"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-02-14

VK: "Fascismens återkomst"

NYHET Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, skriver i Västerbottens kuriren att när historien ekar in i vår egen samtid och politiska handlingar tecknar fundamentet av något som aldrig skulle tillåtas återkomma, är det mer nödvändigt än det varit på väldigt länge att göra demokrati.

Ur artikeln: "Att göra demokrati är att våga närma sig, att faktiskt vilja lära sig även om det som känns främmande. Att vilja lära sig även om det som skapar kalla kårar längs ryggraden. Att våga riskera igenkännandet i en enda ynka sekund. Att våga riskera att se nyanser utan att för den skull kapitulera. Att våga inse att inget är svart eller vitt, att våga se komplexiteten.

Att kunna skilja på människor och åsikter. Att vägra dubbla måttstockar. Att göra demokrati kräver att vi vågar lyssna. Inte okritiskt, inte förbehållslöst. Men att lyssna för att lära. Lära för att kunna ställa de rätta frågorna. Att göra demokrati är inte enkelt, men jag tror i det idag är än mer nödvändigt än det varit på väldigt länge".

Läs artikeln på Forskarbloggen

(Först publicerad i Västerbottens-Kuriren måndag 13 februari 2017.)

Redaktör: Per Melander