Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 13 feb, 2020

Virus – ett viktigt vapen

PORTRÄTT Adenovirus orsakar infektioner, oftast i våra luftvägar. Men virusgruppen kan också fungera som effektiva vapen mot cancer. En grupp Umeåforskare har nu upptäckt en ny typ av mekanism som öppnar nya möjligheter för att utveckla virusbaserad cancerbehandling.

Text: Camilla Bergvall

Virus är specialister på att ta sig in i celler och föröka sig, och kan därför användas på olika sätt för att döda cancerceller. En virusinfektion i en tumör
kan aktivera hela kroppens immunförsvar mot cancerceller. Det går
också att ”beväpna” virus med olika gener, som motverkar att cancerceller
utvecklar resistens mot olika läkemedel.

– En stor utmaning har varit att rikta virus specifikt mot cancercellerna. De
flesta adenovirus som provats hittills har bara en typ av fiber för att fästa vid celler, berättar Annasara Lenman, en av Umeåforskarna vid Institutionen för klinisk mikrobiologi.

Adenovirus typ 52 (HAdV-52) är ett av få adenovirus som har två olika typer av fiberproteiner på sin utsida, som används för att häfta fast vid målceller. I samarbete med forskare vid Imperial College, London, som är världsledande inom glykobiologiområdet, har nu Annasara Lenman kunnat visa att den kortare fibern binder till en ovanlig typ av kolhydratbaserad receptor,
polysialinsyra.

– Eftersom polysialinsyra överuttrycks på cancerceller i bland annat hjärna och lungor öppnas nya möjligheter att använda HAdV-52 för behandling för motsvarande typer av cancer, säger hon.