"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-05-30

Intresset för människan ledde till läkaryrket

PORTRÄTT Malin Sjöström arbetar som lektor i allmänmedicin med placering i Östersund. Nu har hon precis tagit sin docentur och ser framemot den nya läkarutbildningen och hennes nya spännande forskningsidé.

Text: Heléne Andersson
Bild: Olle Sjöström

Grattis till docenturen! Hur känns det nu?

- Väldigt bra! Det är skönt att ha uppnått det målet och bli klar, säger Malin.

Malin disputerade 2014 och har sedan dess jobbat som distriktsläkare i Jämtland/Härjedalen. Hon började forska 2009 när hon gick kursen Grundläggande forskningsmetodik för läkare i norra regionen.

- Jag kom in i forskningsprojektet Tät.nu som leds av professor Eva Samuelsson vid Allmänmedicin. Där har vi utvecklat digitala behandlingsprogram för urinläckage, med fokus på bäckenbottenträning, berättar Malin.

Malin disputerade i just det projektet 2014, men har fortsatt inom projektet och samtidigt arbetat mycket kliniskt under tiden. Sedan ett år tillbaka arbetar Malin som lektor, efter att i några år ha deltagit mer och mer i undervisningen på läkarprogrammet, där hon undervisar i allmänmedicin på terminerna 5, 6, 8 och 11.

Jag är väl ganska nyfiken som person

Senaste åren har Malin börjat bedriva egen forskning.

- För elva år sedan var det ett utbrott av Cryptosporidium Hominis i Östersund. Kollegor har börjat göra undersökningar i hur många som insjuknade och följt upp vilka långvariga symptom som finns, berättar Malin.

Malin har tagit över huvudansvaret för forskningsprojektet och har numera en doktorand till sin hjälp. Förra året gjordes en 10-årsuppföljning så nu har de mycket material att  analysera. Förutom detta är Malin kvar som biträdande handledare i forskningsprojektet TÄT.nu och är även biträdande handledare till en doktorand som forskar om sjukstugemodellen i norra Sverige.

Ett annat forskningsprojekt som Malin är involverad i är ett projekt som heter Friska läkare, som leds av Emma Hagqvist som är docent i arbets- och miljömedicin på KI. Det är ett stort projekt, både med nationellt och internationellt samarbete.

- Det handlar om att undersöka läkarens hälsa och arbetsmiljö, förklarar Malin.

Mycket forskning blir det, och inspirationen till att börja forska kom från kollegan Mikael Lilja som talade varmt om forskningskursen som Malin gick.

- Jag är väl ganska nyfiken som person. Jag gillar de här forskningssamtalen och resonemangen, och att vrida och vända på saker. Vad vet vi, och vad vet vi inte? Jag gillar att skriva, det är ett sätt att få utlopp för något, förklarar Malin.

Kombinerar forskning med klinikjobb
Malin har många läkare i sin släkt, och kanske är det just därför det blev den vägen även för henne.

- Det var en yrkesbana man såg framför sig. Jag har alltid varit intresserad av människor och hur människokroppen fungerar. Det har jag varit fascinerad av, säger Malin.

Spännande studier och ett varierat yrke var också delar som lockade med läkaryrket eftersom det kunde leda till många olika inriktningar, trots samma utbildning.

Lyxig tjänst att få hålla på med alla delarna

- Just nu är det roligaste att det är sådan variation. Att som lektor få ha de delar som innebär arbete kliniskt och ha patienter, och undervisa och forska. Det är en lyxig tjänst att få hålla på med alla delarna. Att inte behöva ge upp någon del, säger Malin.

De största utmaningarna ser Malin som baksidan av samma mynt. Hon menar att det kan bli lite splittrat när man ska ha många olika bollar i luften.

- Man måste kunna plocka ner och fokusera på de olika delarna i tur och ordning, förklarar Malin.

Så ser framtidsplanerna ut
Malin har en vision om var hon vill vara om tio år.

- Jag hoppas att jag fortsätter jobba och trivas med alla de här olika delarna. Hoppas att jag har medel och fått i gång en ny forskningslinje, att jag har i gång ett nytt projekt och utvidgar det genom att skaffa doktorander och postdocs.

Vidare menar Malin att hon hoppas att det går bra för de hon handleder idag, att hon hjälpt dem i mål.

- Sedan hoppas jag kan fortsätta vara en hyfsat god kliniker. Det ska också bli spännande att få vara en del av den nya 6 åriga läkarlinjen, där Allmänmedicin ska få en större roll, säger Malin.

Idag läser studenterna Allmänmedicin på termin 5,6,8,11 i Umeå, och 6,8,11 i Östersund. Skillnaden blir att Allmänmedicin kommer att undervisas på terminerna 5,6,8 och 12, samt att det blir fler veckor, där man har dubblerat antalet veckor som studenterna ska ut på klinisk praktik.

- Det kommer att ställas krav på kliniska handledare. Men vi har en duktig studierektor på Allmänmedicin, Lotta Harnevik. Hon har bra tankar på att strukturera och få det att fungera, säger Malin som ser det som en jättechans att studenter kommer ut och får se Allmänmedicin.

- Det kan leda till att fler väljer att specialisera sig i ämnet och till en bättre bemanning och vård i framtiden, förklarar Malin.

Malin håller alltså på att utforma en egen forskningsidé, där hon tagit kontakter, bildat en grupp och skickat in ansökningar för att söka pengar. Vad forskningen handlar om är än så länge hemligt.

- Det får vi ta nästa gång, säger Malin och skrattar.

Våga prova
På fritiden gillar Malin att vara i skogen och på fjället. Hon åker mycket skidor, både på längden och tvären och springer mycket.

- Jag tycker också om att läsa böcker, allt möjligt. Högt och lågt, säger Malin.

På frågan om vilket tips hon skulle vilja ge andra unga forskare kommer svaret snabbt.

- Våga prova! Det är kul och det är kanske inte så komplicerat som det verkar från början.

 

Snabba fakta

Namn: Malin Sjöström

Ålder: 48

Familj: Man och tre tonårsdöttrar på 20, 18, 16 år, och en hund

Det gör mig glad: Vara ute. Blir glad av att vara på fjället.

Läser just nu: Fyrvaktarna av Emma Stonex

Tittar helst på: Netflix-serier. Sist tittade vi på Borgen, en dansk serie. Jag är inte så kräsen!

Lyssnar helst på: Tycker om när det är tyst. Annars lyssnar jag mest på Sommarprat och Vinterprat. Med tonårsbarn blir det också det som råkar spelas av andra i familjen.

Kontakt

Malin Sjöström
Universitetslektor, specialistutbildad läkare
E-post
E-post