"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Lauri Pulkkinen

Jag är strukturvirolog och forskar i Richard Lundmarks grupp. Jag försöker förstå hur fästingburen encefalitvirus (TBEV) omarrangerar värdcellens membran under infektion.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Plats
hus H, Johan Bures väg 12, Biologihuset Umeå universitet, 901 87 Umeå

Fästingburet encefalitvirus (TBEV) är en farlig, framväxande patogen som orsakar storskaliga förändringar i värdmembranen för att producera nästa generation av virioner, men dessa processer är dåligt förstådda. Som postdoktor i professor  Richard Lundmark lab studerar jag dem genom att rekonstruera membranombyggnadshändelserna med hjälp av rekombinanta proteiner och artificiella lipidmodeller och karakterisera dem med kryogen elektronmikroskopi (cryo-EM) och andra avancerade strukturbiologiska metoder. Syftet med mitt arbete är att förstå grundläggande biologiska processer i atomär detalj, men också att hitta mål för framtida medicinska interventioner.

Jag utförde mitt doktorandarbete vid Helsingfors universitet i professor Sarah Butchers grupp. Jag fokuserade på de strukturella detaljerna i TBEV-virion samt dess sammansättnings- och mognadsprocesser. Vi löste cryo-EM-strukturerna för både moget och omoget TBEV, och jag undersökte rollen för olika lipidarter i de mycket tidiga stadierna av virionmontering.

På min fritid gillar jag att åka skateboard, miniatyrkrigsspel, fågelskådning och serier.

Current Opinion in Cell Biology, Elsevier 2024, Vol. 88
Lundmark, Richard; Larsson, Elin; Pulkkinen, I. A. Lauri

Forskargrupper

Gruppmedlem