NYHET
Varför går val till på olika sätt i olika länder? Matematiker Klas Markström berättar om hur val kan gå till på Vetenskapslunch torsdag den 5 april på Kafé Station.
Klas Markström. Foto: Mattias Pettersson
Vad kommer din föreläsning att fokusera på?
– Jag kommer att prata om de många olika sätt som val kan gå till på. Till exempel vilka som får rösta, om allas röster är lika mycket värda, och på vilket sätt som man tar fram valresultatet utifrån de röster som kommit in. Det finns väldigt många och väldigt olika sätt att göra det på, säger Klas Markström.
Varför finns det inte bara ett slags valsystem för alla länder?
– Till stor del så beror det på att det finns olika traditioner och annan historia bakom hur de olika ländernas system utformas. Att till exempel USAs olika delstater har olika många röster då man ska välja president har sina rötter i de gamla slitningarna mellan nord och sydstater före inbördeskriget.
Hur känns det att föreläsa i detta sammanhang och vilka förväntningar har du?
– Det ska bli trevligt. Jag tror att det finns många Umebor som kan vara intresserade av hur val går till och hur de kunde gå till.
Vad handlar din egen forskning om?
– Jag är matematiker och det mesta av min forskning handlar på olika sätt om det vi kallar grafer, och som i vardagsspråk nog skulle kallas nätverk. Men, mycket av min forskning drivs av vissa matematiska verktyg snarare än specifika problem och det gör att jag jobbar med en rätt vid uppsättning av problemtyper. Jag har utöver ren matematik arbetat med allt från teorin för val till kvantdatorer och statistisk fysik.
Om arrangemanget:
Tid: torsdagen den 5 april klockan 12.15–13.00 Plats: Kafé Station, Umeå