"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Visuella praktiker på sociala medier

Välkommen till kursen Visuella praktiker på sociala medier! Här hittar du information om vilka förberedelser du behöver göra innan du kan påbörja dina studier. Hör gärna av dig om du har några frågor, våra kontaktuppgifter hittar du här nedanför. Vi ses!

Så här börjar du

  • 1. Du har fått ett antagningsbesked från antagning.se

    Du har fått ditt antagningsbesked från Antagning.se. För att behålla din plats måste du nu registrera dig på kursen. Läs mer om hur du gör det under rubriken "Registrera dig på kursen".

    Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

    Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  • 3. Registrera dig på kursen

    Självregistrering

    För att registrera dig på kursen loggar du in via Ladok för studenter med ditt Umu-id. Registreringen kan du göra från och med en vecka före kursstart fram till kursstart (se punkt 3 "Börja kursen" för datum för kursstart). Om du inte har registrerat dig i tid kan du förlora din plats på kursen.

    Observera att om du är antagen med villkor så granskas det några veckor innan kursstart och du kommer att kontaktas via e-post om du då inte uppfyller behörighetskraven. Är villkoren uppfyllda innan kursstart kan du registrera dig själv enligt instruktionerna ovan.

    För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt användarkonto (Umu-id). Se information under rubriken "Ny vid Umeå Universitet" för instruktioner kring hur du aktiverar din användare.

     

  • 4. Börja kursen

    9 juni

    Tid: När som helst under dagen

    Du får normalt sett tillgång till din kurssajt i lärplattformen Canvas inom ett dygn efter att du registrerat dig. 

Om kursen

  • Programmets/kursens upplägg

    Kursinformation:

    Kursen startar 9 juni och avslutas 31 augusti.

    Undervisningen bedrivs på distans via kursens lärplattform Canvas i form av inspelade föreläsningar, deltagande i seminarium, egen läsning av kurslitteraturen och självständigt arbete med individuella inlämningsuppgifter. För att genomföra studierna måste du ha tillgång till en dator med internetuppkoppling och möjlighet att delta i digitala möten med mikrofon och kamera.

    Kursen har en obligatorisk träff online. Aktivt deltagande via läroplattformen är ett krav, samt självständigt arbete med de obligatoriska inlämningsuppgifterna.

    Läsanvisningar samt instruktioner kring examinationsuppgifterna kommer finnas tillgängliga en vecka före kursstart. Övrigt material så som inspelade föreläsningar kommer läggas upp allt eftersom under kursens gång.

    Observera att kursboken The Social Media Age av Zoetanya Sujon, som är huvudboken för Modul 1 och utgör grunden för det examinerande seminariet, endast finns tillgänglig i tryckt format. Om du inte har möjlighet att låna boken på ett bibliotek bör du i god tid ordna tillgång till den på annat sätt. Här kan du se var boken finns tillgänglig för lån: https://libris.kb.se/bib/p435lzwmmpch9p58#more_info

    Undervisningens upplägg:

    Kursen är indelad i tre moduler. För ett erhålla Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs betyget Godkänd (G) på modul 1 och Väl godkänd (VG) på modul 2 och modul 3. 

    Modul 1: Sociala medier och digitala praktiker (2,5 hp)  

    Modulen behandlar centrala begrepp relaterat till fältet digital humaniora med ett särskilt fokus på digitala praktiker. Under modulen ges studenten förståelse för sociala medier som ett socialt sammanhang. I modulen undersöks även samspelet mellan samhälle, digitala miljöer och sociala medier och dess betydelser för visuella praktiker och kulturer på visuellt orienterade sociala medieplattformar.  

    Modulen examineras genom ett muntligt digitalt seminarium som utförs i mindre grupper. Betygsskalan för seminariet är Underkänd (U) och Godkänd (G).   

    Modul 2: Metoder för bildanalys (2,5 hp)  

    Modulen fokuserar på olika former av metoder för analys av visuellt material och tillämpning av dessa metoder på innehåll från digitala miljöer och sociala media-plattformar. Genom föreläsningar och egna studier introduceras ett urval kvalitativa bildanalysmetoder, varav studenten ges en djupare förståelse för en valfri metod genom praktiska övningar i att applicera metoden på ett bilddatamaterial hämtat från sociala medier.    

    Modulen examineras genom en individuell skriftlig inlämningsuppgift bestående av en bildanalys av material från sociala medier. Betygsskalan för examinationsuppgift är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). 

    Modul 3: Individuell visuell gestaltning för sociala medier (2,5 hp)  

    I denna modul genomförs en individuell gestaltande uppgift i form av skapandet av egna bilder avsedda för sociala mediers bildformat och uttrycksformer. Med utgångspunkt från de teoretiska begrepp och metoder som redogjorts för på tidigare moduler, diskuteras den egna produktionsprocessen i en skriftlig inlämningsuppgift. En frivillig digital vernissage av de egna producerade bildserierna avslutar kursen.   

    Modulen examineras genom en individuell skriftlig och gestaltande uppgift. Betygsskalan för examinationsuppgift är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG).  

    Distansstudier

    När du läser på distans via internet sker all interaktion med lärare och andra medstudenter på lärplattformen Canvas. Där tar du del av kursmaterial, instruktioner, examinationsuppgifter, etc.

    För kursen rekommenderas dator (Windows 10 eller senare eller macOS), stabilt internet samt headset och webbkamera. Möjligheterna att använda lärplattformen Canvas via mobil eller surfplatta är begränsade. Som webbläsare rekommenderas Chrome eller Firefox.

    Ofta kräver din lärare att du ska vara aktiv på Canvas under kursens första veckor. Det är därför viktigt att du loggar in i Canvas så snart som möjligt och tar del av kursinstruktionerna. Är du inte aktiv kan din lärare utgå ifrån att du slutat och registrera det i våra system.

    Om du bestämt dig för att inte läsa kursen behöver du inte kontakta oss. Du lämnar själv återbud via ditt antagningsbesked på antagning.se

    Som student på en distanskurs som ges via internet kan du med fördel ta kontakt med ett närbeläget kommunalt lärcentrum för att få mer stöd i dina studier. Vilken service som erbjuds kan variera, men ofta finns studieplatser, grupprum, internet och datorer. Det finns personal som kan hjälpa till med exempelvis teknisk support.

    Du hittar ditt närmaste lärcentrum via Nätverket för kommunala lärcentra (Nitus): https://nitus.se/hitta-ditt-larcentrum/

    Lärcentrumen är grupperade efter region.

  • Vem ska jag fråga?

    Frågor om kursens innehåll
    Kursansvarig lärare, Evelina Liliequist
    evelina.liliequist@umu.se

    Frågor kring registrering:
    Ida Anderalm, Studieadministratör
    studieadmin.idesam@umu.se

    Frågor kring studentanvändare, såsom borttappat lösenord:
    Servicedesk: https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/it-support/
    Telefonnummer: 090-7866300

     

  • Hälsning från Humsek

    HumSek hälsar dig välkommen till dina studier!

    HumSek är en sektion i Umeå studentkår, för dig som studerar humaniora vid Umeå universitet. Vi vet att det är mycket information att ta in i början av en ny termin och att många förväntningar sätts på dig som student, men glöm inte bort dig själv. Om du någonsin känner dig orättvist behandlad, eller att något under din utbildning hade kunnat vara bättre, kontakta oss eller vår utbildningsbevakare.

    Ordförande Humsek: ordf.humsek@umeastudentkar.se
    Studentombud Humsek: ub.humla@umeastudentkar.se

    www.umeastudentkar.se

     

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för mer information om stödet och hur du ansöker.

  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  • Tillgång till hela Microsoft Office 365

    När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.

    IT-tjänster – här kommer du igång

  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)