"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Samiska språkrevitaliseringsstudier, 30 hp

Engelskt namn: Sami language revitalisation study

Denna kursplan gäller: 2011-01-17 och tillsvidare

Kurskod: 1SA084

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Samiska språk: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2008-05-12

Reviderad av: humanistisk fakultetsnämnd, 2010-10-29

Innehåll

Kursen behandlar metoder och strategier för revitalisering av hotade språk, med speciellt fokus på samiska ur ett urfolksperspektiv. Studenter tillgodogör sig grundläggande kunskaper och färdigheter för språkrevitaliseringsarbete, såväl inom kärnområdena lingvistisk teori, analys och fältmetod, som sociala faktorer och politiska regelverk. Etiska aspekter behandlas genomgående. Kursen består av följande obligatoriska moment: Mom. 1. Språkrevitalisering i teori och praktik, 7,5 hp Language Revitalization in Theory and Practice Momentet introducerar grundläggande teori och metod i språkrevitalisering och diskuterar den kulturella dynamik som associeras med hotet om förlusten av språk, med speciellt fokus på hur negativa trender kan brytas. De samiska språkens situation behandlas ur ett internationellt komparativt urfolksperspektiv. Mom. 2. Samisk språkaktivism och revitaliseringssträvanden, 7,5 hp Sámi Language Activism and Revitalization Efforts Momentet diskuterar den samisk språkdebatten och revitaliseringssträvanden i modern tid. Vidare belyses de nordiska staterna olika lagstiftningar och dessas konsekvenser för de samiska språken. Mom. 3. Revitalisering och språkdokumentation I, 7,5 hp Revitalization and Language Documentation I Momentet behandlar språkdokumentation i kontexten för språkrevitalisering, med fokus på muntligt material. Mom. 4. Revitalisering och språkdokumentation II, 7,5 hp Revitalization and Language Documentation II Momentet behandlar språkdokumentation i kontexten för språkrevitalisering, med fokus på skriftligt material.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande • kunna redogöra för de teroretiska och praktiska grunderna i språkrevitaliseringsarbete. • kunna redogöra för internationella konventioner och regelverk som avser stärka urfolks och minoriteters rätt till sina egna språk. • kunna redogöra för språklagstiftningen i Sverige och övriga norden, samt relevansen för samiskan. • kunna redogöra för det samtida och nutidshistoriska samiska språkarbetet. • framgångrikt kunna genomföra och redovisa ett mindre språkdokumentationsarbeten, samt behärska digitala hjälpmedel.

Behörighetskrav

Gy: Svenska A /Svenska som andraspråk A, En B Univ: Samiska C, 30 hp eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, gruppövningar och enskilda arbeten dels via nätplattformen, dels i klassrumsmiljö under kursträffar. Det förutsätts att studenterna arbetar självständigt mellan föreläsningarna. Undervisningen är delvis nätbaserad. Tillgång till dator krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. För information om tekniska krav på datorutrustning och internetuppkoppling, se www.sprak.umu.se/student/dokument.

Examination

Examination sker antingen med skriftlig hemtentamen (via nätplattformen) efter momentet eller fortlöpande över hela momentet. Den fortlöpande examinationen innebär betygsättning av inlämningsuppgifter eller olika muntliga övningar. Vid examination avvänds betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på moment omfattande lägst 22,5 högskolepoäng. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle senast inom tre månader från ordinarie provtillfälle. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. 7. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler återfinns i Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr 545-3317-02).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.