"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2010-05-28

Uminiva Innovation: Pristagare vid entreprenörskapsprogram

NYHET Doktoranden Pernilla Abrahamsson med företaget SurfaceMD vann förstapriset och 30 000 kr i Uminova Innovations entreprenörskapsprogram FRAMSTEG -> ENTREPRENÖR som syftar till att stimulera entreprenörskap och nyföretagande.

Som laboratorieingenjör och doktorand på enheten för anestesi och intensivvård vid Umeå universitet har Pernilla Abrahamsson tagit fram ett mäthjälpmedel som ger bättre övervakning av patienter efter till exempel hjärtoperationer. Detta innebär i förlängningen minskade kostnader för landstingen och även minskat lidande för patienterna.

Delar av prismotiveringen löd: ”Till en person som med sin entreprenöriella läggning tagit tillvara på ett misstag och vänt det till en möjlighet.”

Andrapristagare och mottagare av 15 000 kronor blev Per Jonsson och Bernd Stegmayr m fl. Deras produkt kan användas i exempelvis hemodialys, hjärt-lungmaskiner och infusionssystem och bidrar till minskad risk för patienterna.

Företaget DecisionAware erbjuder ett IT-stödsystem som gör att stora företag snabbt och effektivt kan dokumentera, kommunicera och följa upp vardagliga beslut. Markus Hällgren mottog tredjepriset och 5 000 kronor.

14 personer med totalt 11 affärsidéer har under våren deltagit i programmet. I skörden finns idéer inom bland annat  pedagogik, kommunikation, medicinsk forskning och IT.

Syftet med programmet är att ge deltagarna förståelse för, och kunskaper inom affärsmannaskap och entreprenörskap. Under åtta workshops utvecklas idéerna till affärer. De blir grunden till nya företag eller bidrar till utvecklingen av existerande företag. I ett längre perspektiv är målet att stimulera tillväxt i regionen och därmed skapa fler arbetstillfällen.

Nordeas Norrlandsstiftelse stod för stipendierna som delades ut av jurymedlemmarna Anders Eurenius och Mona Bäckström.