"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete, 15 hp

Engelskt namn: Degree Project

Denna kursplan gäller: 2012-09-03 till 2015-01-04 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR000

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementpr o gastronomiprogrammet, 2008-02-13

Reviderad av: Enheten för Restauranghögskolan, 2012-09-24

Innehåll

Kursen syftar till att ge kunskaper i att arbeta med måltids- och restaurangvetenskapliga problem. Under handledning ska den studerande i ett självständigt arbete formulera problem och syfte, välja material och metod, bearbeta och sammanställa resultat samt sätta resultaten i relation till andra arbeten inom området. I kursen ingår studier av teorier och tidigare forskning  om problemområdet samt en forskningsmetodisk fördjupning. Opposition av ett examensarbete och försvar av det egna examensarbetet är vidare en del av kursen.

Förväntade studieresultat

Efter kursen skall studenten utifrån ett övergripande forskningsproblem kunna

  • Sammanställa en skriftlig rapport
  • Formulera ett syfte och undersökningsbara frågeställningar med relevans för huvudområdet
  • Välja, motivera och tillämpa relevant vetenskaplig metod i förhållande  till forskningsproblemet
  • Samla, bearbeta och tolka insamlade data i enlighet med vetenskapliga principer
  • Dra slutsatser grundade i egna resultat och tidigare forskning  och teorier
  • Försvara sitt skriftliga arbete samt kritiskt och konstruktivt granska andras examensarbeten vid ett vetenskapligt seminarium

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 90 högskolepoäng godkänt ifrån tidigare kurser inom huvudområdet.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av introduktion, handledning  såväl i grupp som individuellt samt litteraturstudier och tre obligatoriska seminarier. Vid det första seminariet presenteras forskningsplan och metodval och vid det andra presenteras det dittills genomförda arbetet efter ungefär två tredjedelar av kurstiden. Vid det avslutande examinerande seminariet ingår förutom försvar av det egna arbetet en opposition (kritisk granskning) av andras arbete. Examensarbetet genomförs enskilt eller i par vid Enheten för Restauranghögskolan.

Examination

Kursen examineras genom författande och försvar av ett självständigt arbete vid de ovan beskrivna seminarierna. Vidare krävs godkänd opposition  på ett annat examensarbete. Betyg på kursen sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Underkänd,  Godkänd och Väl godkänd. För betyget väl godkänd läggs särskild vikt vid grad av självständighet och studentens vetenskapliga förhållningssätt där även en väl genomförd opposition  vägs in. Eventuella kompletteringar skall ske efter handledarens anvisning inom den tid som handledaren anger. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.

Övriga föreskrifter

TILLGODORÄKNANDE

Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 39

Examensarbete 15 hp

OBLIGATORISK LITTERATUR

Forskningsetiska principer i humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning
Vetenskapsrådet : 2002 :
http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf
Obligatorisk

Forskningsmetodikens grunder : att planera, genomföra och rapportera en undersökning
Patel Runa, Davidson Bo
4., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 149 s. :
ISBN: 978-91-44-06868-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Ejvegård Rolf
Vetenskaplig metod
4. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 183 s. :
ISBN: 978-91-44-05474-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Thurén Torsten
Vetenskapsteori för nybörjare
2. uppl. : Liber : 2007 : 152 s. :
ISBN: 978-91-47-08651-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

REFERENSLITTERATUR

Five aspects meal model; a tool for development of meal service in the restaurant field?
Gustafsson Inga-Britt, Oström Åsa, Johansson Jesper, Mossberg Lena
Journal of Foodservice 17:84-93, [Tidskriftsartikel] : 2006 :

Vetenskapliga artiklar, annan vetenskaplig litteratur och metodlitteratur tillkommer beroende på uppsatsens inriktning och tema