"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Masterkurs i filosofi, 30 hp

Engelskt namn: Master course in philosophy

Denna kursplan gäller: 2024-06-03 och tillsvidare

Kurskod: 1FL114

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Filosofi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2021-10-12

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2024-02-28

Innehåll

Kursen ger fördjupade kunskaper i filosofi och är avsedd att läsas under den första terminen av det andra året av filosofistudier på avancerad nivå. Den består av fyra avancerade delkurser som vardera omfattar 7,5 högskolepoäng. Delkurserna kan ha olika inriktning olika terminer. I undantagsfall kan en delkurs utgöras av en individuell litteraturkurs. Undervisningen ges på engelska. Kursen är avsedd som en del i en tvåårig masterexamen i filosofi. För studenter som läser kursen på campus kan internetbaserade delkurser ingå.

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter avslutad kurs ha:

Kunskap och förståelse
- visat goda kunskaper om och förståelse av centrala begrepp, teorier, problem och argument inom filosofin;
- visat goda kunskaper om filosofisk metod;
- visat fördjupade kunskaper inom ett urval av filosofiska delområden;

Färdighet och förmåga
- visat god förmåga att självständigt analysera och bedöma filosofiska argument;
- visat förmåga att skriva filosofiska texter av god språklig kvalitet;
- visat god förmåga att redovisa sina kunskaper;

Värderingsförmåga och förhållningssätt
- visat insikt om filosofiämnets möjligheter och begränsningar samt dess roll i samhället.

Behörighetskrav

Antingen (a) en examen på grundnivå, eller motsvarande förkunskaper, som omfattar minst 180 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng i ämnet filosofi (eller motsvarande ämne, som praktisk eller teoretisk filosofi), eller (b) minst 82,5 högskolepoäng i filosofi (eller motsvarande), av vilka åtminstone 15 högskolepoäng utgörs av kandidatexamensarbete i filosofi (eller motsvarande). Dessutom krävs engelska B/6 eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen utgörs av seminarier/diskussioner och föreläsningar. Om kursen ges som internetkurs är undervisning och studentaktiviteter nätbaserade.
 
Studenter behöver ha tillgång till dator och en stabil internetuppkoppling.

Examination

Examinationen utgörs av skriftliga uppgifter samt aktivt deltagande i seminarier. Betygsskalan för kursen och för delkurserna består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. För att få Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande har uppnått Väl godkänd på sammanlagt minst 22,5 högskolepoäng.

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Ytterligare ett provtillfälle ska erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, så kallat uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
 

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas. 

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet. 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 23

Allmän information kring filosofiskt skrivande Filosofiskt skrivande: https://filosofiskt-skrivande-umu.weebly.com/

Kurslitteraturen på momenten varierar från termin till termin. För aktuell kurslitteratur hänvisas till ansvarig institution.