Engelskt namn: Nutrition and meals from a nursing perspective
Denna kursplan gäller: 2019-08-12 till 2024-07-21 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2024-07-22
Kursplan för kurser med start mellan 2019-08-12 och 2024-07-21
Kursplan för kurser med start mellan 2016-08-15 och 2019-08-11
Kurskod: 2KN051
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2014-06-09
Reviderad av: Prefekten, 2019-06-20
I det dagliga arbetet som sjuksköterska möter du patienter som på olika sätt upplever svårigheter med maten. Kursen ger grundläggande kunskaper i att bedöma och följa upp nutritionsstatus och initiera olika nutritionsåtgärder som en del av omvårdnadsarbetet. Nutritionsproblemen kan även påverka psykosociala aspekter relaterade till mat och måltider som också är viktiga delar att ta hänsyn till i ett omvårdnadsperspektiv.
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 4,5 hp.
Modulen behandlar olika nutritionsinsatser som kan bli nödvändiga att använda till patienter med undernäringsproblematik. Olika sjukdomar ger olika nutritionsproblem och fokus ligger på att lyfta sjukdomar/problematik som påverkar patientens förmåga att tillgodogöra sig energi och näring. Vissa patienter behöver energiberika sin mat och andra behöver kosttillägg eller konsistensanpassning av kosten för att täcka energi- och näringsbehovet. För andra patienter kan det även bli aktuellt att ersätta hela eller delar av energibehovet med sondnäring (enteral nutrition) eller näring direkt i blodet (parenteral nutrition). Psykosociala aspekter med fokus på nutrition som är viktiga att ta hänsyn till i ett omvårdnadsperspektiv behandlas också.
Modul 2. Projektarbete, 3 hp.
I modulen skriver studenten ett arbete i form av en vetenskapligt underbyggd litteraturstudie inom kursens område. Opponering av en annan students litteraturstudie ingår.
Modul 1. Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 4,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2. Projektarbete, 3 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: Sjuksköterskeexamen eller motsvarande
IKT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Undervisningen bedrivs i form av webbaserade föreläsningar, enskilda uppgifter och gruppdiskussioner via en webbplattform. Samtliga uppgifter och gruppdiskussioner är obligatoriska. Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (kvartsfart) i nätbaserad distansform. Modulerna läses till viss del parallellt under kursens gång.
Modul 1
Examinationen sker via ett individuellt skriftligt arbete där betygen U, G eller VG sätts. För att bli godkänd på modulen krävs också att samtliga obligatoriska uppgifter och gruppdiskussioner är genomförda och godkända. På dessa sätts betyget U eller G.
Modul 2.
Examinationen sker genom ett individuellt skriftligt arbete i form av en vetenskapligt underbyggd litteraturstudie. På litteraturstudien sätts betyget U, G eller VG. På opponering av ett annat studentarbete sätts betyget U eller G.
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på båda modulerna.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket : 2021 :
Länk
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
Livsmedelsverket : 2021 :
Länk
Obligatorisk
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:49) om förebyggande av och behandling vid undernäring
Socialstyrelsen, Stockholm : 2022 :
https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/foreskrifter-och-allmanna-rad/2022-8-8078.pdf
Obligatorisk
Vårdhandboken
Sveriges kommuner och regioner :
vårdhandboken.se/
Obligatorisk
Att förebygga och behandla undernäring. Kunskapsstöd i hälso- och sjukvård och socialtjänst
Socialstyrelsen, Stockholm : 2023 :
https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/nationella-kunskapsstod/publicerade-kunskapsstod/undernaring/ Obligatorisk
Obligatorisk
ESPEN guidelines
European Society for Clinical Nutrition and Metabolism :
https://www.espen.org/guidelines-home
Obligatorisk
GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition - A consensus report from the global clinical nutrition community
Cecerholm T, Jensen G, Correia M, Gonzalez M, Fukushima R, Higashiguchi T, Baptista G, Barazzoni R, Blaauw R, Coats A
JPEN J Parenter Enteral Nutr : 2019 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 38, 1-9
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 50 sid.
Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
Jarrick Arne, Josephson Olle
2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
ISBN: 91-44-26842-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Schött Kristina
Studentens skrivhandbok
3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
ISBN: 9789147114085
Se Umeå UB:s söktjänst
Bra måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: (ca 52 sid)
Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
Livsmedelsverket (senaste version) :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: Ca: 16 sid
SOSFS 2014:10 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring
Stockholm: : 2014 :
https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/foreskrifter-och-allmanna-rad/2014-10-12.pdf
Obligatorisk
Vårdhandboken
Vårdhandboken-Inera AB :
http://www.vardhandboken.se/
Obligatorisk
Att förebygga och behandla undernäring. Kunskapsstöd i hälso- och sjukvård och socialtjänst
Socialstyrelsen : 2019 :
Socialstyrelsen
Obligatorisk
ESPEN guidelines
European Society for Clinical Nutrition and Metabolism :
https://www.espen.org/guidelines-home
Obligatorisk
GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition - A consensus report from the global clinical nutrition community
Cecerholm T, Jensen G, Correia M, Gonzalez M, Fukushima R, Higashiguchi T, Baptista G, Barazzoni R, Blaauw R, Coats A
JPEN J Parenter Enteral Nutr : 2019 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 38, 1-9
Övrig litteratur består av artiklar (ca 40 sid) samt websidor (ca 5 sid) som studenten får besked om vid kursstart
Att göra systematiska litteraturstudier : värdering, analys och presentation av omvårdnadsforskning
Forsberg Christina, Wengström Yvonne
4. rev. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2016 : 216 s. :
ISBN: 9789127146549
Se Umeå UB:s söktjänst
Bra måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: (ca 52 sid)
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
Livsmedelsverket (senaste version) :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: Ca: 16 sid
SOSFS 2014:10 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring
Stockholm: : 2014 :
https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/foreskrifter-och-allmanna-rad/2014-10-12.pdf
Obligatorisk
Vårdhandboken
Vårdhandboken-Inera AB :
http://www.vardhandboken.se/
Obligatorisk
Att förebygga och behandla undernäring. Kunskapsstöd i hälso- och sjukvård och socialtjänst
Socialstyrelsen : 2019 :
Socialstyrelsen
Obligatorisk
ESPEN guidelines
European Society for Clinical Nutrition and Metabolism :
https://www.espen.org/guidelines-home
Obligatorisk
Diagnostic criteria for malnutrition e an ESPEN consensus statement. Clin Nutr
Cederholm T. , Bosaeus I. , Barazzoni R. , Bauer J. , Van Gossum A. , Klek S, et al.
European Society for Clinical Nutrition and Metabolism;2015;34:335-40. :
Obligatorisk
Övrig litteratur består av artiklar (ca 40 sid) samt websidor (ca 5 sid) som studenten får besked om vid kursstart
Att göra systematiska litteraturstudier : värdering, analys och presentation av omvårdnadsforskning
Forsberg Christina, Wengström Yvonne
3. uppl. : Stockholm : Natur & Kultur : 2013 : 219 s. :
ISBN: 9789127134157
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Bra måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Livsmedelsverket
Läsanvisning: (ca 52 sid)
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
Livsmedelsverket (senaste version) :
Livsmedelsverket
Läsanvisning: Ca: 16 sid
SOSFS 2014:10 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring
Socialstyrelsen : 2014-10-14 :
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19550/2014-10-12.pdf
Vårdhandboken
Vårdhandboken-Inera AB :
http://www.vardhandboken.se/
Att förebygga och behandla undernäring. Kunskapsstöd i hälso- och sjukvård och socialtjänst
Socialstyrelsen : 2019 :
Socialstyrelsen
Övrig litteratur består av artiklar (ca 40 sid) samt websidor (ca 5 sid) som studenten får besked om vid kursstart
Att göra systematiska litteraturstudier : värdering, analys och presentation av omvårdnadsforskning
Forsberg Christina, Wengström Yvonne
3. uppl. : Stockholm : Natur & Kultur : 2013 : 219 s. :
ISBN: 9789127134157
Se Umeå UB:s söktjänst