"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Sarita Nordström
Publicerad: 2025-05-17

Coachar biomedicinsk analytikerstudenter på sin resa

PORTRÄTT Som programvägledare och studieadministratör är Sarita Nordström något av en spindel i nätet på Biomedicinsk analytikerprogrammet vid Umeå universitet. Det bästa med jobbet tycker hon är mötet med studenter i med- och motgång och att se dem utvecklas.

Bild: Ingrid Söderbergh
Sarita Nordström

Det är så givande att peppa och hjälpa studenterna

– Jag tycker om studentkontakten jag har på tu man hand. Det är så givande att peppa och hjälpa studenterna över olika trösklar i utbildningen, synliggöra mål och guida dem till att göra val som känns rätt, säger Sarita Nordström entusiastiskt.

Hon tycker också att det är häftigt att ha Umeå universitet som arbetsplats och vara en del i det stora utbildningsmaskineriet.

Sjukvårdens detektiver

Biomedicinsk analytiker arbetar inom hälso- och sjukvården, läkemedelsindustrin, biokemiska laboratorier, Nationellt forensiskt centrum eller i veterinärverksamhet.

Yrket kan beskrivas som ett avancerat detektivarbete där man studerar och analyserar prover innehållande molekyler, mikroorganismer och celler med hjälp av avancerad teknik. Andra utför kliniska undersökningar inom fysiologi i sitt yrke. I arbetet ingår också att tolka resultaten som till exempel kan utgöra ett underlag som läkarna behöver för att ställa rätt diagnos på olika sjukdomar. 

Två inriktningar

Biomedicinska analytikerprogrammet i Umeå har intag varje höst och cirka 75 procent av studenterna är kvinnor. Programmet har två inriktningar: laboratoriemedicin samt klinisk fysiologi. Redan när man söker till programmet väljer studenten inriktning.

–  Vi har två helt olika studentgrupper. De som väljer laboratoriemedicin kommer analysera patientprover i ett laboratorium och de som väljer klinisk fysiologi kommer att ha mer direktkontakt med patienter. Studenterna får göra studiebesök under termin 2 och på så sätt får de inblick i yrket tidigt. Varje läsår är det några som väljer att byta inriktning.

Sarita Nordström berättar hur programmet är uppbyggt och visar i inplastade kursplaner som är vältummade. I programmet varvas teoretisk och laborativ undervisning med praktik inom klinisk verksamhet.

Utbildningen ger både naturvetenskapliga, tekniska och medicinska kunskaper, liksom kunskaper i dokumentation och kvalitetssäkring. Undervisning sker både på universitetet och vid Norrlands universitetssjukhus.

Stort behov av biomedicinsk analytiker

Behovet av biomedicinsk analytiker är stort. I Norrland så skriande att regeringen har skjutit in medel för en satsning på decentraliserad utbildning som pågår 2024-2030. Den decentraliserade varianten utgörs av 10 platser. Dessa studenter har ett antal obligatoriska träffar i Umeå varje termin då de gör sina laborativa moment. Annars sker undervisningen digitalt. Termin fyra har alla studenter praktik och campusstudenterna gör praktiken främst i Umeå. De decentraliserade studenter måste göra denna praktik i Östersund eller Sunderbyn.

–  Att studera på distans möjliggör för en ny målgrupp som inte är flyttbara att studera såsom lite äldre studenter som kanske har familj.

Bollplank till studenter

Sarita Nordström har varit studieadministratör senan maj 2015 och programvägledare sedan hösten 2023. Hon är en del av ett bra sammansvetsat gäng av lärarkollegor, och upplever att hon har mycket eget ansvar och stor frihet att planera sin arbetsdag.

Studierna ställer stora krav på studenterna. De hör av sig och behöver hjälp att se över sin studiesituation. Då finns Sarita Nordström där som bollplank och bokar in en träff.

–  Vi har ganska stora avhopp termin 1 och termin 2. I början av termin 3 finns en första högre avgörande tröskel och man måste ha fått ihop tillräcklig med poäng. Det kan bli samtal som kretsar kring byte av inriktning, studieavbrott eller vilka möjligheter som finns till omtentamen för att nå upp till behörighetskraven.

Andra samtal handlar om att strukturera studierna och ibland tar Sarita själv kontakt med studenter som inte varit på lektionerna på länge och frågar hur det går.

– Jag kan ibland guida dem till Studenthälsan vid universitetet eller till Universitetsbiblioteket där det ges kurser i studieteknik.

Ibland kan studentsamtalen vara utmanande, studenterna kan vara väldigt oroade eller ledsna. De kan avslöja väldigt mycket och tunga personliga saker.

– Då får man tänka att jag finns här för deras studier och i stället be studenten söka hjälp på annat sätt.

Från revisor till vägledning

Sarita Nordström är statsvetare i grunden och har jobbat inom den offentliga sektorn i tio år. Därefter ”bytte hon sida” och började granska verksamheter som revisor.

– Att jag hamnade här på universitetet var lite av en slump. Min man är också studieadministratör och det var faktiskt han som tipsade mig om att söka jobbet, han trodde jag skulle gilla det!

Med sin bakgrund inom samhällsvetenskap var det rätt tufft i början. Men med tiden har hon fått mer erfarenhet och förståelse för kurserna och med det kommer självförtroende och hon kan uppskatta sina andra styrkor och det hon kan tillföra.

– Till exempel är min erfarenhet att bemöta människor med tanke på alla intervjuer jag gjort tidigare som revisor något som jag har nytta av i min nuvarande roll. Och som tidigare utredare vet jag vikten av att alltid vara förberedd och påläst. Det är verkligen a och o.

Spindel i nätet

I den administrativa delen av arbetet jobbar Sarita Nordström i många olika system, till exempel med att uppdatera kursplaner. Det är också mycket administration kring resor och boende för de studenter som går den decentraliserade varianten. Fakturor för programmet och scheman ska hanteras.

Som studieadministratör sitter Sarita också med som handläggare i programrådet. Det består av lärare och studenter och yrkesrepresentanter från Region Västerbotten.

– Det ger mig stor insyn i vad som händer i programmet och jag blir en värdefull länk mellan lärare och studenter.

Utbildning som leder till jobb

Den treåriga utbildningen leder till yrkesexamen som biomedicinsk analytiker och de är efterfrågade på arbetsmarknaden.

– Jättemånga av våra studenter har ett jobb eller ett sommarjobb på gång vid examenstider. Det är roligt att se!

Fakta om Biomedicinsk analytikerprogrammet

Biomedicinska analytikerprogrammet ges vid tio lärosäten i landet. Utbildningen har funnits i Umeå sedan 60-talet och blev treårig under 90-talet och tillhörde då Hälsohögskolan. Namnet biomedicinsk analytiker som yrkestitel kom kring 94-95. Utbildningen har funnits vid Umeå universitet sedan 1997-98 och programmet ligger organisatoriskt under Institutionen för klinisk mikrobiologi.
Läs om programmet