"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-02-13 Uppdaterad: 2025-02-14, 11:20

Välbesökt och engagerat på Co-op dagen för blivande ingenjörer

NYHET Den 11 februari arrangerades Co-op-dagen för studenter vid högskole- och civilingenjörsprogram på Umeå universitet. Under dagen fanns företag och organisationer på plats för att berätta om sina verksamheter och intresserade studenter gavs tillfälle att prata och nätverka med potentiella framtida arbetsgivare.

Co-op-dagen är ett mycket värdefullt tillfälle för oss att visa blivande ingenjörer vilket bra företag vi har och vad vi kan erbjuda dem. 

Co-op-konceptet matchar studenter med arbetsplatser och en Co-op-anställning fungerar till stor del som en riktig anställning. Studenter ansöker hos de Co-op-företag de är intresserade av, blir kallade på intervjuer och blir sedan, förhoppningsvis, erbjudna jobb under två betalda arbetsperioder.

Förutom möjlighet till erfarenhet genom att arbeta ges också möjlighet att både genomföra ett projektarbete och det avslutande examensarbetet tillsammans med arbetsgivaren.

- Co-op-dagen är ett utmärkt tillfälle för studenterna att lära sig mer om det breda utbud av framgångsrika företag, industrier och organisationer vi har i vårt närområde samtidigt som de också får möjlighet att knyta viktiga kontakter, säger Florian Schmidt, professor, biträdande prefekt vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik och tidigare programansvarig för högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik.

Bland de deltagande företagen i Rotundan på Umeå universitet fanns t ex BAE Systems Hägglunds AB och Eurocon Consulting AB från Örnsköldsvik, Höga kusten Teknikresurs AB och Nordhydraulic AB från Kramfors, Indexator Rotator Systems AB från Vindeln samt ett antal lokala aktörer som t ex Knightec AB och Komatsu Forest AB. 

- Co-op-dagen är en mycket värdefull plattform för oss att visa blivande ingenjörer vilket bra företag vi har samt vilka fina möjligheter vi kan erbjuda dem i form av ett co-op-samarbete, säger Emma Forsgren, Engineering Manager på Indexator Rotator Systems AB.

 

Andra nyheter från TFE

En stor, vit, avlång ugn i en industribyggnad.
Så kan bränd kalk produceras med el – utan att tappa i kvalitet

Ny forskning från Företagsforskarskolan bidrar till en grönare stålindustri.

Montage av två bilder. En person som rör om i en gryta över en eld och en bild på gryta över öppen eld.
Skapar framtidens matlagning och energi för samhällen i Afrika

Forskningsprojekt föreslår nya energisystem för ökade levnadsvillkor i länder söder om Sahara.

Bild på stränggjutna stålbalkar på ett stålverk.
Banbrytande stålprojekt skapar robust stål med mindre koldioxidutsläpp

Projektet AUSNANITE skapar bättre stål billigare och med mindre koldioxidutsläpp.