"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Objektorienterad Programmering

Du är antagen till kursen Objektorienterad programmering som ingår i SVP-programmet, termin 3. Registrering på kursen sker via studentwebben den 24/8-6/9. Hittar du inte de svar du behöver här i brevet, eller på vår webb, så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi så fort vi kan. Välkommen!

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  Även fast du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. För den här kursen gör du det via studentwebben den 24/8-6/9.
  Studentwebben: https://www.umu.se/student/


  För denna kurs använer vi Canvas: https://www.canvas.umu.se/courses/922

  Du loggar in via ditt umu-id


  Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan närvara vid kursstart måste du kontakta oss så fort som möjligt.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  31/8 2020

  Tid: se schema, studentwebben

  Plats: MIT huset, Canvas länk: https://www.canvas.umu.se/courses/922

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Oavsett om du är systemvetare som påbörjar ditt andra år, fristående student eller statistiker så är du varmt välkommen att läsa kursmomentet Objektorienterad programmering. Studierna blir lite speciella denna höst, då ni är 51 stycken anmälda och vi dessutom fått restriktioner rörande social distansering. Vi har därför redan tidigt valt att försöka genomföra denna kurs med hjälp av distansteknik så långt som möjligt. Det innebär att du som student kommer att få möjlighet att lyssna till föreläsningar online i din egen takt, kunna pausa och spela tillbaka alla moment i våra videobaserade workshops, och logga in i Zoom för handledning med någon av våra duktiga amanuenser. Gott om fördelar med andra ord, som kompensation för att vi inte får ses fysiskt ännu.

  Ett föreslaget schema kommer att publiceras. Förutom kursintroduktionen (som hålls live) är planen att publicera resten av materialet i den takt det blir färdigt, så schemat ska mest tas som en fingervisning och ett stöd i era studier. De enda tider som är fasta är kursintroduktionen och deadlines för uppgifterna.

  Campus håller öppet som vanligt. Det innebär att ni har full tillgång till våra splitternya datasalar, om ni vill sitta där och plugga. I annat fall går det bra att ladda hem IntelliJ Common Edition (som kommer att vara vårt IDE, d v s utvecklingsmiljö) https://www.jetbrains.com/idea/ (Länkar till en externa sida.) och följa kursen från en egen dator.

  Mer information kommer efter sommaren. Väl mött till hösten!

  Era lärare,
  Dan och Karin

  Fäll ihop
 • Innehåll

  Objektorienterad programmering, 7,5 högskolepoäng
  Object-oriented Programming , 7,5 credits

  Kursmomentet behandlar principer och metoder för problemlösning med hjälp av dator och färdigheter i att konstruera datorprogram. Abstraktionens och formaliseringens roll i problemlösningsprocessen betonas och baseras på objektorienterade begrepp som association, aggregation och generalisering, klasser, objekt, metoder och inkapsling. Konstruktion av algoritmer och programflöden, datatyper och deras tillämpning ingår. Problem av olika karaktär behandlas som sortering och sökning, grafiska tillämpningar, in- och utmatning och filhantering samt tillämpningar där arrayer och listor utnyttjas. Momentet behandlar problemlösningens olika steg som kravspecifikationer för program, modularisering av program, användning av egna programbibliotek och standardbibliotek, uttestning och validering av program. Kursmomentet betonar också programmeringens plats i systemutvecklingsprocessen och dess betydelse för och beroende av övriga moment i denna. Färdigheter i programkonstruktion och praktisk förståelse för de begrepp som momentet behandlar uppnås genom laborationer med konstruktion av program på dator.

  Fäll ihop
 • Kontaktuppgift

  Kursansvarig: Dan Johansson

  dan.johansson@umu.se

  Studentsupporten:

  studentsupport@informatik.umu.se

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)