"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-05-29

Universitetsutbildning är mer än bara kunskap

PORTRÄTT Linus Garefelt är 27 år och har pluggat till civilekonom vid Handelshögskolan vid Umeå universitet. Han har nyligen tagit examen och flyttar för ett jobb som revisor. Utbildningen har gett honom många kontakter, vänner för livet och minnen från en spännande utbytestermin i Kina.

Bild: mattias pettersson

En universitetsutbildning ger så mycket mer än "bara" kunskap. De allra flesta tar inte bara med sig en examen när de lämnar universitetet, utan också kontakter, vänner för livet, utvecklande erfarenheter och oväntade upplevelser. Linus kommer från Sollefteå och sökte sig till Umeå eftersom både hans syster och flera kompisar pluggade här.

– För mig fanns egentligen inga andra alternativ, berättar Linus.

Lätt att hitta sin plats

Linus menar att det var enkelt att hitta saker att engagera sig i, och många uppdrag ger en extra krydda till CV:t – och en chans att lära känna nya människor.

– Redan innan utbildningen ens startat kom ett brev från min studentförening, där de bjöd in till olika aktiviteter.

Engagemang ger mer

Utanför studierna har Linus engagerat sig i flera föreningar, och fick skapa kontakter till arbetslivet tidigt under utbildningen. Till exempel var han kontaktperson till företag som Deloitte och KPMG, två revisionsbyråer som utbildningen samarbetar med, för Handelshögskolan studentförening HHUS.

– Det har varit givande, roligt och lärorikt, och har även gett bra kontakter med yrkeslivet inför framtiden.

Han har också arbetat med Uniaden, en arbetsmarknadsdag som låter studenter träffa representanter från arbetslivet. Ekonomerna har även en egen pub på campus, E-puben, som drivs av studenterna.

Tillgängliga lärare ger hög kvalitet

Linus är väldigt nöjd med utbildningen, och en stor del i det tror han är att lärarna är bra och tillgängliga. Det har varit lätt att få kontakt med lärarna om man har haft någon extra frågeställning vid något tillfälle.

– Sen är ju inte alla kurser fullt lika intressanta, så är det ju alltid. En del saker intresserar en mera, så är det väl för oss alla, tillägger Linus.

Först Umeå – sedan världen

Under tiden han pluggade åkte Linus iväg på spännande utbytesstudier i Kina en termin. Där läste han finans och management på masternivå.

– Det blev sammantaget en perfekt kombination med fördjupning inom flera områden som intresserar mig, och att kombinera det med att uppleva en helt annan kultur – det var verkligen en upplevelse för livet.

Text: Sofia Ed

Mer om Linus Garefelt

Namn: Linus Garefelt
Ålder: 27 år
Utbildning: Civilekonom med inriktning redovisning/revision.
Hemort: Sollefteå
Boende i Umeå: Nydalahöjd
Fritidsintressen: Har spelat fotboll i Röbäcks IF, squash och badminton. Aktiehandel.

33 000
Studenter
1965
Grundat
150
Program
60
Nationaliteter