"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

T 2 - Civilrätt

Du är antagen till T 2 - Civilrätt 30 hp inom Juristprogrammet. I det här välkomstbrevet kan du läsa mer om vad du behöver göra innan kursen startar, först och främst tacka ja till din plats. Du kan även läsa lite mer om kursen. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i vår!

Så här börjar du

  • 2. Registrera dig på kursen

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv registrera dig på Studentwebben innan kursstart. Webbregistreringen öppnar 11 januari och funktionen kommer att vara öppen till och med 19 januari.

    Kursintroduktion sker på måndag 18 januari 2021 kl 10.15 i Hörsal S205.

    I skrivande stund saknar vi besked om vi kommer att ha undervisning på Campus eller digitalt. Schemat är lagt utifrån att undervisningen ska ske på Campus och kan därför komma att ändras med kort varsel.

    Fäll ihop
  • 3. Börja kursen

    18 januari 2021

    Tid: 10.15

    Plats: Hörsal S205

    Fäll ihop

Om kursen

  • Kursens upplägg

    Välkommen till Termin 2, Civilrätt, 30 hp, vt 2021!

    Schema: Ett mycket preliminärt schema för vt 2021 finns i TimeEdit.

    I skrivande stund saknar vi besked om vi kommer att ha undervisning på Campus eller digitalt. Schemat är lagt utifrån att undervisningen ska ske på Campus och kan därför komma att ändras med kort varsel.

    PBL
    På T2 tillämpas - liksom på övriga terminer - i huvudsak s.k. problembaserat lärande, PBL. Under T1 har ni fått en inblick i hur det är att arbeta med denna metod.

    Seminarierna
    Seminarierna är obligatoriska och kan se ut på en rad olika sätt. Exempelvis kan de vara rättsfallsseminarier, rättegångsspel, diskussioner, debatter eller andra muntliga redovisningar. Även längden på dem kan variera. Ibland förekommer skriftliga komplement till seminarierna, t.ex. uppgifter som ska lämnas in innan seminariet. Det framgår av instruktionerna till varje seminarium hur det ska genomföras. Seminarierna ligger tillgängliga i Cambro senast en vecka innan seminariet.

    De ska alltid förberedas i basgrupperna, men varje student ska vara beredd att svara självständigt på frågor under seminariet. Alla förutsätts delta aktivt och vi hjälps tillsammans åt att skapa en intressant, utvecklande och kreativ seminariemiljö. En jurist måste våga och vara van vid att självständigt och ibland offentligt föra fram sin åsikt, och försvara den mot meningsmotståndare om det behövs. Samtidigt måste man kunna arbeta tillsammans med andra i grupp. Seminarieverksamheten syftar till att öva på dessa olika egenskaper.

    Seminarierna examineras med godkänt eller underkänt. Den individuella seminarieinsatsen betygsätts inte med graderad betygsskala, men om det skulle visa sig att en student inte är aktiv eller inte har förberett sig kan denna bli underkänd och kan då inte tillgodoräkna sig det seminariet. Läraren meddelar då studenten detta muntligen efter seminariet. En kompletteringsuppgift måste då göras.

    Basgrupperna
    Basgrupperna byts efter ungefär halva terminen. Utgångspunkten är att det inte är tillåtet att byta vare sig seminariegrupp eller basgrupp under terminens gång, utöver vad som framgår av schemat. Om det finns ömmande omständigheter kan ett byte i undantagsfall godtas. (Att seminariet t.ex. råkar kollidera med annan inbokad aktivitet eller att man bokat en semesterresa är normalt inget skäl till byte.) Det är kursansvarig lärare, alt. den lärare som håller i det aktuella seminariet, som beslutar om byte ska tillåtas. Studenten måste alltid kontakta läraren om denna fråga i god tid innan seminariet. 

    Närvaro – frånvaro
    Som utgångspunkt gäller närvaro vid alla seminarier! Juristprogrammet har av tradition mycket mindre schemabunden undervisning än t.ex. naturvetenskapliga, tekniska och medicinska utbildningar. Vi anser därför att det är viktigt för era kunskaper och för utbildningsmiljön att ni närvarar vid de seminarier som erbjuds. Vid terminens slut sammanställs närvaron under kursen. Om det visar sig att studenten haft frånvaro gör läraren en bedömning av om detta kan godtas. Från rättgångsspel och de två avslutande integrationsseminarierna medges inte frånvaro. Närmare information om frånvaropolicyn, integrationsseminarierna m.m. ges vid kursstart.

    Tänk på att komma i god tid till föreläsningar och seminarier. Sena ankomster upplevs störande av både studenter och lärare.

    Lagboken
    Eftersom lagtext och regler är ert arbetsverktyg rekommenderas att ni alltid tar med lagboken till seminarierna - dator är inte tillräckligt. Ni måste lära er att slå i lagboken snabbt och obehindrat inför tentamen (eftersom ni inte tillgång till lagtext i datorn under tentan).

    Skrivuppgift
    En individuell skrivuppgift (PM) på några sidor ska också författas. Poängen från (PM:et) läggs till den skriftliga digitala tentamen som avslutar kursen.

    Skrivuppgiften ger god träning i skriftlig framställning och tillämpning av den juridiska metoden. Närmare information om skrivuppgiften, poäng, bedömningsgrunder och möjlighet till feedback, lämnas vid kursstart samt i Cambro från kursens början.

    Föreläsningarna
    Föreläsningarna är frivilliga, men rekommenderas varmt eftersom de ger en överblick över olika ämnen och rättsfrågor samt skapar en möjlighet till kontakt med medstudenter och lärare. De flesta föreläsningar är av mer översiktlig karaktär och fungerar som en introduktion till nya rättsområden och är tänkta att underlätta inläsningen av kurslitteraturen.   

    Självstudier
    En viktig del av juridikstudierna är den enskilda inläsningen av kurslitteraturen. Den är främst ett viktigt hjälpmedel för att närmare förstå innehållet i och tillämpningen av rättsreglerna. Läs inte böckerna enbart för att få ”utantillkunskaper”. Centralt på kursen är istället att kunna tillämpa rättsregler på praktiska problem och scenarion. Observera att litteraturen förmodligen inte ger svar på alla dina frågor. Du måste ofta söka lösningar och argument i andra källor än i kurslitteratur, t.ex. i förarbeten och praxis.

    Om kursråd och kursutveckling
    Terminen utvärderas dels genom fortlöpande samtal mellan lärarna inbördes och med studenterna, dels genom att den terminsansvarige håller regelbunden kontakt under terminen med representanter för studenterna (kursrådet), dels genom en anonym, skriftlig utvärdering vid terminens slut. Inför varje terminsstart går vi igenom synpunkterna från kursråd och utvärderingar och försöker så långt det går att tillmötesgå era önskemål om förändringar. Det är därför mycket viktigt att ni besvarar kursutvärderingarna!

    Kontakter
    Kursansvarig lärare: Ann-Sofie Henrikson, 090-786 61 67 

    Kursadministratör: Vanessa Vincentie, 090-786 50 86 

    Övriga lärare framgår av schemat. För mejl och telefon till varje lärare se institutionens hemsida under Personal: https://www.umu.se/juridiska-institutionen/personal

     

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Umu-id kommer du behöva när du ska:
    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • Beställ ditt Umu-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om det krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)