"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Om artikeln

The pre-stage of inclusion–conditions for the mainstreaming process of parasports within the Swedish Floorball Federation

Sport in Society

Vad handlar artikeln om?

Artikelns huvudsakliga syfte var att undersöka förutsättningar för inkludering av paraidrott i ett förstadie till den organisationsförändring där ansvaret för paraidrottsverksamhet ska föras över från Parasport Sverige till idrottsspecifika specialidrottsförbund. Mer specifikt undersöks de förutsättningar som ses från förbunds- och distriktsnivå inom Svenska Innebandyförbundet där totalt 22 representanter från dessa två organisatoriska nivåer intervjuats och 55 enkätsvar erhållits.

Varför är det viktigt att studera detta ämne?

Svensk föreningsidrott har över 3 miljoner medlemmar och frågan om allas likvärdiga villkor för idrottande är därmed något som påverkar många människor och som är en ständigt aktuell fråga i dagens samhälle.

Ingår det i en större undersökning?

Artikeln är skriven på material från ett samverkansprojekt med Svenska Innebandyförbundet, vilket i sin tur fungerat som en case-studie i det större FORTE-finansierade projektet ”Likvärdiga villkor i Sveriges största folkrörelse - framgångsfaktorer för ökad inkludering inom idrottsområdet”

Vad innebär resultaten?

Resultaten visar på goda förutsättningar för inkludering genom de positiva attityder och den välvilja som finns gentemot parainnebandy som idrott och inkludering som koncept, men visar samtidigt på utmaningar i praktiken främst genom brist på information och tydlighet i olika led. En slutsats som dras är att en nyckel till att skapa förutsättningar för inkludering är att definiera betydelsen av begreppet inkludering, både i policy och praktik, i ett tidigt skede av inkluderingsprocessen.

Är det något i resultaten som förvånar er?

Mest förvånande är kanske avsaknaden av en överenskommen definition inom svensk idrott generellt av vad inkludering är och hur det ska uppnås i en idrottspraktik.

Var det en spännande studie att göra och varför?

Studien var särskilt spännande då den undersöker en pågående organisationsförändring och ämnet är därför särskilt aktuellt och resultat kan förhoppningsvis påverka nutida diskussioner för det fortsatta arbetet.

Referens

Andersson, M., Karp, S., & Wickman, K. (2023). The pre-stage of inclusion–conditions for the mainstreaming process of parasports within the Swedish Floorball Federation. Sport in Society. Epub ahead of print. https://doi.org/10.1080/17430437.2023.2221646

Senast uppdaterad: 2023-08-10