"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-05-19

Umeåstudenter vann Svenska Juridiska Mästerskapen

NYHET Riksfinalen i Svenska Juridiska Mästerskapen gick av stapeln fredag 9 maj och två studenter från Umeå vann första pris. Michaela Östlund och Rebecka Ljunglöf, studenter på juristprogrammets termin 6, stod som vinnare när riksfinalen avgjordes i Högsta domstolen. De tycker båda att det känns otroligt ärofyllt att ha vunnit tävlingen och att ha fått plädera inför Högsta domstolen. Det är en vinst som har stärkt bådas självförtroende.

I början på maj avgjordes Svenska Juridiska Mästerskapen i Stockholm, den enda rikstäckande tävlingen i processföring som avgörs inför svensk domstol. Som vinnare stod Michaela Östlund och Rebecka Ljunglöf, studenter på termin 6 i Umeå. Det har gått hela tio år sedan vinsten senast gick till Umeå. Michaela och Rebecka känner sig båda ärade att ha vunnit tävlingen och vinsten har också gett de båda studenterna en starkare tro på sig själva.

– Vi tycker att det känns otroligt ärofyllt att ha vunnit tävlingen. Det är en ynnest att få möjligheten att plädera inför Högsta domstolen och när den analys och argumentation man gjort av det juridiska problemet dessutom vinner gehör hos justitieråden får man ett kvitto på att man lärt sig mycket under sin studietid och inte minst att man kan lita på sin omdömesförmåga. Det är någonting som stärker självförtroendet, vilket är mer än välkommet eftersom det är något som vacklat under utbildningens gång, något vi tror många känner igen sig i, berättar Michaela och Rebecka.

Tävlingens upplägg

Tävlingen består av en lokalfinal och en riksfinal. I lokalfinalen tävlar man i lag om två personer mot andra lag på sin egen ort. Alla studenter som läser vid en juristutbildning i Umeå, Lund, Karlstad, Örebro, Uppsala, Stockholm eller Göteborg och som har läst processrätt kan delta. Från den lokala finalen går sedan ett lag från varje ort vidare till riksfinalen. I riksfinalen pläderar lagen muntligt inför en jury bestående av justitieråd från Högsta domstolen. Vinnarna får, förutom en vandringspokal och 20 000 kronor, en resa till Mannheimer Swartlings kontor i New York.

På Rebeckas initiativ sökte de båda tjejerna till tävlingen. – Jag ställde mig lite tvekande till idén från början, men när Rebecka sa till mig att vi bara har att vinna på att delta i den här tävlingen: lärdomar och inte minst en resa till New York, så kändes det självklart, säger Michaela. När de sedan läste igenom vad domarna bedömer kände de dessutom att det skulle bli en spännande utmaning. – Stor vikt läggs nämligen vid det muntliga framträdandet och vi är intresserade av retorik båda två och tycker om att tala, fortsätter Michaela. 

Tilltro till sig själva

På frågan vad de lärt sig från deltagandet i tävlingen säger de att den viktigaste lärdomen av allt det här har varit att våga lita på sig själv. – Vi har kastats ut i okänt vatten och de juridiska problem vi ställts inför har inte varit sådana som har relativt givna svar, utan problem som inte ens behandlats i rättspraxis. Vi har därför behövt utgå från de rättskällor som finns och skapa oss ett svar utifrån det. Vi har med andra ord fått öva på att skapa en självständig juridisk argumentation och stå för den. Vi tror att det är en viktig lärdom för det kommande arbetslivet som jurist, säger de båda vinnarna.

Resa till New York

Som en del av vinsten får de åka till New York och besöka den affärsjuridiska byrån Mannheimer Swartling. – Vi ser väldigt mycket framemot att besöka Mannheimer Swartlings kontor och lära känna människorna där och att få höra deras berättelser om hur det är att arbeta som affärsjurist i New York, säger Rebecka. Att få upptäcka och uppleva New York som stad är också något som de båda ser framemot väldigt mycket. – Det kommer förmodligen vara som att kliva in i en helt ny värld, säger de båda.

Planer framåt

Kommande läsår är det valbara året på juristprogrammet och både Michaela och Rebecka planerar att göra praktik, läsa ekonomisk familjerätt och straff- och processrätt och kanske även den nya kursen fördjupad förvaltningsprocess. De har nämligen insett båda två att de tycker att det är väldigt roligt att processa.

Motiveringen till vinnarna

Med en djup förståelse för den komplicerade juridiken som upphovsrätten utgör lyckas de tävlande höja förståelsen en nivå upp, och göra ämnet intressant och underhållande. De tävlande kompletterar varandra i framställningen och med ett ledigt framförande ledde de oss på ett pedagogiskt sätt genom den juridiska argumentationen i relevanta frågor.