Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 juli 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon
Personalbild Carolina Hawranek

Carolina Hawranek

Forskare inom klinisk onkologi, doktorand på Institutionen för strålningsvetenskaper, Medicinska fakulteten. Nationell koordinator för den svenska Direct-studien.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Doktorand vid Institutionen för strålningsvetenskaper Enhet: Onkologi
Plats
5B-Regionalt Cancercentrum, Norrlands universitetssjukhus Umeå universitet, 901 87 Umeå

Prevention har alltid legat mig varmt om hjärtat. Redan när jag valde program på universitetet sökte jag en inriktning där jag kunde gå till botten med orsakerna bakom mänsklig patologi, och jag hittade rätt. Men gapet mellan evidens och beteenden visade sig skava mer än jag först anade, och jag sökte mig till vetenskapsjournalistik för att fördjupa mig inom kommunikation och medieforskning.

I över ett decennium har jag i olika roller arbetat med att översätta nya rön för beslutsfattare, allmänhet och patienter. Mitt mål har alltid varit att nå ut med kunskap till fler, så att alla ska ha makten att själva bestämma över sin hälsa och sina liv.

Min bakgrund som både biomedinare och kommunikationsexpert gör att jag kan ta mig an onkogenetiska frågeställningar och samtidigt applicera år av erfarenheter från intervjuteknik, projektledning och verksamhetsutveckling på de nya kunskaper som jag förhoppningsvis får bidra till att producera vid Umeå universitet.

Jag har efter några års arbete i Stockholm, arbetat fem år inom landstinget (som under tiden blev region) i Östergötland, där jag hade hand om Universitetssjukhusets exerna kommunikation, var chefsredaktör för Forskningstidningen och tog mig sedan an implementeringsfrågor inom miljö- och säkerhet, där jag även hann med ett kortare forskningsprojekt inom kontinuitetshantering och reservrutiner i vården.

Flytten till Umeå gick sommaren 2016 för att komma närmare de åtta årstiderna, bra vintrar och spännande nytt uppdrag. Jag har i tre år arbetat med att utveckla varumärket Umeå Biotech Incubator (UBI), och kommunicera den fantastiska drivkraft och samarbetsvilja som finns i Umeås startups-miljöer. UBI är en av flera professionella stödverksamheter för kliniker och forskare som vill nå hela vägen ut till patienter och användare med sina upptäckter. 

Sedan våren 2019 har jag tjänstledigt på UBI för att forska på heltid och redan i juni 2019 fick jag presentera vårt första arbete på en internationell konferens för kliniska genetiker från hela världen och vi fick mycket bra gensvar. I mina ögon finns inget mer angeläget och spännande område att arbeta inom än just i skärpunkten mellan teknikutveckling, jämlik hälsa och prevention. Hör gärna av dig om du vill vet mer om vårt arbete.