Engelskt namn: Nutrition and meals from a nursing perspective
Denna kursplan gäller: 2016-08-15 till 2019-08-11 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2024-07-22
Kursplan för kurser med start mellan 2019-08-12 och 2024-07-21
Kursplan för kurser med start mellan 2016-08-15 och 2019-08-11
Kurskod: 2KN051
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2014-06-09
Reviderad av: Prefekten, 2016-06-13
I det dagliga arbetet som sjuksköterska möter du patienter som på olika sätt upplever svårigheter med maten. Kursen ger grundläggande kunskaper i att bedöma och följa upp nutritionsstatus och initiera olika nutritionsåtgärder som en del av omvårdnadsarbetet. Nutritionsproblemen kan även påverka psykosociala aspekter relaterade till mat och måltider som också är viktiga delar att ta hänsyn till i ett omvårdnadsperspektiv.
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 4,5 hp.
Momentet behandlar olika nutritionsinsatser som kan bli nödvändiga att använda till patienter med undernäringsproblematik. Olika sjukdomar ger olika nutritionsproblem och fokus ligger på att lyfta sjukdomar/problematik som påverkar patientens förmåga att tillgodogöra sig energi och näring. Vissa patienter behöver energiberika sin mat och andra behöver kosttillägg för att täcka energi- och näringsbehovet. För andra patienter kan det även bli aktuellt att ersätta hela eller delar av energibehovet med sondnäring (enteral nutrition) eller näring direkt i blodet (parenteral nutrition). Psykosociala aspekter med fokus på nutrition som är viktiga att ta hänsyn till i ett omvårdnadsperspektiv behandlas också.
Moment 2. Projektarbete, 3 hp.
I momentet skriver studenten ett arbete i form av en vetenskapligt underbyggd fördjupning inom kursens område.
Moment 1. Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 4,5 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 2. Projektarbete, 3 hp
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: Sjuksköterskeexamen eller motsvarande
IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Undervisningen bedrivs i form av webbaserade föreläsningar, enskilda uppgifter och gruppdiskussioner via en webbplattform. Samtliga uppgifter och gruppdiskussioner är obligatoriska. Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (kvartsfart) i nätbaserad distansform.
Moment 1
Examinationen sker via ett individuellt skriftligt arbete där betygen U, G eller VG ges. För att bli godkänd på momentet krävs också att samtliga obligatoriska uppgifter och gruppdiskussioner är genomförda och godkända. På dessa ges enbart betyget U eller G.
Moment 2.
Examinationen sker genom ett individuellt skriftligt arbete i form av en vetenskapligt underbyggd fördjupning inom kursens område samt genom opponering.
Helkurs
För betyget VG på kursen krävs betyget VG på båda momenten.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Bra måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: (ca 52 sid)
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
Livsmedelsverket : 2015 :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: (ca 16 sid)
SOSFS 2014:10 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring
Socialstyrelsen : 2014-10-14 :
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19550/2014-10-12.pdf
Obligatorisk
Vårdhandboken
Vårdhandboken-Inera AB :
http://www.vardhandboken.se/
Obligatorisk
Övrig litteratur består av artiklar (ca 40 sid) samt websidor (ca 5 sid) som studenten får besked om vid kursstart
Att göra systematiska litteraturstudier : värdering, analys och presentation av omvårdnadsforskning
Forsberg Christina, Wengström Yvonne
3. uppl. : Stockholm : Natur & Kultur : 2013 : 219 s. :
ISBN: 9789127134157
Se Umeå UB:s söktjänst
Bra mat i äldreomsorgen
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: (ca 12 sid)
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
Livsmedelsverket : 2015 :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: (ca 16 sid)
SOSFS 2014:10 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring
Socialstyrelsen : 2014-10-14 :
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19550/2014-10-12.pdf
Obligatorisk
Vårdhandboken
Vårdhandboken-Inera AB :
http://www.vardhandboken.se/
Obligatorisk
Övrig litteratur består av artiklar (ca 40 sid) samt websidor (ca 5 sid) som studenten får besked om vid kursstart
Att göra systematiska litteraturstudier : värdering, analys och presentation av omvårdnadsforskning
Forsberg Christina, Wengström Yvonne
3. uppl. : Stockholm : Natur & Kultur : 2013 : 219 s. :
ISBN: 9789127134157
Se Umeå UB:s söktjänst
Bra mat i äldreomsorgen
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
Livsmedelsverket : 2015 :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
SOSFS 2014:10 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring
Socialstyrelsen : 2014-10-14 :
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19550/2014-10-12.pdf
Obligatorisk
Vårdhandboken
Vårdhandboken-Inera AB :
http://www.vardhandboken.se/
Obligatorisk
Övrig litteratur består av artiklar som studenten får besked om vid kursstart
Att göra systematiska litteraturstudier : värdering, analys och presentation av omvårdnadsforskning
Forsberg Christina, Wengström Yvonne
3. uppl. : Stockholm : Natur & Kultur : 2013 : 219 s. :
ISBN: 9789127134157
Se Umeå UB:s söktjänst