"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-10-28

Vätgas ska bli billigare när forskare samarbetar med industrin

NYHET Ett industridoktorandprojekt vid Umeå universitet får eftertraktad finansiering från Stiftelsen för strategisk forskning, SSF. Målet är att hitta sätt att framställa vätgas utan att använda dyra ädelmetaller.

Text: Sara-Lena Brännström

SSF har varje år sedan 2014 delat ut 30 miljoner kronor till forskningsprojekt inom naturvetenskap, teknik och medicin som innebär samarbeten mellan akademin och industrin.  

I år finns ett av de utvalda projekten vid Umeå universitet. Det handlar om framställning av vätgas och är ett samarbete med företaget Permascand AB som utvecklar teknologi inom området.

Vätgas är ett intressant bränsle eftersom det har en hög energitäthet

 - Syftet med denna typ av projekt är att utnyttja den vetenskapliga expertisen vid universitetet och överföra den till företaget, säger Eduardo Gracia, universitetslektor vid Institutionen för fysik och forskningsledare.

Gröna energikällor är viktiga för att minska mängden föroreningar och effekten på den globala uppvärmningen. En sådan energikälla är vätgas.

- Vätgas är ett intressant bränsle eftersom det har en hög energitäthet. Det går att utvinna tre gånger så mycket energi ur ett kilo vätgas jämfört med ett kilo diesel, säger Eduardo Gracia.

Vätgas utan ädelmetaller

För att tillverka vätgas måste man klyva vatten i dess beståndsdelar: väte och syre.

- Problemet är att vi behöver en elektrokatalysator för att kunna klyva vattnet, men de metaller vi normalt använder, som iridium och rutenium, är mycket dyra. Det andra problemet är att det finns en begränsad mängd av dessa metaller i världen. I detta projekt samarbetar vi med Permascand som känner till det här problemet och vill ta bort de dyra katalysatorerna. Målet är att utveckla material med rikligt förekommande grundämnen som nickel, järn eller fosfor. Och i bästa fall utan ädelmetaller.

Eduardo Gracia har forskat i Umeå sedan 2012 och är specialiserad på utveckling av nanomaterial som används i till exempel katalyser och sensorer. I det här industridoktorandprojektet är fokusområdet elektrokatalys för vattenelektrolys i industrin.

Permascand medfinansiär

Projektet drar igång våren 2023 och medfinansieras av Permascand. Övrig finansiering kommer från Stiftelsen för strategisk forskning och går till att anställa en doktorand. För att SSF ska stödja ett projekt krävs att forskningsområdet bedöms vara strategiskt relevant och att det stärker Sveriges konkurrenskraft. 

Eduardo Gracia ser fram emot att samarbeta och dela kunskaper med industrin.

- Det är inte så vanligt att man som forskare blir involverad från första början och ända till den slutliga användningen, säger han.

Läs mer om Eduardo Gracias forskning