"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-07-25

Vetenskapen sätter segel i Östersjön — och Umeå är med!

NYHET Just nu befinner sig forskarlag från Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU), ett av Tysklands större universitet, tillsammans med inbjudna forskare ombord på segelfartyget Thor Heyerdahl i Östersjön för att få nya idéer och skapa nya kontakter. I eftermiddag kliver Umeåforskaren Martin Berggren på fartyget i Riga för en vecka till sjöss.

Det tremastade segelfartyget Thor Heyerdahl

– Jag vet inte riktigt vad som väntar de närmsta dagarna och har gått in i projektet helt förutsättningslöst. Det blir en annorlunda jobbresa, men det ska bli jättekul!, säger Martin Berggren, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Hans forskning rör sig i gränslandet mellan datavetenskap och matematik inom optimering och simulering och dess tillämpningar. En inbjudan att följa med fartyget på en sommarresa i forskningens tecken fick han av vicerektor Günter Leugering vid Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU), som han träffade förra året på en matematikkonferens i Senegal i Afrika anordnad av DFG, det tyska forskningsrådet.

Martin Berggren.

Under fartygets tre etapper deltar olika konstellationer av forskare från olika discipliner. Etapp 2 startar i Riga den 25 juli med destination Tallinn. Förutom Martin Berggren kliver ytterligare nio vetenskapsmän från norra Europa (varav hälften hör till hemmauniversitetet FAU) ombord.

Genom vetenskapliga presentationer för varandra, moderatorledda diskussioner kring olika teman och inte minst livet och samarbetet ombord på fartyget kan nya projektidéer komma att växa fram.

"Open Ship Days" – populärvetenskapliga mässor vid de fem hamnar som fartyget passerar under resan ger projektet en bredare publik. De tre återstående mässorna äger rum i Helsinki, Finland lördag den 29 juli, i Tallinn, Estland tisdag den 1 augusti samt i Danzig, Polen måndag den 7 augusti. Genom strandhuggen får FAU en ypperlig möjlighet att marknadsföra sitt universitet och locka till sig potentiella studenter och forskare att komma till Tyskland.

– Vi får se vad det i slutänden blir av det hela. Förhoppningsvis leder dagarna till sjöss till nya intressanta samarbeten inom mitt forskningsfält, säger Martin Berggren.

Det tremastade segelfartyget Thor Heyerdahl är uppkallat efter den norska forskaren och upptäcktsresande som var känd för att ha lett Kon-Tiki-expeditionen 1947. Forskarna ska också vara med och hjälpa de 17 besättningsmännen med själva seglandet.

– Det blir en ny erfarenhet eftersom jag inte har sjövana sedan tidigare. Jag hoppas att det inte blir för alltför hög sjögång.

Om Science Sets Sail:

FAU skapade Science Sets Sail som ett innovativt sätt att etablera nya former av samarbete med akademiker i Estland, Finland, Lettland, Polen, Sverige och andra länder i norra Europa - förutom att locka till sig potentiella studenter och forskare att komma till Tyskland.

http://science-sets-sail.fau.eu/

Segelfartyget Thor Heyerdahls resrutt och teman:

Etapp 1: Kiel – Malmö – Riga (lördag 15 juli till tisdag 25 juli)

Chair of Factory Automation and Production Systems (FAPS)Centre for Human Rights Erlangen-Nürnberg (CHREN)
GeoZentrum Nordbayern (GZN)

Etapp 2: Riga – Helsingfors – Tallinn (tisdag 25 juli till onsdag 2 augusti)

Graduate School of Advanced Optical Technologies (SAOT)Erlangen Nürnberg Excellence Track – Leistungszentrum Elektroniksysteme (ENETLZE)
Chair of Economics – Discrete Optimization – Mathematics (EDOM)

Etapp 3: Tallinn – Gdansk – Rostock (onsdag 2 augusti till fredag 11 augusti)

Cluster of Excellence – Engineering of Advanced Materials (EAM)Department of Chemistry and Pharmacy
Faculty of Medicine and Collaborative Research Centre 1181 “Switching points for resolving inflammation”

För mer information, kontakta gärna:

Martin Berggren, Institutionen för datavetenskapTelefon: 070-732 81 11
E-post: martin.berggren@umu.se

Högupplöst pressbild. Foto: KUS-Projekt

Redaktör: Ingrid Söderbergh