"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-05-23

Universiteten tar forskningen ut på stan

NYHET Mitt på Rådhusesplanaden i centrala Umeå möter forskare från Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet och umeborna. Den 26 maj kommer tolv forskare lära ut, lära av och prata om naturvetenskapens spännande värld.

Har du funderat på om fiskar har personlighet, hur träd överlever vintern, om det det faktiskt finns muskler som aldrig blir trötta eller vad en virusdetektiv arbetar med? Det och mycket mer får vi ta del av i Soapbox Science Umeå.

– Vi vill utmana bilden av vem en forskare är, och gör. Vi vill visa upp framstående kvinnliga forskare och skapa nya förebilder inom akademin. Vi hoppas kunna intressera fler för vetenskap och forskning och öppna för bra dialoger. Framför allt ser vi fram mot en riktigt kul och lärorik dag den 26 maj, säger Klara Joelsson som tillsammans med Sabrina Dressel och Navinder Singh leder projektet i Umeå.

Soapbox Science startade 2011 som ett i projekt i London för att lyfta kvinnliga forskare, med inspiration från Speaker´s Corner i Hyde Park. Soapbox Science arrangeras idag på 24 platser runt om i världen.

–Vetenskap är kul! Det är något vi brinner för och vill att fler ska engagera sig för. Men det är lätt hänt att vi som forskare blir kvar uppe på universiteten och mest pratar vetenskap med andra forskare. Soapbox Science tar forskning ut på stan och gör den tillgänglig för många fler, något vi tycker är jätteviktigt, säger Klara Joelsson och fortsätter:

– Vi blev inspirerade av det fantastiska jobb som gjorts av Soapbox Science grundare, och vi hoppas att genom att lyfta fram kvinnor som forskar kan bidra till en mer jämställd universitetsvärld och skap nya forskarförebilder.

Umeå är den första stad i Sverige som arrangerar Soapbox Science.

– I vår stad finns två universitet där mycket framstående, och i många fall världsledande, forskning produceras. Vi tror att många umebor är intresserade av att lära sig mer, och vi kan lära oss massor av att få deras input!

Medverkande forskare: Sandhya Malla, Natuschka Lee, Nausheen Khan, Olena Rzhepishevska, Judith M. Sarneel och Julia Haas, Umeå universitet. Lo Persson, Maja Malmberg, Carin Magnhagen, Helena Königsson, Domenique André och Judith Felten, SLU.

Tid och plats: 26 maj, 11:00-14:00, Rådhusesplanaden