Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Richard Lundmark Lab

Forskargrupp Forskargruppen studerar de proteiner och mekanismer som krävs för att skulptera cellulära membran till vesikulära strukturer.

Vi studerar de proteiner och mekanismer som krävs för att skulptera cellulära membran till vesikulära strukturer, vilket är nödvändigt för trafikering och sortering av proteiner och lipider i cellen. Skulptering av membraner är grundläggande för många cellulära processer och fel kan leda till ett brett spektrum av sjukdomar. Vår grupp fokuserar på att förstå de underliggande mekanismerna och vikten av membranskulptering vid infektion, cancer, fetma och lipiddystrofier.

Vi använder en rad olika tekniker som sträcker sig från protein och lipidbiokemi, och strukturell analys till avancerad höghastighetsavbildning av molekyler i levande celler och korrelativa imaging-metoder för ultrastrukturell upplösning. För visualisering har vi etablerat Biochemical Imaging Centre Umeå (BICU), som är en öppen facilitet för mikroskopitekniker och tillsammans med Umeå Centre for Electron Microscopy (UCEM) bildar en nationell nod för korrelativ imaging.

Läs mer om vår forskning

Mina medarbetare i forskargruppen:

Elin Larsson, PhD, labmanager
Ankita Shukla, PhD, Första forskningsingenjör
Kang Cheng Liu, PhD, postdoktor
Wai Lok Yau, PhD, Första forskningsingenjör
Sebastian Rönfeldt, PhD, post doc
Albin Jakobsson, Forskaraspirant vid läkarprogrammet

Forskningsledare

Richard Lundmark
Professor, universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 93 01

Översikt