"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Stenig strand med rosenbuskar i förgrunden.

Bild: Viktoria Wahlström

Publicerad: 2025-07-02

Almedalen... ska det va' nåt?

REPORTAGE Den omskrivna, beryktade, älskade, hatade...? Almedalsveckan är en företeelse som det finns många åsikter om i termer av dess vara eller icke vara. Men klart är att det är ett bra tillfälle för forskare att träffa politiker och beslutsfattare - bland många andra.

Jens Wahlström, forskare vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa, fick chansen att vara med som inbjuden talare av Afa Försäkring.

Vad är dina reflektioner nu när du kommit hem?

– Det var första gången jag var med på Almedalsveckan och det var intressant att se vilken bredd det fanns från de politiska partierna till universitet, regioner och andra verksamheter som arrangerade olika seminarier. Jag upplevde det som en bra mötesplats och jag fick som forskare möjlighet att delta och ställa frågor under andra seminarier än där jag själv deltog. Jag arbetar just nu med en större ansökan och fick möjlighet att prata om den med allt från regiondirektörer, politiker, branschföreträdare och fackliga representanter i centrala roller så det var nog mer än vad jag förväntat mig.

Om du som forskare får chansen att delta så tycker jag absolut att det är värt insatsen. 

Är det viktigt att delta och i så fall varför? 

– Jag tycker absolut att det är viktigt att som forskare delta i det demokratiska samtalet. Den forskningsbaserade kunskapen är viktig att lyfta fram och det var vid flera seminarier där jag deltog som forskningsbaserad kunskap och fakta efterfrågades, bland annat av vår äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje. Om du som forskare får chansen att delta så tycker jag absolut att det är värt insatsen. 

Upplevde du som forskare att du fick den uppmärksamhet du önskade eller försvinner det i bruset?

– Jag tycker forumet var bra, men alltid svårt att veta hur man når ut med det man vill förmedla. Nu fick jag också delta i en intervju med Vetenskapsradion så det innebär ju att man når ut lite extra. Jag tycker också att AFA försäkringar som hade bjudit in mig har gjort ett bra jobb med att sprida information på LinkedIn.

Afa Försäkring bjöd in till en heldag i Almedalen

Jens Wahlström var inbjuden till Afa Försäkrings heldag i Almedalen och höll ett seminarium som handlade om friskfaktorer och att fokusera på det positiva. Vad är det som faktiskt fungerar bra på en arbetsplats, och varför det gör det? Kan fokus på det positiva öka produktiviteten och förbättra arbetsmiljön?

I projektet MORFAR, Mätbar ORganisationshälsa genom Friskfaktorer som leder till hållbar ARbetsmiljö, tittar man på just detta. Jens förklarar:

– Att jobba med arbetsmiljön handlar ofta om att mäta och förebygga risker – och det ska vi fortsätta göra. Men vad händer när arbetsplatser även börjar mäta det positiva? Att fokusera på det som redan fungerar på arbetsplatsen öppnar dörren till nya lösningar och möjligheter.

Jens Wahlström håller föredrag i Almedalen.

Fakta om MORFAR

Det är ett forskningsprojekt som vill ta reda på vad som gör en arbetsplats frisk och hållbar – inte bara för individen, utan för hela organisationen.

Varför behövs det?
Många blir sjuka av stress eller dålig arbetsmiljö, och ofta beror det på hur jobbet är organiserat. MORFAR vill hitta sätt att mäta hur "frisk" en arbetsplats är, så att kommuner och regioner kan göra rätt insatser i tid.

Hur går det till?
Forskarna använder redan insamlade uppgifter från medarbetarenkäter och personaldata. Med hjälp av en smart analysmetod letar de efter mönster som visar vad som fungerar bäst på arbetsplatser där personalen mår bra.

Målet är att ta fram ett verktyg som hjälper arbetsgivare att följa upp och förbättra arbetsmiljön – så att fler kan trivas och hålla sig friska på jobbet.

Projektet beräknas pågå under perioden 2024-2027 och leds av Jens Wahlström. Det är finansierat av Afa Försäkring, som stödjer forskning för bättre arbetsmiljö.

 

Fick du förmedlat det du ville ha sagt? Var det något du inte fick möjlighet att lyfta fram?

– Jag tycker att det jag ville förmedla runt friskfaktorer och organisationshälsa som en viktig del i det systematiska arbetsmiljöarbetet kom fram. Jag fick även möjlighet att medverka med en kortare "inspelning" där jag svarade på lite frågor från Afa:s kommunikationsansvariga.  

Lyssna på Vetenskapsradions program här:
Så kan chefer skapa en frisk arbetsplats

Har du några råd eller tips till kollegor som vill medverka framöver? 

– Ta chansen om du får den! Passa på att försök få lyssna till annat och prata med personer som kan ha intresse av din forskning.

Något du tog med dig hem? 

– Jag var på en av Region Västerbottens seminarier och lyssnade på hur infrastrukturen för inrikesflyget ser ut med fokus på de norra delarna av landet och vikten av att bibehålla den infrastruktur som finns. Svårt ämne när också klimatpåverkan vägs in och som i så många sammanhang inga enkla svar. 

Konkreta tips

Jens ger några tips på hur man kan tänka för att uppnå en friskare arbetsmiljö.

Läs mer om MORFAR

Kvinna sitter med huvudet i händerna vid skrivbord med dator
Mätbara friskfaktorer för organisationshälsa - MORFAR-projektet

Projektet ska identifiera mätbara organisatoriska friskfaktorer som förutser organisationshälsa.

Kvinna sitter med huvudet i händerna vid skrivbord med dator
MORFAR söker svar på vad som främjar hälsa på jobbet

Med syfte att öka kunskapen om vilka organisatoriska faktorer som främjar hälsa.

Kontaktinformation

Jens Wahlström
Universitetslektor med förenad klinisk anställning
E-post
E-post
Telefon
090-785 37 76