"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Blomma från växten kvanne
Publicerad: 2025-09-30

Värdefulla kunskaper om örter

PORTRÄTT Deltagarna fick flera nya erfarenheter när Várdduo arrangerade workshop om örter inom ett projekt kring omställning och traditionell kunskap.

Bild: Pixabay.com
Blomma från växten kvanne

Várdduo – Centrum för samisk forskning är del av ett samarbetsprojekt inom Interreg Aurora tillsammans med 3 andra universitet i Norge och Finland. Inom projektet, som heter Máhtut - Samisk kunskap och praxis i den gröna omställningens tidevarv, hölls i september en workshop om örter.

Deltagarna fick både lyssna och smaka
Örtworkshoppen arrangerades i Jokkmokk på Samernas utbildningscentrum, deltagarna besökte även Ájttes fjällträdgårdsom en del av programmet. Inbjuden att hålla i workshoppen var Eva Gunnare Larsson, matkreatör, örtinspiratör och kulturguide. Dagen inleddes med att Eva berättade om örter och blommor. Sedan fick deltagarna prova sina nyvunna kunskaper och smaka på olika ätbara växter.

– Promenaden genom fjällträdgården gav oss möjlighet att samla in växter för att senare på dagen göra fádnu kvanne/rabarber marmelad. Vi plockade även juomut ängsyra och smälte ner till en gröt. Sedan skapade vi en måltid som inmundigades som mellanmål på eftermiddagen, berättar Krister Stoor en av deltagarna i workshoppen.

Projekt med fokus på traditionella kunspaker och hållbar utveckling
Projektet Máhtut handlar om att samla in, ta fram och stärka kunskap och färdigheter om samisk cirkulär ekonomi och självhushållningsmetoder samt att öka medvetenheten om dess betydelse ur ett hållbart utvecklingsperspektiv. Workshopen är ett led i att sprida traditionella kunskaper och färdigheter, här med fokus på de möjligheter växtriket ger i form av viktiga mineraler och näringsämnen.

Intresset för självhushållning och traditionell kunskap är stort så workshoppen blev fullbokad. Deltagarna kom från olika generationer med åldrar mellan 12–80 år.  Under dagen fick de flera nya kunskaper och upplevelser.

–En överraskning och nyhet var att odon kan vara så gott, vi trodde att odon var giftigt, men ack nej, berättar Marja Labba som var med och arrangerade workshoppen.

Inom ramen för Máhtut-projektet planeras planeras ytterligare två workshoppar att arrangeras; en som ska handla om första hjälpen och en med björken i fokus.
 
Läs gärna reportaget från den tidigare workshoppen om att skörda tallbark
Hur skördar man tallbark?