"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2008-09-18

Videokommunikation i mobilen från en fjälltopp

NYHET Tänk dig att kunna använda din mobiltelefon för att kommunicera med rörlig bild var som helst i världen. Vilken uppkoppling du har saknar betydelse, det är ändå en bra bild av den du pratar med. Ulrik Söderström från Digital Media Lab, Umeå universitet, har tagit fram tekniken för att detta ska vara möjligt.

Det här är en teknik som skulle kunna användas både av reportrar ute i fält för att ge direktrapporter, likväl som av vanligt folk, oavsett var du befinner dig. Tekniken är så pass effektiv att det till och med går att använda video med HDTV kvalité och skicka den över det vanliga mobiltelefonnätet. Utrustningen som är framtagen idag är en ryggsäck med videokamera monterad på en bom framför personen eller en liten kamera som är monterad på en hjälm.

– Inom en snar framtid kan utrustningen vara så liten att det är som att sätta på sig en handsfree-utrustning, fast i detta fall speciellt anpassad för video, säger Ulrik Söderström. Han har forskat på video och hur man kan komprimera den för att sedan kunna skicka den på vilken uppkoppling som helst och fortfarande ha bra kvalitet på bilden.

– En stor del av vår kommunikation är icke-verbal, till exempel ansiktsuttryck och kroppsspråk hos den vi samtalar med. När vi inte ser varandra försvinner en stor del av det vi förmedlar och därför blir video viktig, förklarar Ulrik Söderström.

Hans teknik bygger på att han tittar på områden i videon som klassats som viktiga, som exempelvis mun och ögon. Utifrån förändringar i de viktiga områdena, och med hjälp av en modell av personens ansikte, kan Ulrik återskapa det som filmats på ett sådant sätt att filmen tar väldigt liten plats och samtidigt behåller en god kvalitet på bilden.

Det innebär att han inte är beroende av snabba uppkopplingar utan kan använda vilket befintligt nätverk som helst för att få bra bildkvalitet. Videon kan överföras på så låg hastighet som 5 kbit/s, vilket kan jämföras med ljud via det vanliga mobiltelefonnätverket som behöver nästan 10 kbit/s. Intresserade journalister har möjlighet att prova utrustningen.

Fredagen den 26 september försvarar Ulrik Söderström, Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, Umeå universitet, sin avhandling med titeln Very Low Bitrate Video Communication: A Principal Component Analysis Approach. Svensk titel: Videokommunikation för väldigt låg bithastighet: en lösning med principalkomponentanalys. Disputationen äger rum kl. 10.00 i Sal N200, Naturvetarhuset.

Fakultetsopponent är Professor Luis Torres, Department of Signal Theory and Communications, Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona, Spanien.

Ulrik Söderström är född och uppvuxen i Sidensjö utanför Örnsköldsvik. Han har tidigare avlagt master- och licentiatexamen vid Umeå Universitet.

För ytterligare information, kontakta: Ulrik Söderström Telefon: 090-786 99 91
E-post: ulrik.soderstrom@tfe.umu.se

Redaktör: Karin Wikman