"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-05-23

Vetenskap, skratt och naturupplevelser – när postdoktorer möts i Kronlund

NYHET I mitten av maj packade elva postdoktorer från Umeå universitets program ’Excellence by Choice’ sina väskor och hoppade in i en minibuss mot Kronlund i Vindeln. Målet? Ett lunch-till-lunch-retreat fyllt med nya insikter, gemenskap och en dos norrländsk natur.

Det var inspirerande att se hur olika expertområden kan komplettera varandra

– Höjdpunkten var att inse hur otroligt varierad och levande forskningen inom vår grupp faktisk är, säger Joram Kiriga Waititu, postdoktor i Kemal Avican lab, Johan Henriksson lab och Maria Fällman lab på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet.

Han fortsätter:

– Det var inspirerande att se hur olika expertområden kan komplettera varandra. Det bekräftade verkligen att samarbete är nyckeln till vetenskapliga genombrott.

Retreaten hölls på Kronlund kursgård, en lugn och vacker plats vid Vindelälven, perfekt för reflektion och samtal. Túlio Yoshinaga, postdoktor i Constantin Urban lab på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet, Lo Persson’s grupp vid SLU och Henrik Jeute på Länsstyrelsen, var särskilt förtjust:

– Så fint ställe! Jag gillar verkligen lugna platser mitt i naturen. Jag hoppas få komma tillbaka hit, säger han.

Det som gör 'Excellence by Choice'-programmet unikt är att varje postdoktor driver ett eget samarbetsprojekt tillsammans med minst två handledare från olika forskningsfält. Sedan starten 2022 har 15 postdoktorer rekryterats via fyra internationella utlysningar – alla med olika bakgrunder och forskningsinriktningar.

Under retreaten presenterade deltagarna sina projekt – och det var en imponerande bredd: verktyg för att styra bakteriers cellprocesser med ljus, jakten på läkemedel mot parasiten Cryptosporidium, nya metoder för att förebygga svampsjukdomar hos laxfisk, hur protein-komplex styr växttillväxt, epitranskriptomets roll vid salmonellainfektioner. Och mycket mer!

Säkert har några av postdoktorerna upptäckt nya potentiella områden för samarbete.

Eftermiddagen bjöd på skratt och samarbetsövningar i form av en femkamp – ett perfekt sätt att lära känna varandra bortom labbrocken. På kvällen fortsatte samtalen om livet, forskningen och framtiden.

Innan hemfärd hölls en gruppdiskussion ledd av Fredrik Almqvist och Marta Bally som är föreståndare för Umeå Centre for Microbial Research, UCMR. Fokus låg på nästa steg i karriären för en postdoktor: Hur hittar man rätt väg inom akademin eller industrin? Vilket stöd behövs?

– Jag insåg att jag redan efter min första postdoktorstjänst behöver börja bygga min självständighet, säger Suvam Roy, postdoktor i Eric Libby lab på Institutionen för matematik och matematisk statistik och Peter Lind lab på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet.

Joram Kiriga Waititu håller med:

– Det här ämnet är superviktigt för oss. Det borde till och med ha fått ännu mer plats i schemat så att alla hinner dela erfarenheter och ställa frågor.

Om postdoktorsprogrammet 'Excellence by Choice inom life science

De två svenska Centres of Excellence – Umeå Centre for Microbial Research (UCMR) och Umeå Plant Science centre (UPSC) – vid Umeå universitet driver postdoktorsprogrammet 'Excellence by Choice' inom life science, som erbjuder en mycket interaktiv och tvärvetenskaplig forskningsmiljö.

Programmet syftar till att uppmuntra nya synergier inom life science med fokus på molekylär och translationell forskning, utbilda framstående unga forskare och stimulera spetsforskning i Umeå. Beskyddare "patron" för programmet är nobelpristagaren Emmanuelle Charpentier, som upptäckte gentekniken CRISPR-Cas9 under sin tid som forskare och gruppledare i Umeå.