Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-09-19 Uppdaterad: 2022-10-03, 10:07

Hälsa på campus lockar till nya tag

REPORTAGE Hälsa på campus 14 september inspirerade studenter och anställda att delta i höstupplagan av universitetets stora friskvårdsdag. Programmet med sitt variationsrika utbud erbjöd något för alla!

Text: Anna-Karin Eriksson

Höstens arrangemang av Hälsa på campus är den elfte upplagan av universitetets stora friskvårdsdag. Hälsa på campus arrangeras två gånger per läsår, alltid onsdag vecka 37 samt på fettisdagen. De flesta studenterna har då inga schemalagda lektioner utan kan i stället ägna sig åt att träna och hämta inspiration till en mer aktiv och hälsosam livsstil. Många anställda passar också på att ta del av de kostnadsfria aktiviteter som anordnas. Nytt för höstens arrangemang var även att vissa av restaurangerna på Campusområdet erbjöd ett Hälsa på campus-mål dagen till ära.

– Jättekul att även flera av restaurangerna på Campusområdet vill vara med, säger Pernilla Eriksson, projektledare för Hälsa på campus.  

Inspirerande föreläsningar i Aula Nordica

Äntligen, efter några år med pandemirestriktioner och endast med föreläsningar online, kunde Hälsa på campus på nytt samla studenter och anställda i Aula Nordica. Rektor Hans Adolfsson välkomnade de åhörare som kommit för att ta del av dagens två live föreläsningar. Först ut var Dean Kriellaars, associate professor vid Manitoba universitetet i Kanada. Dean är forskare inom physical literacy, rörelserikedom, och har banat väg för verktyg och program baserade på rörelserikedom som antagits internationellt för att ge alla möjlighet till ett aktivt och hälsosamt liv.

Åhörarna hade dessutom glädjen att lyssna till Sofia Åhman, blivande hedersdoktor vid Umeå universitet. Hon har genom sitt dagliga program ”Hemmagympa med Sofia” entusiasmerat människor i alla åldrar att bryta sitt stillasittande och öka sin fysiska aktivitet. Under sin föreläsning gav hon studenter och anställda tips och råd för att lyckas med roligare hemmaträning.

Föreläsningarna i Aula Nordica avslutades med ett kort och inspirerande träningspass, som på grund allt regn fick flytta in från campusdammen, där studenter och anställda fick möjlighet att träna med Sofia och Dean.

Jonas Ericson, anställd vid Kommunikationsenheten, var en av åhörarna som samlats i Aula Nordica.
– Jag älskar konceptet Hälsa på campus. Föreläsningarna var bra och peppande, i kväll blir det träning säger Jonas.

Utöver liveföreläsningarna fanns möjligheten att delta på två live online föreläsningar inom området prestationsångest samt ta del av sex förinspelade digitala föreläsningar, tillgängliga under dagarna 14–16 september, med experter inom olika områden inom fysisk aktivitet.

Fullt ös på campus

Dagen till ära erbjöds ett brett utbud av aktiviteter på campusområdet med omnejd, såväl inomhus som utomhus. Studenter och anställda tog chansen att testa på körsång, meditation, löpteknik med IKSU, styrkelyft, Campus utegym och Discgolf.

Pär Göransson, anställd vid Universitetsbiblioteket, var en av dem som deltog i Disc Golf clinic.

– Det var jättekul! Opretentiöst med väldigt kunniga, pedagogiska och entusiastiska instruktörer som visade, instruerade och övade med oss. Vi fick sedan gå en liten bana och prova på lite tävlingsform. Det fanns även en möjlighet att gå en runda utan att räkna resultat - så det passade oss alla som var där, berättar Pär.

Pär Göransson menar att Hälsa på campus är en otroligt rolig grej.
– Att få möjligheter att hitta nya intressen bland ett varierat smörgåsbord av aktiviteter och föreläsningar är en förmån jag vet att många andra arbetsplatser är avundsjuka på, berättar Pär.

Aktiviteter på rull

För de som gillar att ta sig fram på cykel erbjöd Hälsa på campus 14 september ett smörgåsbord av aktiviteter på hjul. Studenter och anställda fick möjligheten att testa mountainbike, landsvägscykel, cykelorientering samt rullskidor tillsammans med kunniga instruktörer.

I Obbola tog guider från Obbola Outdoor emot såväl nyfikna nybörjare som erfarna MTB-cyklister. För dem som inte testat tidigare fanns ett gyllene tillfälle att få låna cykel och lära sig grunderna i sporten.

En av deltagarna är som testade mountainbike nybörjare var Niklas Jensen, student vid Psykologprogrammet med inriktning mot idrott.

– Det var fantastiskt roligt, jättehärliga människor som höll i det och som anpassade efter gruppen och individernas behov och kunskap. Det var så bra att man glömde av att vädret sviktade, berättar Niklas.

Niklas är ny student vid Umeå universitet. Han tycker konceptet Hälsa på campus är fantastiskt.

– Det är ett suveränt koncept! Ett roligt sätt för de som bor här att få prova på något nytt och samtidigt röra på sig. Ännu bättre för dem som mig är helt nya i Umeå, att kunna prova på saker och samtidigt att lära sig hitta i Umeå – ett bra sätt att se vad Umeå har att erbjuda, säger Niklas Jensen.

Friluftsliv och matlagning i det fria

På programmet Hälsa på campus 14 september fanns också ett brett utbud av friluftsaktiviteter. Vid Nydalasjön fanns tillfälle att fiska tillsammans med kunniga fiskekonsulter från Umeå Kommun.

Ett par mil utanför Umeå kunde studenter och anställda vandra tillsammans med IKSU frilufts, en uppskattad och återkommande aktivitet.

På Degernässlätten promenerade studenter och anställda tillsammans med Västerbottens ornitologiska förening för att skåda gäss, änder och eventuella rovfåglar.

Ett gäng fick under dagen chansen att testa bouldering tillsammans med Umeå Klätter- och Högfjällsklubb.

Asal Al Bayati, Bagir Soltani och Taha Laskar, samtliga studenter vid Tandläkarprogrammet, var några av de studenter och anställda som anmält sig till att lära sig laga mat i det fria tillsammans med ”Vilda kocken” Erik Brännström. Tillsammans förberedde de laktovegetarisk mat som de sedan tillagade och åt tillsammans vid Grillstugorna vid Bräntberget.

– Vi älskar Hälsa på campus, det är jättekul! Caveman cooking var intressant, annorlunda, lärorikt och en bra upplevelse. Även om vi hade lite otur med vädret så var det väldigt mysigt, säger Asal Al Bayati, Bagir Soltani och Taha Laskar.