"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Annica Långvall

Jag är doktorand och leg. dietist och forskar om hållbar gastronomi, hantverksmässig matproduktion och gourmetrestauranger.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Plats
Lärarutbildningshuset, Plan 4, Lärarutbildningshuset Umeå universitet, 901 87 Umeå

Forskning
Hur kommer det sig att man väljer att arbeta med småskalig matproduktion trots alla välkända utmaningar det innebär i vår samtid? Hur arbetar dessa producenter, och vilka effekter får det för vårt lokala livsmedelssystem och gastronomi? Det här är frågor jag ställer mig när jag arbetar med mitt avhandlingsprojekt Kulinariska rum i norra Sverige. Jag har faktiskt börjat på en av de platser där dessa råvaror hamnar på tallriken; nämligen din lokala gourmetrestaurang. Du vet, den där du får en lång presentation av maten och varifrån alla råvarorna kommer. En excellent upplevelse som förstärks av att du nästan kan ta producenten i handen medan du äter. Med hjälp av långa intervjuer, observationer, verksamhetsbesök och guidade rundturer i alla kylskåp och skafferier, så kallade ”kylskåpsintervjuer”, har jag undersökt hur gourmetrestauranger arbetar med lokala småskaliga matproducenter, hur restauranger och producenter samarbetar, och vad dessa samarbeten betyder för den småskaliga producentens möjligheter som företagare. På vägen har det blivit tydligt för mig att det handlar om ett livsstilsföretagande där ideal och värderingar förhandlas mot den marknadslogik och de geografiska förhållanden som företagaren befinner sig i. Hur hanteras dessa företagare i projekt där regional utveckling är syftet? Min forskning befinner sig inom området hållbar gastronomi och professionella måltider.

Jag arbetar framför allt med kvalitativa metoder för att på djupet undersöka upplevelser och erfarenheter hos dem som arbetar inom gourmetrestaurangbranschen och mathantverk.


Undervisning
Min undervisning de senaste åren har fokuserat på näringslära, sjukdomslära, födoämnesöverkänslighet och vegetarisk nutrition samt handledning av studentuppsatser. Jag har framför allt undervisat gastronomistudenter, där den praktiska hanteringen av dessa frågor får extra stor tyngdpunkt.


Prata gärna med mig om:
Mat, hälsa och vardagsmat; Småskalig/hantverksmässig matproduktion och livsstilsföretagande inom matbranschen; hållbara matsystem och matvanor; vegetarisk kost och hälsosam vardagsmat i livspusslet; kylskåpsintervjuer.


Bakgrund
Jag är legitimerad dietist med vidareutbildning på masterprogrammet i nutrition. Innan jag påbörjade min forskarutbildning arbetade jag som dietist i ett sjukhuskök där jag ansvarade för utveckling av nutritionsarbetet i köket, planering av specialkostmatsedlar och stöd till dietköket. Samtidigt arbetade jag med att planera, provlaga och fotografera närings- och kostnadsberäknade veckomenyer för privatpersoner. Jag har också bloggat och skrivit artiklar om mat och hälsa i mer än tio år, och är kunnig inom språkgranskning, textproduktion, foto och sociala medier. Jag har också föreläst och hållit i workshops om hälsosam mat, samt arbetat som kock. Yoga, bad och träning är en stor del av mitt liv. 

Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, Routledge 2022, Vol. 22, (4-5) : 285-302
Walter, Ute; Müller, Dieter K.; Långvall, Annica

Forskningsprojekt

14 januari 2016 till 31 december 2019