"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2011-11-11

"Vi är väldigt nöjda!"

NYHET Deras uppgift var att designa en saluhall med plats för socialt umgänge. Med sin design ”Chhaya”, fick Sangram Shirke och Leena Naqvim ett särskilt utlåtande av juryn och en plats i Arkitekturbiennalen i Venedig 2012.

-Vi är väldigt nöjda. Det kunde inte bli bättre!
De bestämde sig i våras för att delta i Gaudi europeiska studenttävling. Efter en månads intensivt arbete nådde de fram till en design som båda var nöjda med.

Beskriv ert projekt.

Leena: - Vi valde att placer “Chhaya” på en
plats i Österike, intill hamnen, i en urban kontext. Vi tittade rent teoretiskt på hur en marknadsplats har sett ut genom tiderna. Utifrån det har vi skapat moduler som omges av öppna platser. På så vis kan marknadsplatsen omvandlas och skapa utrymme för aktiviteter som gatu-uppträdande.
Sangram: - Vi har också inspirerats av träd – träd tar inte upp utrymme, de skapar skugga (som I “Chhaya”) och stjäl inte ljuset. Designen försöker också vara miljövänlig och hållbar genom de att vara konstruerad av återvunnet material, som bildäck och kartong. Den är också hållbar utifrån ett urbant perspektiv. Eftersom de allmänna platserna i städerna blir allt färre, fyller ”Chhaya” det tomrummet med både grönområde och behovet av utrymme för olika aktiviteter.

Hur uppstod ert samarbete?

Leena: - Egentligen har vi helt olika sätt att angripa arkitektur och design. Men när man tänker de snabba tankarna som behövs i den inledande fasen av ett nytt projekt så är det bara en fördel att tänka olika. Så småningom kunde vi se mönster och hittade gemensamma idéer, som träden i det här fallet.

På vilket sätt kommer omnämnandet och utställningen på Arkitekturbiennalen i Venedig att påverka er som arkitekter?

Leena: - Väldigt mycket! Nu vet vi var vi står och kan se fram emot fler tävlingar.
Sangram: - Det är bra att bli omnämnd sådana här sammanhang. Våra namn kommer att kännas igen i Europa.

Vad händer härnäst?

Leena – Vi kommer att arbeta med vårt examensarbete och ha fullt upp med det.
Sangram: - Och vi kommer att delta I en tävling nästa år igen. Och så hoppas vi att vi får tillfälle att arbeta på vårt projekt inför utställningen på Arkitekturbiennalen i Venedig i september 2012.