"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kreativt skrivande A: Konsten att berätta, 15 hp

Engelskt namn: Creative writing A: How to tell a story

Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 1KS004

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kreativt skrivande: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Humanistiska fakultetsnämnden, 2019-03-04

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2023-06-27

Innehåll

Kursen innehåller analys- och skrivövningar med inriktning på skönlitterärt skrivande, särskilt prosa. Genom dessa övningar tränas förmågan att skriva och analysera berättelser i ett såväl praktiskt som teoretiskt sammanhang. Genom textkritiska seminarier skapas även förståelse för hur det egna skrivandet fungerar i mötet med olika läsare.

Följande moduler ingår:

Modul 1: Börja berätta: del I (2.5 hp)
Modulen ger en introduktion till hur berättelser fungerar och är uppbyggda. Modul 1 består av en inledande orientering i fältet kreativt skrivande samt inlämning av förberedande utkast till skrivövning. Frågor om berättarperspektiv och intrig introduceras.

Modul 2: Börja berätta: del II (5 hp)
Modulen fortsätter introduktionen i hur berättelser fungerar och är uppbyggda. Skrivövningen slutförs. Fokus ligger på berättelsers byggstenar så som intrig, karaktärsteckning och exposition/inledning. Genom individuella skrivuppgifter och responsgivning i grupp bearbetas kunskaper om epik både praktiskt och analytiskt.

Modul 3: Fortsätt berätta (7.5 hp)
Modulen vidareutvecklar förståelsen för hur berättelser fungerar och är uppbyggda. Fokus ligger på berättelsers byggstenar så som miljö, dialog, gestaltning och tematik. Genom individuella skrivuppgifter och responsgivning i grupp bearbetas kunskaper om epik både praktiskt och analytiskt.

Förväntade studieresultat

Modul 1: Börja berätta: del I (2.5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse ha:

  • Grundläggande kunskap om fältet kreativt skrivande
  • Grundläggande kunskap om berättelsers uppbyggnad och struktur

Modul 2: Börja berätta: del II (5 hp)

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse ha:

  • Kunskap om berättelsers uppbyggnad och struktur
  • Kunskap om några av epikanalysens grundbegrepp

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga:

  • Förmåga att ge och ta kritik på egna och andras texter

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt:

  • Förmåga att reflektera över skrivprocessens olika delar
  • Förmåga att göra estetiska värderingar av egna och andras texter

Modul 3: Fortsätt berätta (7.5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse ha:

  • Fördjupad kunskap om berättelsers uppbyggnad och struktur
  • Kunskap om några grundläggande tekniker i litterär gestaltning

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga uppvisa:

  • Förmåga att i skrift komponera och analysera skönlitterära prosatexter
  • Förmåga att ge och ta kritik på egna och andras texter

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt visa:

  • Förmåga att reflektera över skrivprocessens olika delar
  • Förmåga att göra estetiska värderingar av egna och andras texter

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker över nätet och bedrivs genom föreläsningar, seminarier och individuellt arbete.

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. Kontakta Studentcentrum för mer information.

Examination

Modul 1: Börja berätta: del I (2.5 hp)
Modulen examineras löpande genom individuell skriftlig inlämning och ett seminarium. Betygsskalan för seminariet är Underkänd (U) och Godkänd (G). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på seminariet samt inlämnade skriftliga uppgifter.

Modul 2: Börja berätta: del II (5 hp)
Modulen examineras löpande genom seminarier samt genom individuella skrivuppgifter. Betygsskalan för seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för skrivuppgifter är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och individuella skrivuppgifter. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier samt Väl godkänd på individuella skrivuppgifter.

Modul 3: Fortsätt berätta (7,5  hp)
Modulen examineras löpande genom seminarier, gruppuppgifter samt genom en individuell hemtentamen/salstentamen. Betygsskalan för seminarier och gruppuppgifter är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen/salstentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt på alla individuella skrivuppgifter. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt Väl godkänd på de individuella skrivuppgifterna.

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution.

Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på moduler om minst 7,5 hp.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Tillgodoräknande 
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 36

Litteratur

Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras enligt lärares anvisningar, dock senast två månader före kursens start.

Granwald Therése
Kreativt skrivande : grundbok i litterärt skapande
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : 2019 : 225 sidor :
ISBN: 9789144126005
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Holmberg Claes-Göran
Epikanalys : en introduktion.
Lund : Studentlitteratur : 1999 : 148 s. ; 23 cm :
ISBN: 91-44-00804-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Finna sig
Lidbeck Agnes, Lidbeck Agnes
Norstedts : 2017 :
ISBN: 9789113085296
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Ramqvist Karolina
Det är natten : författaren och den som skriver
Stockholm : Norstedts : [2016] : 84 sidor :
ISBN: 9789113074887
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Söderberg Hjalmar
Den allvarsamma leken
[Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 1998 : 221, [1] s. :
ISBN: 91-0-056389-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valfri utgåva.

Litteratur kan tillkomma enligt lärares anvisning.