöka satsa på sitt idrottande med en stor dos av glädje – något han tror är viktigt för att lyckas. - Mitt mål är att på sikt få åka Världscupen, ett delmål för detta är att slå mig in i Europacupen.
Jakobs upplevelser av dubbla karriärer
När det gäller kombinationen elitidrott och studier är Jakob nöjd med sin satsning av dubbla karriärer. - Jag har haft bra kontakt med min programvägledare Carin From och upplever att mina lärare varit mycket tillmötesgående. Under VT 16 var jag borta en del i början av terminen pga. min skidåkning, jag kunde läsa intensivt under majmånad och kunde ta i kapp allt jag missat tidigare på terminen. Nu i vår kommer jag ha min första VFU och jag har ansökt till Östersund. Tack vare mitt elitidrottsavtal har jag möjlighet att få förtur till en ort där jag får bra möjligheter att fortsätta satsa på min idrott under praktikperioden.
I framtiden vill Jakob jobba som fysioterapeut inom skidvärlden. Han berättar att han under sin idrottssatsning haft en del problem med sin rygg och vill gärna specialisera sig mot rygg för att innovativt kunna hjälpa andra med ryggproblem genom behandling och träning. - Drömmen vore att få komma tillbaka till sporten med mina egna erfarenheter av skidåkning och kunskaper som fysioterapeut för att jobba med andra skidåkare, säger Jakob.
Skridskosatsande läkarstudent
Eva Lagrange studerar till läkare vid Umeå universitet och läser termin 9 och termin 10 parallellt på halvfart. Eva flyttade från sin hemstad Storvreta utanför Uppsala till Umeå på grund av att hon ville till en studentstad med riktiga vintrar. - Jag har alltid åkt skridskor och då framför allt långfärdsskridskor. Min skridskokarriär tog egentligen riktigt fart år 2011 när jag började plugga och la ner in kanotsatsning. I dagsläget har jag 30 stycken SM-guld, 2 VC starter och 1 EM-start. År 2015 tävlade jag i Student-VM i Almaty och slutade på en 9:e samt 10:e plats i grenarna 3000 m respektive 1500 m. Inför Universiaden i Kazakstan har jag som mål att få till några riktigt bra lopp och förhoppningsvis tangera resultaten från förra Student VM, säger Eva.
Mina mål är att åka EM i Amsterdam år 2019, det vore stort att åka inför 40 000 åskådare säger Eva. Jag satsar också på att få kvala till VM något år samt att få stå på pallen i en Grand Prix tävling i skridskomarathon.
Eva har fina erfarenheter av att kombinera studier vid Läkarprogrammet vid Umeå universitet med en elitsatsning i skridskor. Det krävs mycket disciplin men jag skulle inte vilja vara utan mina studier eller min idrottskarriär. Det är framför allt svårt att kombinera min idrottssatsning med praktik då jag behöver vara närvarande på plats på ett annat sätt – böcker kan jag ju alltid annars ha med mig. Jag vill passa på att tacka Sundsvalls sjukhus, som jag gör min praktik vid just nu för att de är så flexibla och tillmötesgående.
Idrottsforskare tekniskt delegat
Magnus Ferry, Lektor vid Pedagogiska institutionen och forskare inom Idrottshögskolans forskningsnätverk, kommer också finnas på plats som Tekniskt delegat och ansvarar för Freestyle inom FISU, internationella studentidrottsförbundet.
I arbetet inför tävlingarna har det inneburit att jag i min roll som tekniskt delegat bland annat stöttat organisationen med kunskaper om tävlingsarrangemangen. Under den första veckan i Universiaden kommer jag främst arbeta med att kontrollera det sista som behövs under tävlingarna så som detaljscheman, arenor osv. Under tävlingarna kommer jag fungera som Racedirector, vilket innebär att jag ser till att tävlingarna flyter på så bra som möjligt, berättar Magnus.