"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Richard, Foto: Mattias Pettersson (Foto: Mattias Pettersson (Photographer) - [None]

Richard Lundmark Lab

Forskargrupp Forskargruppen studerar de proteiner och mekanismer som krävs för att skulptera cellulära membran till vesikulära strukturer.

Vi studerar de proteiner och mekanismer som krävs för att skulptera cellulära membran till vesikulära strukturer, vilket är nödvändigt för trafikering och sortering av proteiner och lipider i cellen. Skulptering av membraner är grundläggande för många cellulära processer och fel kan leda till ett brett spektrum av sjukdomar.

Vår grupp fokuserar på att förstå de underliggande mekanismerna och vikten av membranskulptering vid infektion, cancer, fetma och lipiddystrofier.

Vi använder en rad olika tekniker som sträcker sig från protein och lipidbiokemi, och strukturell analys till avancerad höghastighetsavbildning av molekyler i levande celler och korrelativa imaging-metoder för ultrastrukturell upplösning. För visualisering har vi etablerat Biochemical Imaging Centre Umeå (BICU), som är en öppen facilitet för mikroskopitekniker och tillsammans med Umeå Centre for Electron Microscopy (UCEM) bildar en nationell nod för korrelativ imaging.

Läs mer om vår forskning

Cancerfondsmiljoner till forskning i Umeå

Cancerforskning vid Umeå universitet får nästan 60 miljoner kronor i Cancerfondens tilldelning hösten 2023.

Nya SciLifeLab gruppledare från Umeå

Som gruppledare har man tillgång till ett starkt nätverk inom life science och skräddarsydda aktiviteter.

13 oktober: Nya professorer vid UCMR högtidsföreläser

Anna Överby Wernstedt, Christian Hedberg, Richard Lundmark, Felipe Cava och Constantin Urban installeras.

Senast uppdaterad: 2024-01-29