Huvudmenyn dold.

E-post och Office 365

Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365 under din studietid. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard, Forms, din studentmail och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med dina kursare.

Du kommer åt alla tjänster i Office 365 via direktlänken O365.umu.se.

E-post via Office 365

När du aktiverar ditt användarkonto får du automatiskt tillgång till ett e-postkonto i Office 365 (som får adressen Umu-id@student.umu.se). Du kan sedan välja om du vill använda det kontot för din kommunikation med universitetet eller om du vill byta primär e-postadress.

För att byta primär e-postadress loggar du in på studentwebben och går till Mina inställningar.

Office 365 – mer än bara e-post

I Office 365 ingår en mängd smarta verktyg. Vi rekommenderar dig till att börja använda appen Teams. Det är ett samarbetsverktyg där du bland annat kan dela och redigera dokument, chatta och ha videomöten med dina kursare. Det är också ett bra verktyg för att lagra och samla alla dina filer och arbeten.

Att känna till och ha använt sig av Office 365 under studietiden är nyttigt eftersom många arbetsgivare använder sig av just Office 365. Det är en stor fördel att redan ha lite koll på verktyget.

Hantera e-post, kalender och kontakter i Outlook

Du kan lagra e-post och bilagor upp till 50 GB, får tillgång till kalendrar som du kan dela med andra och en adressbok för dina kontakter. Du kan också enkelt koppla ihop student-e-postadressen med e-postklienter i datorer, mobiltelefoner och plattor.

Anteckna med Onenote

OneNote är en digital anteckningsbok där du kan skriva och samla anteckningar. Välj att anteckna för din egen del, eller skapa anteckningar och anteckningsböcker tillsammans med andra.

Ladda upp och spara dina filer i OneDrive

Du får 1 TB lagringsutrymme för dina filer. I Office 365 har dokumenthanteringen förbättrats med nya funktioner för att underlätta för samarbete med andra. Med OneDrive kan du synkronisera dina filer mellan datorer, mobiltelefoner och plattor.

Skriv och skapa med Word, Excel och Powerpoint

Du kan skapa och redigera till exempel Word-, Excel- och PowerPoint-filer direkt i webbläsaren med webbläsarversionen av Microsoft Office.

Som student vid Umeå universitet kan du också kostnadsfritt installera Microsoft Office Pro-paketet på upp till fem datorer. För att hämta programvarorna ska du vara inloggad i Office 365 med ditt användarkonto vid Umeå universitet (Umu-id). Om du behöver hjälp med att hämta och installera programvaran finns instruktioner som du når via länken på den här sidan.

Strukturera och fördela med Planner

I Planner kan du strukturera och fördela arbetsuppgifter. Samla dina eller gruppens samtliga arbetsuppgifter på en och samma plats, och bocka av när ni genomfört uppgiften.

Skapa digitala whiteboards med Whiteboard

Whiteboard är ett komplement till universitets mötesverktyg. Applikationen underlättar digitala samarbeten då den gör det möjligt att skapa digitala whiteboardtavlor där du kan göra post-its, skriva text, rita samt montera bilder och dokument. Du kan använda det till exempelvis:

• Workshops
  • Projektplanering
  • Gruppdiskussioner

Mer information om hur du kommer igång med Whiteboard hittar du på universitetets webbplats Manual.

Gör enkäter med Forms

Med Forms kan du skapa och dela formulär och enkäter men också sammanställa resultaten. I Forms kan du:

• Skapa enkäter, formulär, omröstningar
  • Bjuda in deltagare att svara på enkäten/formuläret/omröstningen
  • Sammanställa och utvärdera svaren du får in
  • Exportera data till Excel för att skapa analyser, diagram etc.

Fler appar i Office 365

• OneNote är en digital anteckningsbok där du kan skriva och samla anteckningar.
  • I Planner kan du strukturera och fördela arbetsuppgifter.

När du loggar in i Office 365 kommer du se att det finns ännu fler appar med olika användningsområden. Du kommer antagligen inte använda alla dessa appar men det kan vara bra att veta att de finns.

Stöd och hjälp för Office 365

Det finns stöd och hjälp att få för dig som är student:

• Umeå universitets webbplats för instruktioner - Manual. Här finns svar på vanliga frågor och instruktioner för hur du utför olika uppgifter,
  • Det finns mycket stöd att hitta på Microsofts webbplats för Office 365
  • Om du har kollat på dessa sidor men inte har hittat svar på din fråga – kontakta då Servicedesk.

Vad händer efter examen?

Efter att du tagit examen sparas ditt material i Office 365 i två år, under denna tid räknas du fortfarande som aktiv student. Vi rekommenderar dig att antingen flytta eller spara ned materialet som du vill behålla efter examen, så att du med säkerhet har kvar ditt material.