"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mattias Pettersson

Publicerad: 2022-10-18

Tio meter PO Enquist till Umeå universitetsbibliotek

REPORTAGE Originalmanus, brev och nyhetsklipp. Umeå universitetsbibliotek (UB) har förvärvat författaren PO Enquists personarkiv om totalt tio hyllmeter material. Med det har biblioteket samlat arkiven från de tre stora Västerbottensförfattarna PO Enquist, Torgny Lindgren och Sara Lidman.

Text: Evelina Åberg

– Att se till att deras arbetsprocesser, verk och gärningar blir bevarade för framtiden och tillgängliga för forskning, det är väldigt viktigt för oss, säger Ulf Sandqvist, avdelningschef för arkiv och specialsamlingar vid UB.

Det rör sig om totalt tio hyllmeter med material från Per Olov “PO” Enquists personliga arkiv kopplat till hans livsgärning. Det är allt från originalmanus, både publicerade och opublicerade, och en stor mängd nyhetsklipp till en brevsamling med korrespondens med bland annat författarkollegor och läsare.

Arkivet innehåller också inspelningar som videokassetter med hans teaterföreställningar, ljudband och böcker, såväl hans egna som översatta utgåvor, liksom böcker som utgjort bakgrundsmaterial till hans skrivande. 
– Det är väldigt speciellt för oss att vi fick PO:s arkiv. Det finns nog få arkiv vi velat ha så mycket om det. Så mycket finare kan det inte bli, säger Ulf Sandqvist.  

De tre stora Västerbottensförfattarna

Universitetsbiblioteket huserar över 250 personarkiv, stora som små, med ett särskilt fokus på norrländska kulturpersonligheter. Sedan tidigare finns Sara Lidmans och Torgny Lindgrens personarkiv på UB. 

PO Enquist föddes i byn Hjoggböle i Skellefteå kommun, precis som författarkollegorna Kurt och Anita Salomonsson. Även deras arkiv finns i bibliotekets förvar. 

– Tillsammans med Sara Lidman och Torgny Lindgren har vi nu de tre stora Västerbottensförfattarna. Det känns verkligen fint att ha dem samlade på ett ställe här i Umeå, säger Göran Larsson, arkivarie vid Umeå universitetsbibliotek som arbetar med Enquists arkiv. 

PO Enquist, som gick bort i april 2020, var en av Sveriges mest framgångsrika författare både i hemlandet och utomlands. Hans författargärning kännetecknas av en bredd av uttryck och en omfångsrik utgivning, med romaner, biografier, noveller, essäer, pjäser och filmmanus. 1992 blev han hedersdoktor vid den humanistiska fakulteten på Umeå universitet. 

Tillgängligt från 2023

Tack vare att hans personarkiv nu flyttar in på UB kan PO:s författarskap bevaras för framtiden och göras tillgängligt för forskning. 

– Han har en bredd i sin författargärning som är speciell. Genom detta arkiv kommer det gå att följa hans arbete från förarbeten till färdiga böcker och pjäser. Det är dessutom ett arkiv som vi vet att det finns intresse för, säger Ulf Sandqvist. 

Allt material ska först ordnas och förtecknas, och arkivet kommer att vara disponibelt för forskare under 2023. 

Umeå universitetsbibliotek är det största vetenskapliga biblioteket i Norrland. Biblioteket finns i första hand till för studenter, forskare och lärare vid Umeå universitet, men är även öppet för allmänheten.