"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Politisk idéhistoria - perspektiv på demokratiska rättigheter, 7,5 hp

Engelskt namn: Political History of Ideas - Perspectives on Democratic Rights

Denna kursplan gäller: 2024-03-04 och tillsvidare

Kurskod: 1IH083

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idéhistoria: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-02-09

Innehåll

Kursens övergripande mål är att idéhistoriskt belysa några perspektiv på temat demokratiska rättigheter. Människor har genom historien kämpat för sina demokratiska och mänskliga rättigheter, och även om kampen på många sätt har varit framgångsrik är den inte vunnen en gång för alla. Det har skett och sker bakslag, och rättigheterna har genom historien blivit hotade och ifrågasatta, och därigenom både krävt och mobiliserat ett försvar. Kursen ger en fördjupad kunskap om några av dessa hot, samt undersöker hur försvaret har sett ut, och med vilka medel, vad gäller åsikter, idéer och argument, det försvaret har genomförts. Teman och frågor som aktualiseras rör yttrande- och tryckfriheten, slaverifrågan och abolitionismen, samt kvinnors rättigheter. Avslutningsvis kommer även den nutida debatten om att göra ekocid till ett folkrättsbrott att behandlas, och hur den debatten idéhistoriskt kan kopplas till tidigare rättighetsdeklarationer. Tidsmässigt rör vi oss från senare delen av 1700-talet fram till idag

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska studenten kunna:  

 
Kunskap och förståelse 
- Visa fördjupad kunskap om de hot mot demokratiska rättigheter som presenteras under kursen. 
- Visa fördjupad kunskap om och förståelse för det försvar för demokratiska rättigheter som historiskt sett har mobiliserats gentemot dessa hot.  

 
Färdighet och förmåga 
- Visa förmåga att idéhistoriskt kontextualisera de teman som behandlas under kursen. 
- Visa förmåga att tillägna sig, analysera och kritiskt värdera relevanta idéhistoriska källtexter.  

 
Värderingsförmåga och förhållningssätt 
- Reflektera över och kritiskt värdera de demokratiska rättigheternas utveckling, både vad gäller inskränkningar och framgångar.

Behörighetskrav

Historia 90 hp eller Idéhistoria 90 hp , eller kandidatexamen (180 hp), eller motsvarande. Engelska B/6 och (om kursen ges på svenska) svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker helt nätbaserat och innehåller seminarier och andra typer av kommunikation och interaktion över nät. Kursen är uppdelad i moduler som behandlar kursens olika teman. Upplägget bygger på studenternas eget aktiva deltagande, i form av gruppdiskussioner och andra typer av interaktion kring materialet. Studenterna förutsätts delta regelbundet och aktivt.   

Tekniska krav 

*    En säker och bra internetuppkoppling 
*    En dator (bärbar eller stationär) med en webbkamera (inbyggd eller extern).
      Lärplattformen Canvas fungerar inte alltid fullt ut med mobil/surfplatta eller chromebook. 
*    En mikrofon, helst i form av ett headset. 

Examination

Examinationen utgörs av gruppvisa obligatoriska diskussionsseminarier och övningar, som kräver aktivt deltagande, och som genomförs löpande under kursens gång. I kursens examination ryms också en skriftlig fördjupningsuppgift som genomförs individuellt.  

Seminarier och övningar bedöms med någon av betygsgraderna Godkänd eller Underkänd. Den skriftliga fördjupningsuppgiften bedöms med någon av betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att få betyget Väl godkänd på kursen som helhet krävs att den individuella fördjupningsuppgiften fått betyget Väl godkänd och att övriga delar har fått betyget godkänt.  

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, för prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas. 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet. 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.