"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-01-15

Världsmästare och läkare - en (o)möjlig kombination

NYHET Helena Jansson flyttade till Umeå för att läsa till läkare samtidigt som hon elitsatsade i orientering. Med målmedvetenhet, envishet och optimism visade hon omvärlden att det gick att studera och samtidigt tillhöra världseliten i sin idrott.

Det var en lättad Helena Jansson som i går inledde vårterminens serie av idrottsluncher. Helena som nyligen klarat sin sista tentamen tar på lördag sin läkarexamen vid Umeå universitet. Hon beskriver sig själv som en väldigt nyfiken, envis och målinriktad person och flyttade till Umeå 2007 för att läsa vid läkarprogrammet. Vid det tillfället fanns inte elitidrottsavtal vid Umeå universitet och landslagsledningen var inte övertygad om att Helenas tanke att kombinera sin elitsatsning i orientering med studier på läkarprogrammet var en särskilt bra idé. Helena som är en mycket optimistisk person och hellre ser utmaningar än problem bestämde sig för att ”vill jag så går det” - det blev början på hennes väg med siktet på dubbla karriärer. Till en början pusslade Helena Jansson ihop heltidsstudier med sin elitidrottssatsning, en situation som innebar en vardag med noll marginaler - allt krävde minutiös planering.

På VM sommaren 2008 placerade sig Helena bland de 6 främsta, men då hon inte stod på pallen började hon fundera på om hon var på rätt väg. Var det något som hon kunde ändra på för att kunna utvecklas i ännu större utsträckning. Vid denna tidpunkt hade elitidrottsavtalen införts vid Umeå universitet och Helena bestämde sig för att gå ner i studietakt under hösten och därmed få mer marginaler i sin vardag. Helena berättar varmt om hur tacksam hon är över det elitidrottsavtal som finns vid Umeå universitet, avtalet har varit helt avgörande för henne för att kunna tillhöra världseliten i en uthållighetsidrott som kräver många träningstimmar. Hon vill också poängtera att det krävs en egen grundlig planering av såväl idrott som studier, en tydlig kommunikation med lärarna och ibland egna förslag på hur det går att kombinera studierna med elitidrotten för att få pusselbitarna att falla på plats.

Under perioden 2009-2014 har Helena vunnit ett flertal VM-medaljer. Under 2012 började Helena få skadeproblem och 2013 sprang hon lös en bit ur foten. Studierna blev hennes mentala räddning denna period och Helena läste 150 % under den tid hon tvingades vila sina fötter. Hennes enorma målmedvetenhet, positiva inställning och alternativa träning har resulterat i att hon tillhört världseliten och kunna stå på pallen trots skadeläget. Glädjen till hennes idrott är Helena Janssons främsta drivkraft! Nyckeln till framgång är att lyfta blicken och fokusera på det som faktiskt fungerar bra, säger Helena.

Idrottshögskolan önskar Helena fortsatt lycka till med sin orientering och som nyutexaminerad läkare!

Läs Helenas tackbrev till Umeå universitet

Redaktör: Anna-Karin Eriksson