Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 11 maj 2021)

E-post och Office 365

Som student vid Umeå universitet har du tillgång Office 365. Via Office 365 har du tillgång till din student e-post, Teams, Office-paketet, Whiteboard och en mängd olika tjänster som kan underlätta ert samarbete.

E-post via Office 365

När du aktiverar ditt användarkonto får du automatiskt tillgång till ett e-postkonto i Office 365 (som får adressen Umu-id@student.umu.se).

Du kan sedan välja om du vill använda det kontot för din kommunikation med universitetet eller om du vill byta primär e-postadress.

För att byta primär e-postadress loggar du in på studentwebben och går till Mina inställningar.

Smidigare grupparbeten med Teams

Teams är ett socialt samarbetsverktyg som ni kan använda för att skapa smidigare samarbeten exempelvis för er klass eller projektgrupp. Från ert Team organiserar ni det gemensamma arbete och samlar all er gemensamma kommunikation. Alla tjänster i Office 365 kan du använda genom ditt team.

Detta kan du göra i Teams:

• Samla dina klasskamrater eller gruppmedlemmar i ett team
  • Kommunicera via gemensam chatt
  • Ha gemensamma videomöten
  • Spara, organisera och redigera dokument tillsammans
  • Strukturera och fördela arbetsuppgifter

Du kommer åt alla tjänster i Office 365 via direktlänken O365.umu.se.

Andra tjänster i Office 365

Hantera e-post, kalender och kontakter i Outlook

Du kan lagra e-post och bilagor upp till 50 GB, får tillgång till kalendrar som du kan dela med andra och en adressbok för dina kontakter. Du kan också enkelt koppla ihop student-e-postadressen med e-postklienter i datorer, mobiltelefoner och plattor.

Ladda upp och spara dina filer i OneDrive

Du får 1 TB lagringsutrymme för dina filer. I Office 365 har dokumenthanteringen förbättrats med nya funktioner för att underlätta för samarbete med andra. Med OneDrive kan du synkronisera dina filer mellan datorer, mobiltelefoner och plattor.

Word, Excel och Powerpoint

Du kan skapa och redigera till exempel Word-, Excel- och PowerPoint-filer direkt i webbläsaren med webbläsarversionen av Microsoft Office.

Som student vid Umeå universitet kan du också kostnadsfritt installera Microsoft Office Pro-paketet på upp till fem datorer. För att hämta programvarorna ska du vara inloggad i Office 365 med ditt användarkonto vid Umeå universitet (Umu-id). Om du behöver hjälp med att hämta och installera programvaran finns instruktioner som du når via länken på den här sidan.

Skapa digitala whiteboards med Whiteboard

Whiteboard är ett komplement till universitets mötesverktyg. Applikationen underlättar digitala samarbeten då den gör det möjligt att skapa digitala whiteboardtavlor där du kan göra post-its, skriva text, rita samt montera bilder och dokument. Du kan använda det till exempelvis:

• Workshops
  • Projektplanering
  • Gruppdiskussioner

Mer information om hur du kommer igång med Whiteboard hittar du på universitetets webbplats Manual.

Gör enkäter med Forms

Med Forms kan du skapa och dela formulär och enkäter men också sammanställa resultaten. I Forms kan du:

• Skapa enkäter, formulär, omröstningar
  • Bjuda in deltagare att svara på enkäten/formuläret/omröstningen
  • Sammanställa och utvärdera svaren du får in
  • Exportera data till Excel för att skapa analyser, diagram etc.

Fler appar i Office 365

• OneNote är en digital anteckningsbok där du kan skriva och samla anteckningar.
  • I Planner kan du strukturera och fördela arbetsuppgifter.

När du loggar in i Office 365 kommer du se att det finns ännu fler appar med olika användningsområden. Du kommer antagligen inte använda alla dessa appar men det kan vara bra att veta att de finns.

Stöd och hjälp för Office 365

Det finns stöd och hjälp att få för dig som är student:

• Umeå universitets webbplats för instruktioner - Manual. Här finns svar på vanliga frågor och instruktioner för hur du utför olika uppgifter,
  • Det finns mycket stöd att hitta på Microsofts webbplats för Office 365
  • Om du har kollat på dessa sidor men inte har hittat svar på din fråga – kontakta då Servicedesk.