TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen till kursen (54218,ht23)
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Vi använder webbregistrering för den här kursen, vilket innebär att du ska själv registrera dig på kursen i samband med kursstart (Länk) för att utföra registreringen
När du har antagits på kursen och kursen startat kommer du att få tillgång till kursplattformen (se nedan under Om kursen).
När du lämnat in första uppgifterna: Enkät: Dag eller Kväll och Förväntansdokument, så kommer du under fliken Projektinitiering att hitta Hemtenta A, kan starta med Teoritest Quiz 1 och du är igång med kursen.
Ni jobbar i Team.
När jag ser att du är aktiv, kommer du att tilldelas team-kompisar som du ska samarbeta med. Jag samlar information och sammanställer hela arbetsteam om 4-6 studenter för resten av kursen. Hela kursen bygger på att det samarbetet fungerar väl.
Vi använder oss av Canvas som lärplattform. Hemsidan finns här: Canvas
Fokus för kursen ligger på hur man på ett framgångsrikt sätt bedriver projekt ute i företag och organisationer. Kursen behandlar ett projekts styrning och organisation samt dess olika faser, från målformulering, planering, till leverans och projektavslut.
I kursen samarbetar ni i team om att ta fram dokument och planering.
Gemensamt team-arbete
Parallellt med våra tester och inlämningsuppgifter så kommer ni att arbeta bl.a. med projektdokument och möten i projektteam om 4–6 studenter, teamen delas in av kursansvarig.
I princip så är det 1-2 planerade aktiviteter/vecka tillsammans och antagligen kommer minst alla 20 timmarna/vecka att gå åt för kursen.
Under projektet får ni tillfälle att omsätta teori i praktik så se till att läsa kurslitteraturen löpande under kursen så att dessa kunskaper kommer till användning under projektet.
Vår ambition är att leverera en omfattande kurs med bra kvalitet, din roll i kursen och framförallt i projektet är viktig så...
Välkommen till en kurs som blir så bra som vi tillsammans gör den!
Stig Byström Kursansvarig
Länk till Canvas du behöver ditt Umu-ID för att logga in.
När du aktiverar ditt användarkonto (se längre ner i Välkomstbrevet) får du automatiskt tillgång till ett e-postkonto i Office 365 (som får adressen Umu-id@student.umu.se). Du kan sedan välja om det är det kontot som du vill använda för din korrespondens med universitetet. Du får också tillgång till ett e-postkonto i GoogleApps som universitetet erbjuder.
För att byta primärt e-postkonto går du till Servicedesk, loggar in med din Umu-id och väljer därefter 'Mina sidor/E-postinställningar' i vänstermenyn.
Till Servicedesk
För att läsa mer om IT-tjänsterna klicka på länken nedan.
Klicka på http://www.student.umu.se/cas-och-anvandarkonto/#epost för att öppna resurs
Mer info finns också på https://manual.its.umu.se/e-post-for-studenter-faq/
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.