"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Masterprogrammet

Text av Dzenan Sahovic

”Masterprogrammet i krishantering och fredsbyggande” skapades 2007 ur IKK-programmet som en följd av Bolognaprocessen när hela den svenska utbildningsgången anpassades till den europeiska modellen med 3 år kandidatstudier plus 2 år mastersstudier. IKK-programmet kortades något genom att möjligheten till praktik togs bort och masterprogrammet skapades för att vara en naturlig fortsättning av IKK. Dock var masterprogrammet öppet även för andra kandidatexamen redan då, och vi fick studenter med bakgrund i statsvetenskap, freds- och konfliktstudier och inte minst Polkandprogrammet.

Logiken i masterprogrammet är densamma som på IKK eftersom det står på två ben, krishanteringsstudier och freds- och konfliktstudier. Men det finns skillnader också. IKK är ett mycket mer strukturerat program med en fast bestämd gång av obligatoriska kurser som ingår i examen. Masterprogrammet är ett mer teoretiskt orienterat program med endast tre obligatoriska avancerade läskurser. Därtill ingår metodkurser och uppsatskurser. Och i övrigt är programmet byggt på frihet, att välja avancerade kurser efter eget intresse i Umeå, övriga Sverige eller utomlands. Sen kan man även inkludera praktik på en arbetsplats under en halv eller en hel termin. Sammanfattat kan man säga att höstarna innebär obligatorisk läsning på campus, och på vårterminerna gör man det man själv vill ha i sin examen – vare sig det är praktik, uppsats, eller fria kurser.

Programmet har 20 platser och har varit populärt och nästintill fyllt efter varje ansökningsomgång från starten tills idag. Det sagt, studier på avancerad nivå har också fler avhopp än studier på grundnivå, och antal studenter som har utexaminerats har varierat mellan 4–5 och 15–16 årligen.   

Under de 10 åren programmet har funnits har det ändrats och utvecklats flera gånger om. Ett sådant tillfälle var 2016–2017 då huvudämnet för programmet ändrades från ”statsvetenskap med inriktning mot krishantering och freds- och konfliktstudier” till ”freds- och konfliktstudier”. En till synes formell ändring, men den har förtydligat programmets fokus och påverkat innehållet också. En annan större ändring som skedde samtidigt var att programmet bytte språk från svenska till engelska, något som har möjliggjort bredare internationell rekrytering. En tredje ändring som kom mer smygandes över åren är att vi har fått fler studenter med bakgrund i andra ämnen och andra program än IKK, vilket hänger ihop med en breddning av innehållet och ökad internationalisering. Slutligen har kursernas innehåll också ändrats flera gånger för att bättre svara mot dagens utmaningar i internationell krishantering och fredsbyggande, med fler övningar som rör till exempel covid-19 krisen, nya konflikter, ny forskning om fredsbegreppet, och dylikt.

Masterprogrammet i krishantering och fredsbyggandet var, och förblir, ett av de mest framgångsrika masterprogrammen på Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet, både när det gäller rekrytering, rykte, och anställningsbarhet efter avslutade studier.

Sen anmälan är för övrigt fortfarande öppet inför höstterminen. Så vi avslutar med att välkomna ansökan från alla er som tar IKK examen i år och alla som har haft examen ett tag och funderat på fortsatta studier också! 

Senast uppdaterad: 2022-11-02