Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Personalbild Carolina Hawranek

Carolina Hawranek

Forskare inom klinisk onkologi, doktorand på Institutionen för strålningsvetenskaper, Medicinska fakulteten. Nationell koordinator för den svenska Direct-studien.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Doktorand vid Institutionen för strålningsvetenskaper Enhet: Onkologi
Plats
10c, Målpunkt E03, Norrlands universitetssjukhus Umeå universitet, 901 87 Umeå

Prevention och hälsofrämjande är den röda tråden i mina yrkesval. Redan när jag valde program på universitetet sökte jag en inriktning där jag kunde gå till botten med orsakerna till sjukdom - inte bara sätt att mildra symtomen. I biomedicinens fascinerande värld hade jag hittat rätt. Men gapet mellan evidens och beteende visade sig skava mer än jag först anade, och efter mitt examensår vid University of Auckland utbildade jag mig vidare till vetenskapsjournalist.

I över ett decennium har jag i olika roller arbetat med att översätta medicinska rön till användbara insikter för beslutsfattare, allmänhet och patienter. Min drivkraft är att erbjuda kunskap till fler, så att var och en själv ska kunna ta makten över sitt liv och sin hälsa. Det professionella yrkesbakgrund som biomedinare, kommunikationsexpert och verksamhetsutvecklare sammanfaller i den forskning jag gör idag; Jag är tacksam för att som forskare kunna använda år av erfarenheter från sjukvårdsledning, intervjuteknik, projektledning och implementering 

Jag har efter några års arbete i Stockholm, arbetat fem år inom landstinget (som under tiden blev region) i Östergötland, där jag hade hand om Universitetssjukhusets exerna kommunikation, var chefsredaktör för Forskningstidningen och tog mig sedan an implementeringsfrågor inom miljö- och säkerhet, där jag även hann med ett kortare forskningsprojekt inom kontinuitetshantering och reservrutiner i vården.

Flytten till Umeå gick sommaren 2016 för att komma närmare de åtta årstiderna, bra vintrar och spännande nytt uppdrag. Jag har i tre år arbetat med att utveckla varumärket Umeå Biotech Incubator (UBI), och kommunicera den fantastiska drivkraft och samarbetsvilja som finns i Umeås startups-miljöer. UBI är en av flera professionella stödverksamheter för kliniker och forskare som vill nå hela vägen ut till patienter och användare med sina upptäckter. 

Sedan våren 2019 är jag tillbaka i akademin på heltid. I mina ögon finns inget mer angeläget och spännande område att arbeta inom än just i skärpunkten mellan teknikutveckling, jämlik hälsa och prevention. Hör gärna av dig om du vill veta mer om vårt arbete.

Journal of Personalized Medicine, MDPI 2021, Vol. 11, (11)
Hawranek, Carolina; Hajdarevic, Senada; Rosén, Anna
Hereditary Cancer in Clinical Practice, Springer Nature 2020, Vol. 18
Andersson, Andreas; Hawranek, Carolina; Öfverholm, Anna; et al.
European Journal of Human Genetics, Springer Nature 2020, Vol. 28 : 786-786
Hawranek, Carolina; Maxon, J.; Andersson, Andreas; et al.

Forskningsprojekt

2 september 2019 till 31 december 2021

Jag har sedan 2016 regelbundet haft uppdrag som gästföreläsare på doktorandkurser inom vetenskapskommunikation, poster design, rubriksättning och muntlig presentation av forskningsresultat. Just nu undervisar jag vid enstaka tillfällen på doktorandkursen i "Scientific communications" vid Umeå universitet och för Nationella forskarskolan i allmänmedicin.