"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-03-01

Várdduos arrangemang under samiska veckan 2024

NYHET Under Ubmejen biejvieh/Samiska veckan arrangerar Várdduo ett symposium och en föreläsning.

Den samiska kulturfestivalen Ubmejen Biejvieh / Samiska veckan arrangeras årligen av Såhkie i samarbete med andra aktörer i och utanför Umeå. Várdduo – Centrum för samisk forskning bidrar i år till programmet med två arrangemang.

 

Lars Thomasson symposiet 2024
– onsdag 6 mars kl 10.00-12.00 i Bio Abelli på Västerbotte
ns museet.

För att uppmärksamma minnet av Lars Thomasson (1928-2023) gästas symposiet av Cecilia Thomasson Blomquist och Charlotta Thomasson, döttrar till Lars Thomasson, som berättar om sin fars omfattande arbete med samisk historia och samtid.

Gudrun Norstedt, forskare vid Várdduo, kommer att berätta om Gabna samebys historia utifrån boken Gabna sameby i förändringens tid.


Mats Rohdin från Kungliga biblioteket kommer, tillsammans med två av författarna att presentera kollektionen Sápmi på film och TV.
Sápmi på film och TV bidrar genom tillgängliggörandet av insamlade rörliga bilder till ny kunskap och synliggör nya fakta som kan komplettera likväl som ifrågasätta tidigare historieskrivning.

Läs mer om symposiet


Exploatering av Sápmi – då och nu
– lördag 9 mars 14.00-16.00 i Bio Abelli på Västerbottens museum

Várdduo arrangerar tillsammans med Amnesty Sápmi en föreläsning och ett efterföljande samtal där flera forskare från Várdduo deltar. Hur har markexploateringen påverkat samiskt liv och kultur, renskötseln och naturen? Vad kan vi vänta oss av de kommande åren?

Läs mer om föreläsningen


Arrangemangen är öppna för alla intresserade och har fri entré.
Varmt välkomna!