"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-10-06 Uppdaterad: 2023-06-15, 07:53

Umeåvirolog gläds åt Nobelpris

NYHET En av årets nobelpristagare i fysiologi eller medicin, professor Charles M. Rice vid Rockefeller University i New York, har en koppling till Umeå universitet. WCMM forskaren Gisa Gerold är universitetslektor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi och var tidigare postdoktor hos Rice. Virologen Gerold gläds åt att upptäckten av hepatit C-virus nu belönas med ett Nobelpris.

Text: Maria Israelsson Nordström

Charles M. Rice vid Rockefeller University i New York tilldelas 2020 års Nobelpris i fysiologi eller medicin, gemensamt med Harvey Alter och Michael Houghton, för att ha visat att hepatit C-virus (HCV) orsakar en blodöverförd hepatit urspungligen kallad “non-A, non-B-hepatit”. Under åren efter denna upptäckt beskrev Charles M. Rice och hans forskningsgrupp den molekylära mekanismen bakom HCV infektion. Tillsammans med forskning i andra laboratorier ledde deras forskningsrön fram till utveckling av antivirala läkemedel. Som ett resultat av detta arbete är det idag möjligt att bota kronisk hepatit C-virus infektion.

Gisa Gerold, universitetslektor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi och Wallenberg centrum för molekylär medicin vid Umeå universitet samt professor i biokemi (med fokus på molekylär och klinisk infektionsbiologi) vid University of Veterinary Medicine Hannover, Tyskland, var postdoktor i Charles M. Rice laboratorium och har publicerat flera artiklar om hepatit C-virus tillsammans med honom. Hennes postdoktortid inföll efter hans upptäckter som ligger till grund för Nobelpriset. I hans lab utforskade hon de bakomliggande molekylära mekanismerna av hur viruset får åtkomst till leverceller. För att kunna utveckla mediciner och vaccin måste man ha en djurmodell för virusinfektion och HCV kan enbart infektera chimpanser, som inte är tillåtna för djurförsök i ett flertal länder. Gisa Gerold bidrog tillsammans med Alexander Ploss, Charles M. Rice och ytterligare kollegor till att förståelse av varför bland annat möss och rhesusapor står emot HCV infektion och hur sådana artbarriärer kan överbryggas. Slutligen deltog hon tillsammans med Amit Kapoor, Ian Lipkin och Charles M. Rice med att upptäcka det första HCV som infekterade andra djur än primater (människor, apor). Detta arbete bidrog till upptäckter av ett flertal besläktade virus i andra djur, vilket ytterst kan leda till utveckling av modeller för framtida medicinutveckling och vaccinforskning.

Gisa Gerold säger att hon är oerhört glad och under flera år har väntat på att Charles M. Rice ska tilldelas Nobelpriset eftersom hans forskning drivit på arbetet med ett botemedel mot hepatit C. 

“Givet den aktuella coronaviruspandemin är det viktigt att inse att grundforskning är nyckeln. Genom att förstå den molekylära bakgrunden av hur virus infekterar människa och djur, kan vi utveckla strategier för att bota eller motverka infektioner” säger Gerold. “Det här är en stor dag för virologer och för mig personligen då Charlie är en av de smartaste och samtidigt mest ödmjuka forskare jag känner. Det har varit en ära att få arbete med honom”, avslutar hon.

Läs mer om årets Nobelpris i fysiologi eller medicin här.

Läs mer om Gisa Gerolds forskning vid Umu här.

Läs mer om Gisa Gerolds forskning vid University of Veterinary Medicine, Hannover här och vid Twincore här.

Kontaktuppgifter

Gisa Gerold
Gästprofessor
E-post
E-post