"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-11-10 Uppdaterad: 2023-09-26, 08:12

Försöker döda cancerceller utan att röra normala celler

PORTRÄTT Från Mallorca, via Barcelona och New York, kom Francesca Aguilo till Umeå 2016. Här studerar hon celler och hur kroppens system fungerar, i hopp om att lyckas hitta något som kan ta bort cancerceller utan att förstöra kroppens vanliga celler. Hennes forskning fokuserar på RNA-modifieringar.

Bild: Mattias Pettersson

DNA och RNA finns i kroppens celler – två molekyler med olika funktioner. DNA ansvarar för långvarig lagring av genetiska koder medan RNA ansvarar för transporten av genetisk information från DNA till proteiner, som utför de flesta arbetsuppgifterna i cellen.

Jag gillar mitt jobb och får bra möjligheter och förutsättningar här

– Genom RNA-modifieringar överförs informationen från DNA till proteiner på rätt plats och i rätt ögonblick. RNA-modifieringar är viktiga för att kunna bilda nödvändiga proteiner, säger Francesca Aguilo.

I bagaget har hon en kandidatexamen i biokemi och biologi, fem års forskarutbildning i Barcelona, och drygt sju år av postdoktortjänst i New york. Nu arbetar hon som molekylärbiolog på Umeå universitet och har inga planer på att flytta härifrån.

– Jag gillar mitt jobb och får bra möjligheter och förutsättningar här, så som det ser ut nu blir jag kvar.

RNA – kan modifieras kemiskt

Francesca Aguilo berättar att man under de senaste åren upptäckt att RNA är mycket viktigare och mer komplext än man tidigare trott, och att RNA dessutom kan modifieras kemiskt.

– Om det till exempel finns en kemisk modifiering på fel plats kan det leda till sjukdomar som cancer, diabetes eller alzheimer.

Vi har till exempel upptäckt att cancercellen slutar att växa

Francesca Aguilo och hennes forskargrupp tar bort den kemiska modifieringen i cancerceller och observerar sedan vad som händer med cancercellens fenotyp, det vill säga dess yttre egenskaper.

– Vi har till exempel upptäckt att cancercellen slutar att växa. Vi tror att detta kan vara spännande för att utveckla nya behandlingar. Nu försöker vi förstå vilka RNA som modifieras och om denna modifiering är relaterad till omvandlingen från en normal cell till en cancercell.

Ett helt nytt fält

Då den här typen av forskning är ett helt nytt fält arbetar forskarna fortfarande med att förstå mekanismen och hur den fungerar.

– Det senaste decenniet har varit viktigt för att försöka förstå dessa förändringar. Vi strävar efter att ta reda på vad som är fel i en cancercell. Är det möjligt att bara döda eller rikta in sig på den ohälsosamma cellen utan att påverka den normala cellen? Det har vi inte svar på ännu.

Mer om Francesca Aguilo

Namn: Francesca Aguilo
Familj: Man och två barn som föddes under min postdoktortjänst i New york
Kommer från: Mallorca, Spanien
Bor: Umeå
Driver mig i arbetet: Entusiasmen av att få resultat, lösa problem och se hur mina studenter växer som forskare.
För att slappna av: Läsa böcker, lyssna på musik, yoga, resa (före coronatiderna) och att pyssla i trädgården.