"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Daniel Scheller

Jag är postdoktor i Jörgen Johanssons grupp. Mitt mål är att hitta RNA-strukturförändrande molekyler, som kan användas som läkemedel för att behandla infektioner.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Anknuten som stipendiat till Institutionen för molekylärbiologi Enhet: Grupp Jörgen Johansson
Plats
6K och 6L, Sjukhusområdet Umeå universitet, 901 87 Umeå

Jag studerade biologi i Tyskland vid universitetet Gießen. Där upptäckte jag en fascination för mikrobiologi och för RNA-reglering, tack vare Gabriele Klug. Efter mina studier doktorerade jag i Franz Narberhaus lab och lärde mig mycket om RNA-strukturer och deras betydelse för reglering, speciellt för virulens. Strax efter min examen anslöt jag till Jörgen Johansson lab vid Umeå universitet i juni 2023.

Här i Umeå vill jag använda min kunskap inom RNA-strukturområdet för att identifiera molekyler som kan binda till dessa RNA-strukturer och i slutändan stoppa virulens, genom att förhindra translation av nyckelkomponenter. För detta undersöker vi RNA-termosensorn av prfA, som är en RNA-struktur som öppnar sig vid inträde i en varmblodig värd, vilket möjliggör translation och därigenom aktiverar virulens vid värdtemperaturer. Dessutom undersöker vi det virala ramförskjutningselementet i HCoV-OC43, en nära släkting till SARS-CoV-2, som är ett annat lämpligt RNA-strukturmål. Hämning av viral frameshifting har redan visat sig allvarligt lamslå Coronavirus-infektion.

Forskargrupper

Gruppmedlem