"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-12-13 Uppdaterad: 2022-11-01, 15:20

Bildgivande metoder för förbättrad strålbehandling

PORTRÄTT Tufve Nyholms forskning handlar om metod- och teknikutveckling inom strålterapi. Fokus ligger på utveckling av teknik för att ta fram förbättrat bildunderlag för läkare vid bedömning av utsträckning av tumörvävnad i kroppen.

Bild: Simon Öhman Jönsson

Tufve Nyholms forskning handlar om metod- och teknikutveckling inom strålterapi. Fokus ligger på utveckling av teknik för att ta fram förbättrat bildunderlag för läkare vid bedömning av utsträckning av tumörvävnad i kroppen. Detta för att på ett korrekt sätt kunna bestämma precis vilken volym som ska behandlas.

De verktyg som används är dels den senaste tekniken inom magnetresonanstomografi (MRT) och ositronemissionstomografi (PET) samt datortomografi (CT), kombinerat med avancerade metoder för bildanalys. Detta inkluderar optimering av bildtagningen för att säkerställa korrekt avbildning av patienten, metoder för att simulera strålbehandling på MR-data, men också MR-bildtagningsmetoder för att mäta hur tumörer svarar på behandlingen.

Tufve Nyholm och forskningsgruppen har genom nära samarbeten, dels med Västerbottens läns landsting och Umeå universitet, dels med andra nationella aktörer, ett stort antal projekt som spänner från grundforskning till klinisk implementation av metoder för att öka effektiviteten av strålbehandling.

Om Tufve Nyholms forskning

Biografi

Tufve Nyholm föddes i Lund 1976.

Han avlade examen som civilingenjör i teknisk fysik med inriktning mot strålningsfysik (radiofysik) vid Umeå universitet 2002. Därefter inleddes doktorandstudier med disputation 2008. 2012 blev Nyholm docent i medicinsk bildanalys vid Umeå universitet. 2015–2017 delades tjänsten mellan Akademiska sjukhuset i Uppsala och Umeå, men sedan årsskiftet 2017–2018 arbetar han på heltid på Institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet som professor och prefekt.

Läs mer om eller kontakta Tufve Nyholm