"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Akbar Zeb

Jag är postdoktor i Prof. Yaowen Wus grupp vid Kemiska institutionen. Min forskning fokuserar främst på att ta reda på nya mekanismer inom autofagi.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Anknuten som postdoktor till Kemiska institutionen
Plats
KBC-huset (KB), Linnaeus väg 10 Umeå universitet, 901 87 Umeå

Jag läste en master i bioteknik vid Tammerfors tekniska universitet (TUT) i Finland. Även om mitt huvudämne var bioteknik, var jag mer intresserad av molekylärbiologi och av den anledningen handlade min masteruppsats om att definiera molekylära vägar i mitokondrier.

Strax efter att ha avslutat min master, bytte jag till Tartu universitet för att doktorera och tog en doktorsexamen i neurovetenskap. I min doktorandforskning fokuserade jag på att utveckla nya mekanismer som reglerar mitofagi, selektiv form av autofagi som ansvarar för eliminering av skadade mitokondrier från cellen. Kunskap om mekanismerna från min doktorandforskning kan ha viktiga medicinska implikationer, särskilt vid neurodegenerativa sjukdomar (som Alzheimers och Parkinsons sjukdomar) där ansamlingen av skadade mitokondrier spelar en central roll.

Min passion för autofagi slutade inte här och därför bestämde jag mig för att fortsätta min forskarkarriär som postdoc-stipendiat inom samma område. För närvarande har jag en Wallenberg Postdoc Fellowship och bedriver min forskning i professor Yaowen Wu lab. Min forskningsverksamhet fokuserar på cellulära processer med särskilt fokus på autofagi. Vi avser att avslöja nya mekanismer inom autofagi och ser fram emot publicering i vetenskapliga tidskrifter.

Förutom att forska gillar jag vetenskapskommunikation och skriver bloggartiklar på min fritid.

Forskargrupper

Gruppmedlem