"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mostphotos

Publicerad: 2022-09-21 Uppdaterad: 2022-10-03, 11:45

"Om vi fortsätter att äta som vi gör i dag kommer vi att förstöra planeten"

REPORTAGE För att hantera klimatförändringarna måste vi äta mindre kött och mer växtbaserad kost. Men vad får egentligen människor att ändra sin kost? Det studerar Armando Perez-Cueto, professor i livsmedels-, närings- och kulinariska vetenskaper vid Umeå universitet.

Text: Elin Andersson

I dag går 800 miljoner människor i världen till sängs hungriga - ändå ger vi mat till djuren. Vi skulle kunna få bort all svält om vi bara åt mindre kött.

Efter att Armando Perez-Cuetos dotter föddes kände han sig chockad när han insåg hur allvarlig klimatkrisen verkligen var. Han ville göra något för att bidra till en mer hållbar framtid. Den drivkraften kunde han använda även i sin professionella roll, som professor vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet.

– Jag insåg att om jag vill att min dotter ska få ett bra liv så måste jag arbeta för att världen ska bli mer hållbar. Ett enkelt sätt att minska sitt klimatavtryck som enskild individ är att äta mer växtbaserad mat, och i min familj äter vi numera helt växtbaserat. Forskningen visar väldigt tydligt att mat från djur har ett mycket stort koldioxidavtryck, och i min forskning vill jag därför undersöka vad som kan göras för att få människor att äta mer växtbaserat, säger Armando Perez-Cueto.  

Ända sedan början av sin karriär har Armando Perez-Cueto arbetat med kost, näring och hälsa.

– Jag var anställd inom den offentliga sektorn i Bolivia, och tillsammans med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) arbetade jag med småskalig bearbetning av frukt och grönsaker i Amazonas. Senare flyttade jag till Belgien för att ta min doktorsexamen, och tack vare mina studier där fick jag upp ögonen för frågor som rör livsmedels- och näringsdynamik på befolkningsnivå. För när det gäller kost följer människor inte rekommendationerna - särskilt inte när det gäller rekommendationer om frukt och grönsaker! Så om man vill att människor ska ändra sin kosthållning måste man använda andra verktyg än rekommendationer. Senare flyttade jag vidare till Danmark, först som docent vid Aalborgs universitet och senare till Köpenhamns universitet. I Danmark fokuserade min forskning ännu mer på att förstå dynamiken kring hälsosamma och hållbara matvanor på befolkningsnivå.

Vill utmana förutfattade meningar om växtbaserad mat

För att människor ska kunna äta mer växtbaserad mat måste maten förstås vara lättillgänglig och prisvärd. Men Armando Perez-Cueto menar att det i sig inte räcker för att få människor att ändra sin kosthållning.

Kött är kopplat till maskulinitet - en riktig man bör äta kött. Detta är naturligtvis nonsens.

– Utbudet av växtbaserade varor ökar och priserna blir allt mer överkomliga. Vi har också många kostrekommendationer som påpekar att vi bör äta en mer växtbaserad kost. Men detta räcker inte, jag tror att för att verkligen få till en beteendeförändring måste vi övervinna de många förutfattade meningar som styr vår kosthållning. En sådan uppfattning är att köttätande traditionellt sett är en del av vår kultur. Det är inte sant. Om vi tittar tillbaka bara ett par generationer kan vi se att människor åt en bråkdel av den mängd kött som vi äter i dag. En annan uppfattning handlar om soja. Vissa hävdar att vi inte bör äta soja eftersom latinamerikanska regnskogar huggs ner för att ge plats åt sojaodlingar. Där måste man komma ihåg att den soja som odlas i Latinamerika inte används för att producera sojamjölk eller tofu eller andra veganska produkter, utan för att föda de djur som ger oss mjölk och kött. Så bästa sättet att minska dessa stora sojafält är att sluta äta kött!

Den soja som odlas i Latinamerika används inte för att producera tofu eller andra veganska produkter, utan för att föda de djur som ger oss mjölk och kött. Så bästa sättet att minska stora sojafält är att sluta äta kött!

– Kött är också kopplat till maskulinitet - en riktig man bör äta kött. Detta är naturligtvis nonsens. Inom mitt fält kan män lätt ses som svarta får. Det är välkänt inom forskningen att män är mindre benägna än kvinnor att ändra sitt sätt att leva för att till exempel kunna leva mer hållbart. Men jag tycker att män måste tillåtas vara en del av lösningen för att skapa ett hållbart samhälle, och jag tror att vi kan övervinna alla dessa förutfattade meningar med rätt bevis, säger Armando Perez-Cueto.  

Industrin har redan börjat ställa om

Armando Perez-Cueto har märkt hur stora företag inom livsmedelsindustrin har visat ett ökat intresse för växtbaserad kost.

– De stora företagen vet att en förändring mot mer växtbaserad kost är på väg och att de måste genomgå en radikal omställning. Under det senaste decenniet har vi kunnat se hur livsmedelsjättar har gjort stora investeringar i alternativa produkter, och nu ägs många veganska och vegetariska varumärken av dessa företag. Det bedrivs också mycket forskning om hur man producerar växtbaserat protein, och ännu mer forskning görs om de sensoriska egenskaperna hos växtbaserade livsmedel. Detta är bra, för vi måste göra växtbaserad mat mer attraktiv, den ska vara god!

Mot en mer solidarisk värld

På frågan om hur han tror att en vanlig diet kommer att se ut om 50 år svarar Armando Perez-Cueto utan att tveka.

– Vi kommer att äta växtbaserat! Det är jag säker på, för om vi fortsätter att äta som vi gör i dag kommer vi att förstöra planeten. Vi kan antingen göra förändringen nu, på ett kontrollerat sätt, eller så kan vi tvingas att ändra oss den dagen vi inte har tillräckligt med vatten och mat. Och att byta till en växtbaserad kost är inte alls en negativ utveckling, utan ett sätt att både leva hälsosammare och rädda planeten.

Vi kan antingen göra förändringen nu, på ett kontrollerat sätt, eller så kan vi tvingas att ändra oss den dagen vi inte har tillräckligt med vatten och mat.

Under de kommande åren kommer Armando Perez-Cueto att fortsätta sin forskning för att ytterligare förstå den sociala förändringen mot en mer växtbaserad kosthållning. Han medverkar också i HealthFerm, ett europeiskt forskningsprojekt om fermenterad mat som kommer att producera kunskap om den roll som fermenterade växter kan spela i ett mer hållbart livsmedelssystem.

– Att äta växtbaserat är en fråga om solidaritet med andra människor. Redan i dag ransonerar vi vatten till människor, samtidigt som vi ger vatten till djur. I dag går 800 miljoner människor i världen till sängs hungriga - ändå ger vi mat till djuren. Vi skulle kunna få bort all svält om vi bara åt mindre kött. Det är vårt ansvar gentemot resten av mänskligheten att sluta konsumera kött och andra animaliska livsmedel på det vansinniga sätt som vi gör i dag! Jag tror att vi människor kan lära oss att förnya och återställa i stället för att stjäla, att vi kan återuppbygga planeten. Jag kan förstå att vissa känner sig maktlösa, men vi kan ställa våra regeringar och industrier till svars, och vi kan göra förändringar som individer. Jag vill att min dotter ska få leva i en värld som visar mer medkänsla för både människor och djur.

Kontaktinformation