"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Verksamhetsförlagd utbildning

Kursen utgör en länk mellan teoretisk förankring och praktisk tillämpning, och ska ge dig som student praktiska erfarenheter och färdighetsträning som är av generell betydelse för psykologers yrkesutövande. Kursen ger dig en möjlighet att utveckla ett professionellt förhållningssätt gentemot klienter, uppdragsgivare och kollegor, samt utrymme att reflektera kring den egna professionella utvecklingen. Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under termin 6.

Avtalsplatser

Institutionen för psykologi har för närvarande avtal om praktikplatser med Region Västerbotten, Region Västernorrland och Region Norrbotten. Utöver detta har vi ett visst samarbete med Arbetsförmedlingarna och Elevhälsan i Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå. Fler samarbeten kan komma att bli aktuella längre fram. De exakta placeringarna kan variera från år till år, men ligger vanligtvis inom områden som vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri, habilitering, primärvård, och skola. I Umeå brukar det vanligtvis finnas runt 12-20 platser.

Fördelning av avtalsplatser
Alla studenter lottas in i en turordningslista som visar i vilken turordning avtalsplatserna får väljas. Denna lottning görs av kursansvarig. I vårt uppdrag ingår att vi ska erbjuda er en fullgod praktikplats. Fördelningen kommer också göras på ett sådant sätt att våra praktikplatser i Västerbotten nyttjas i så hög grad som möjligt. Eftersom vi ständigt strävar efter att öka antalet platser i Västerbotten vill vi vara noggranna med att tillvarata de erbjudanden vi får.

Enligt avtalen ska våra samarbetsparter specificera de exakta placeringarna under terminen, och fördelningen av avtalsplatser görs så snart som möjligt efter att alla platser sammanställts. Fördelningen sker via turordningslistan som lottats, där varje student får välja sin plats utifrån sitt könummer. Studenter som valt att söka egen praktikplats men inte hittat någon plats innan angiven tid, har också möjlighet att få en avtalsplats.

I det fall antalet avtalsplatser inte skulle räcka, arbetar praktikansvarig vidare med att hitta plats till de som fortfarande står utan.

Förtur

Studenter som anser sig ha specifika skäl kan ansöka om förtur för en praktikplacering på utbildningsorten. Sådan förtur ges till dem som av olika anledningar har svårigheter att vara borta från ordinarie bostadsort. Varje fall prövas specifikt efter ansökan från student. Ansökan sker skriftligt på särskild blankett (se Bilaga under fliken förtur) och aktuella intyg bifogas. Om du valt att söka förtur och får detta beviljat så är du garanterad plats i Umeå och får välja praktikplats sist bland Umeå-platserna. När du beviljats förtur raderas din tidigare lottplacering och du kommer inte kunna återgå till denna.

Ekonomisk ersättning för avtalsplatser
Studenter som tilldelas avtalsplats på annan ort än studieorten, där pendling inte är möjlig, kan söka ersättning för resor och dubbla boendekostnader under praktikperioden (Se Ekonomisk ersättning för studenter)

Egna praktikplatser

För er som väljer att söka praktikplats på egen hand gäller följande riktlinjer:

Att hitta en egen praktikplats
Du som vill göra din praktik på en arbetsplats utanför våra avtal, eller som vill göra din praktik på annan ort än avtalsorterna har själv möjlighet att kontakta arbetsplatser och söka praktikplats. Beroende på var du vill göra din praktik finns vissa begränsningar i var du kan söka platser. Förfarandet ser då ut på följande vis:

• För praktikplatser inom någon av de verksamheter där vi har avtal eller etablerade samarbeten ber vi er att inte gå vid sidan av avtalen och söka praktikplatser på egen hand. Inom andra verksamheter på samma orter kan ni själva söka praktikplats. Institutionen för Psykologi har idag närvarande avtal och samarbete med följande verksamheter:

- Region Västerbotten
- Landstinget Västernorrland
- Norrbottens landsting
- Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik
- Elevhälsan i Umeå
- Elevhälsan i Örnsköldsvik
- Elevhälsan i Skellefteå
-
• För praktikplatser i Stockholm har landstingets får studenter inte söker praktik på egen hand inom landstinget eller inom verksamheter som har vårdavtal med SLL. Det står er däremot fritt att söka praktikplatser inom kommunal, statlig och privat verksamhet i Stockholmsområdet.

• Är du intresserad av att göra din praktik i närheten av de andra Universitet och lärosäten som har Psykologprogram behöver du gå igenom praktikansvarig på aktuell ort om du ska söka landsting och kommun. Kontakta kursansvarig om du är intresserad!

Du får själv kontakta den eller de praktikplatser du är intresserad av. Kraven på praktikplatsen och handledaren hittar du i bilagan nedan . Du kan med fördel skicka bilagan till den blivande handledaren.

Information om psykologpraktik för blivande handledare.

• När du hittat en praktikplats vill vi att du så snart som möjligt meddelar detta till praktikansvarig som avgör om platsen kan godkännas.

• Om du inte hittat en praktikplats innan den 15 maj på VT och 1 december på HT deltar du i fördelningen av intuitionens platser utifrån ditt lottnummer.

Ekonomisk ersättning för egensökt plats
Ekonomisk ersättning för praktik ersätts enligt Universitetets regler (se under flik Ekonomisk). En sådan ekonomisk ersättning sker om man tackar ja till en avtalade praktikplats på orter med pendlingsavstånd (eller närmare). Om du väljer att ordna en egen praktikplats på ort som innebär dubbla kostnader för dig får du finansiera detta själv. Anledningen till att du får bekosta praktikplatsen själv i detta fall beror på att du valt bort en avtalsplats.

Utlandspraktik

För dig som vill göra utlandspraktik gäller också att du själv söker efter praktikplats. Du behöver kontakta praktikansvarig innan du börjar söka.

Du ansvarar själv för att ordna det praktiska runt din praktik, såsom resa, boende och visum. Tyvärr är det av olika skäl inte möjligt att göra praktik i USA, Kanada eller Australien. Viktigt här är att vara ute i god tid!

Att söka utlandspraktik
Om du vill söka utlandspraktik gäller samma riktlinjer som när du vill söka egen praktikplats i Sverige (Se under fliken Egna praktikplatser). De krav som gäller på praktikplatsen och handledaren är också desamma. När du och din handledare kommit överens om en praktikplats måste Institutionen för Psykologi ha ett formellt avtal med praktikplatsen. Utan formellt avtal mellan Umeå Universitet och praktikplatsen gäller inte nedan beskrivna försäkringar.

Försäkringar
Som student är du försäkrad genom Kammarkollegiets Personskadeförsäkring för studenter. När du studerar eller gör praktik utomlands kompletteras denna försäkring med Kammarkollegiets försäkring Student UT. Läs mer om att praktisera utomlands på: https://www.umu.se/student/studera-utomlands/praktisera-utomlands/

Stipendier
Gör du din praktik inom Europa finns möjlighet få praktiken godkänd som Erasmuspraktik och att söka Erasmusstipendier. Läs mer om Utlandspraktik och Erasmusstipendier på https://www.umu.se/student/studera-utomlands/praktisera-utomlands/

Ekonomisk ersättning för utlandspraktik
Någon särskild ekonomisk ersättning vid egensökt praktikplacering utomlands finns inte. Här tillämpas samma regler som för egen praktikplatssökning. D.v.s. om du väljer att ordna en egen praktikplats i annat land som innebär dubbla kostnader för dig får du finansiera detta själv. Anledningen till att du får bekosta praktikplatsen själv i detta fall beror på att du valt bort en avtalsplats.

Förtur

Studenter som anser sig ha specifika skäl kan ansöka om förtur för en praktikplacering på utbildningsorten. Sådan förtur ges till dem som av olika anledningar har svårigheter att vara borta från ordinarie bostadsort. Om denne beviljas förtur så är den studerande garanterad plats för att genomföra sin praktik i Umeå. När du beviljats förtur raderas din tidigare lottplacering och du kommer inte kunna återgå till denna.

Förtursregler vid praktikplacering
Vid konkurrens om praktikplatser gäller förtursregler i följande ordning:

1. Medicinska skäl
2. Ensam vårdnadshavare till barn under 18 år
3. Vårdnadshavare till barn under 8 år
4. Vård av funktionshindrad eller svårt sjuk nära anhörig
5. Studerandefackligt arbete eller aktiv forskning
6. Andra tungt vägande personliga eller sociala skäl, exempelvis elitidrottande student som har avtal med Umeå universitet.

Skäl ska styrkas med intyg från behörig intygsgivare. Det ska dessutom styrkas att åberopade förtursskäl kräver närvaro på viss ort eller praktikplats.

Blankett att skriva ut och fylla i

Ansökan skickas, mejlas eller lämnas till kursansvarig. Kursansvarig bereder därefter ärendet och studierektor fattar beslut. Sista ansökningsdag för vårterminens placeringar är 15 mars och motsvarande för höstens placeringar 15 oktober.

Ekonomisk ersättning för studenter

Studerande som gör praktik på annan ort än studieorten ska beviljas reseersättning samt bidrag för boendekostnad enligt reglerna om reseersättning och boendebidrag. En förutsättning för bidrag/ersättning är att praktikplatsen är en av institutionens avtalsplatser. Undantag för detta är egensökta platser och utlandsplatser, där studenten ej har rätt till ekonomisk ersättning (Se under fliken egen praktikplats)

- För student som gör praktik på ort där daglig pendling mellan studie-/bostadsort och praktikort är möjlig utgår reseersättning för dagliga resor (pendlingsresa).

- För student där daglig pendling inte är möjlig och som hyr bostad på praktikorten under praktikperioden, utgår boendebidrag samt reseersättning för resa till praktikorten vid praktikperiodens början samt för returresa vid periodens slut. Ersättning utgår även för eventuella resor i samband med obligatoriska sammankomster på studieorten under löpande praktikperiod.

- Dagliga resor inom område där månadskort för lokaltrafik (tätortstrafik) gäller, ersätts inte.

Läs mer om regler för praktik vid Umeå universitet:

Regler för praktik och studieresor vid Umeå universitet

Här kan du läsa de regler som gäller för praktik vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.

 

Frågor på det?

Har du andra frågor om vår verksamhetsförlagda utbildning på psykologprogrammen, kontakta vår studievägledning: studievagledning.psy@umu.se

Senast uppdaterad: 2024-02-21