"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-03-08

Zanna satsar på digital medieproduktion

NYHET 24 timmar om dygnet har Zanna Metzer tillgång till universitetets kameror och utrustning i digital medieproduktion. Det är en utbildning som passar henne perfekt och ett mål är att i framtiden få göra dokumentärfilmer för tv.

Zanna Metzer är 24 år och har flyttat upp från Helsingborg till Umeå för att läsa Digital medieproduktion. Perfekt, tycker hon, och trivs med såväl staden som utbildningen där hon just nu lär sig mer om bildhantering och bildredigering.

Vad har du mer fastnat för på utbildningen?
– Redigering, och det fick vi göra redan under första terminen, så det var kul. Och så att vi får vara i skolan 24 timmar om dygnet! utbrister Zanna samtidigt som hon lyser upp med hela ansiktet.

Möjligheten att låna utrustning och alltid ha till gång till utbildningens kameror och datorer är något som hon verkligen uppskattar.

– Det här är en grundläggande utbildning och det är upp till oss att lära oss mer och det gör vi gärna, fortsätter Zanna, som gillar att ha flera projekt vid sidan om studierna. Ett är en kortfilm som hon och några kurskamrater producerar just nu.

Praktik och teori

Programmet Digital medieproduktion varvar praktiska kurser med mer teoretiska och under vårterminen har Zanna Metzers årskull bland annat ägnat sig åt framtidsstudier. Zannas grupp studerade hur framtida betalsystem kommer att se ut och hur man kan förenkla kortbetalningar eller kanske använda fingeravtryck för att betala.

Men du har också gjort saker vid sidan av kurserna?
– Ja, vi gjorde en kortfilm i höstas som jag och en kompis skrev manus till. Vi samlade ihop ett gäng från klassen och har nu redigerat den. Den handlar om en kille som har förlorat sin flickvän i en olycka. Det är en liten sorglig historia. Vi gjorde den för att vi ville lära oss mer.

Nyligen var Zanna också med och träffade gymnasieelever som besökte universitetet för att få veta mer om vilka program de kan välja. Lokalen blir snabbt överfull av unga elever och de sista sätter sig på golvet, i fönsterbänkar och dörröppningar, men flera får vända och söka sig någon annanstans då de helt enkelt inte får plats. Intresset är uppenbarligen mycket stort för utbildningen.

Tillsammans med programansvarige Andreas Lund och studenten Ida Renström får Zanna Metzer ge gymnasieeleverna många konkreta inblickar i projekt och uppgifter som de arbetar med. Syftet med informationsdagen är att inspirera till universitetsstudier och säkert är det många av gymnasisterna som blir än mer stärkta att söka sig till vidare studier.

Vad ville du säga till gymnasieeleverna?
– Jag påpekade att Digital medieproduktion är en grundläggande utbildning. Många kan vara rädda och tro att man måste kunna mycket innan, men bara man har intresset kan man vara med. Så berättade jag också att man får vara här 24 timmar om dygnet, säger hon och skrattar igen.

Vad vill du själv göra efter utbildningen?
– Jag vill gärna jobba för tv, gärna göra dokumentärfilm. Men det är en populär arbetsmarknad och SVT anställer inte folk just nu. Men man kan få provanställningar, så det blir tillfälliga jobb eller så får man starta eget.

Men ännu har Zanna kvar drygt ett års studier och innan hon går vidare vill hon hinna lära sig så mycket som möjligt. Sommaren är redan intecknad med extra sommarkurser om det samtida tv-dramat och om digitala bilder och redigering.

Till hösten väntar en fri termin då hon antingen kan välja att studera utomlands eller plocka samman kurser för egen specialisering. Det är en termin som Zanna ser fram mot. Fast först är det den här våren som ska avverkas med såväl kurser inom schemat som extra kortfilmsprojekt. Mycket ska hända men eftersom utbildningen passar Zanna så gillar hon när det är fullt upp.

Redaktör: Mikael Hansson