"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konst- och bildvetenskap C, 30 hp

Engelskt namn: Art History and Visual Studies C

Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 1KB013

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Konst- och bildvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2020-09-03

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2024-02-13

Innehåll

Kursen behandlar aktuella teorier och metoder inom konst- och bildvetenskap. Kursen syftar till att fördjupa och bredda den studerandes kunskap om nationell och internationell forskning inom ämnet konst- och bildvetenskap. Tyngdpunkten för kursen ligger på utformandet av en egen vetenskaplig studie och författandet av ett examensarbete för kandidatexamen i konst- och bildvetenskap. Under kursen berörs perspektiv på jämställdhet samt kulturell och social hållbarhet. Kursen ges på distans och innefattar en obligatorisk träff. Kursen är indelad i tre moduler:

Modul 1. Teori och metod, 7,5 hp
Theory and Method
Modulen behandlar hur en vetenskaplig undersökning planeras med förslag på problemformulering, teori och metod, materialinsamling, litteratursökning samt upprättande av tidsplan. Vid slutet av modulen ska den studerande ha arbetat fram ett synopsis för uppsatsarbetet i samråd med kursansvarig. Modulen innefattar fördjupande studier i nationella och internationella teori- och metoddiskussioner inom ämnet konst- och bildvetenskap, och i relation till den egna uppsatsen.

Modul 2. Individuell litteraturfördjupning, 7,5 hp
Individual reading list
Under denna modul görs individuella litteraturstudier i relation till det aktuella forskningsfältet för det valda uppsatsämnet. Modulen redovisas i form av individuellt paper där litteraturfördjupningen och synopsis från modul 1 diskuteras och problematiseras i relation till det egna uppsatsämnet.

Modul 3. Uppsatsarbete, 15 hp
Essay
Modulen innebär genomförande av en vetenskaplig undersökning, inklusive insamling av empiriskt material, vetenskaplig bearbetning av material, problematisering och teoretisk analys samt skriftlig presentation av dessa delar. Stor vikt läggs vid självständigt arbete och självständig reflektion. Den studerande genomför också en kritisk granskning (opposition) av en annan students uppsats.

Förväntade studieresultat

Modul 1. Teori och metod, 7,5 hp 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse:  

  • redogöra för viktiga teoretiska riktningar och metodologiska diskussioner med relevans för ämnet konst- och bildvetenskap, 
  • uppvisa god inblick i forskning, teori och aktuella teman inom internationell konst- och bildvetenskap, 

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga :

  • planera en vetenskaplig uppsats och redovisa denna i en synopsis, 

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt :

  • göra adekvata val av teoretiska perspektiv och metod i relation till sitt uppsatsämne, samt kunna redogöra för och motivera sina val. 

 

 

Modul 2. Individuell litteraturfördjupning

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse

  • muntligt och skriftligt självständigt bearbeta och diskutera vetenskaplig litteratur, 

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga:

  • redovisa vald individuell litteratur i relation till frågeställningar inom valt uppsatsämne. 

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt:

  • kunna problematisera och reflektera över sina egna kunskaper i konst- och bildvetenskap 
  • analysera och använda perspektiv och teorier inom den valda litteraturen. 

 

 

Modul 3. Uppsatsarbete, 15 hp 

 

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse: 

  • inom begränsad tidsrymd självständigt utföra materialsamling, forskningsinriktade litteraturstudier och vetenskaplig bearbetning av empiriskt material 

 

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga: 

  • självständigt planera, genomföra och redovisa en vetenskaplig uppsats inom konst- och bildvetenskap 
  • genomföra en opposition på en annan uppsats i konst- och bildvetenskap enligt vedertagen akademisk praktik, samt försvara sitt eget arbete vid en opposition. 

 

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt:

  • tillämpa en god vetenskaplig etik och källkritik samt uppvisa goda språkliga färdigheter i examensarbetet 

Behörighetskrav

Kurser i konst- och bildvetenskap eller konstvetenskap på A-nivå med minst 30 hp samt kurser i konst- och bildvetenskap eller konstvetenskap på B-nivå med minst 22,5 hp avklarade (uppsatsen måste vara godkänd). 

Undervisningens upplägg

Kursen innehåller skriftliga och muntliga uppgifter, nätbaserade seminarier samt enskild handledning samt kontinuerlig enskild handledning. Kursen avslutas med obligatoriskt examinerande seminarium. Under kursen används en nätbaserad kursplattform och digitala verktyg för muntlig kommunikation.

Studenten har rätt till handledning enbart under den tidsperiod som uppsatsmodulen omfattar.

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. Se Studentcentrums hemsida för mer information.

Examination

Modul 1. Teori och metod, 7,5 hp

Modulen examineras genom en individuell synopsis samt en hemtentamen. Betygsskalan för synopsis är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på synopsis samt på individuell hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs Väl godkänd på individuell hemtentamen.  

 

Modul 2. Individuell litteraturfördjupning, 7,5 hp 

 Modulen examineras genom ett individuellt paper. Betygsskalan för individuellt paper är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på individuellt paper. För att erhålla betyget Väl godkänd på individuellt paper.   

 

Modul 3. Uppsatsarbete, 15 hp 

 Modulen examineras genom en individuell uppsats. Uppsatsen ventileras vid obligatoriskt seminarium. Obligatoriskt är även att opponera på en uppsats. Betygsskalan för ventileringsseminarium och opponering är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för individuell uppsats är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på ventileringsseminarium och opponering samt på individuell uppsats. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på ventileringsseminarium och opponering samt Väl godkänd på individuell uppsats.    

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.  
   
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.   

  

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.  

  
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på modul 3, uppsatsarbete, samt antingen modul 1 eller 2, med minst 22,5 högskolepoäng sammantaget.  

  

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.  

 

Tillgodoräknande 
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02). 
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
 
Kursen ersätter den tidigare kursen 1KB007 Teori och metod i konst- och bildvetenskap II, 7,5 hp och kan inte tas med i examen tillsammans med denna.

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 36

Litteraturlista

Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start.

Modul 1: Teori och metod, 7,5 hp

Dekel Tal
Gendered : art and feminist theory
Newcastle upon Tyne : Cambridge Scholars Pub. : 2013 : viii, 205 p. :
ISBN: 1443842192
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Epubl via UmU Bibliotek) https://search.ub.umu.se/permalink/46UMEA_INST/1v5n3j5/alma9921360648104996

Hayden Hans
Kontextualisering : teoretiska tillämpningar i konstvetenskap 2
Stockholm, Sweden : Stockholm University Press : 2019 : 205 sidor :
https://doi.org/10.16993/baw
ISBN: 9789176350911
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Urval: Introduktionen plus eget val av två kapitel [Epubl: DOI: https://doi.org/10.16993/baw]

Performativitet : teoretiska tillämpningar i konstvetenskap: 1
Hedlin Hayden Malin, Rosenqvist Johanna, Lundström Anna, Gillgren Peter, Snickare Mårten
Stockholm : Stockholm University press : 2017 : xxiv, 114 s. (PDF) :
Online access for UMUB
ISBN: 9789176350447
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Urval: Introduktionen plus eget val av två kapitel

Mankell Bia
Bild och materialitet : om föreställningar, synsätt, material och uttryck i måleri, teckning och fotografi
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 242 s. :
ISBN: 9789144083476
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://search.ub.umu.se/permalink/46UMEA_INST/1v5n3j5/alma990013732530404996

The question of gender : Joan W. Scott's critical feminism
Butler Judith, Weed Elizabeth
Bloomington, IN : Indiana University Press : 2011 : 1 online resource (336 p.) :
ISBN: 9780253001535
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: "Seeing Beyond the Norm, Interpreting Gender in the Visual Arts" https://search.ub.umu.se/permalink/46UMEA_INST/1v5n3j5/alma9921347575304996

D'Alleva Anne.
Methods and Theories of Art History Third Edition
uuuu-uuuu :
Online access for UMUB
ISBN: 9781529423204
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Critical Terms for Art History
Nelson Robert S., Shiff Richard
2. ed : Chicago : University of Chicago Press : xvi, 364 s. : ill :
ISBN: 0-226-57168-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://search.ub.umu.se/permalink/46UMEA_INST/1v5n3j5/alma990010127970404996

Practices of looking : an introduction to visual culture
Sturken Marita, Cartwright Lisa
Third edition : New York : Oxford University Press : [2018] : x, 490 pages :
ISBN: 9780190265717
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://search.ub.umu.se/permalink/46UMEA_INST/1v5n3j5/alma9921446481304996

Artiklar och bokkapitel tillkommer enligt lärares anvisningar

Modul 2: Individuell litteraturfördjupning, 7,5 hp

Individuell litteraturlista om ca 600-800 sidor, med hög relevans för valt uppsatsämne, upprättas i samråd med kursansvarig.

Modul 3: Uppsatsarbete , 15 hp

Konsten att skriva en fotnot : vetenskaplig formalia för humanister
Götlind Anna, Linnarsson Magnus
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 106 s. :
ISBN: 9789144103365
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://search.ub.umu.se/permalink/46UMEA_INST/1v5n3j5/alma990019414840404996

Trost Jan
Att skriva uppsats med akribi
4., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 96 s. :
ISBN: 9789144101170
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://search.ub.umu.se/permalink/46UMEA_INST/1v5n3j5/alma990016729520404996

Referenslitteratur

Lathund för uppsats i konst- och bildvetenskap
Institutionen för kultur- och medievetenskaper :
Obligatorisk
Läsanvisning: Umeå Universitet

Akademiskt skrivande : en skrivhandledning
Øyen Simen Andersen, Solheim Birger
1. uppl. : Malmö : Gleerups Utbildning : 2015 : 99 s. :
ISBN: 9789140687999
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://search.ub.umu.se/permalink/46UMEA_INST/1v5n3j5/alma990019041980404996

Övrig litteratur enligt överenskommelse med lärare och i relation till uppsatsens ämne.